Skip to content

Netwerkinterfacekaarten uitgelegd

5 de augustus de 2021
Qle3442 cu 10gbe nic 5aee673cff1b780036491a47

NIC staat voor netwerkinterfacekaart—een type netwerkadapterhardware die in een uitbreidingsslot op het moederbord van een computer past. De meeste computers hebben ze ingebouwd (in dat geval maken ze deel uit van de printplaat), maar u kunt ook uw eigen NIC toevoegen om de functionaliteit van het systeem uit te breiden.

De NIC biedt de hardware-interface tussen een computer en een netwerk. Dit geldt ongeacht of het netwerk bedraad of draadloos is, aangezien de NIC zowel voor Ethernet-netwerken als voor Wi-Fi kan worden gebruikt. Netwerkkaarten die via USB worden aangesloten, zijn geen kaarten; het zijn USB-apparaten die netwerkverbindingen mogelijk maken via de USB-poort. Dit worden netwerkadapters genoemd. NIC staat ook voor Network Information Center. Zo is de organisatie InterNIC een NIC die informatie verstrekt aan het grote publiek over internetdomeinnamen.

Wat doet een NIC?

Met een netwerkinterfacekaart kan een apparaat netwerken met andere apparaten. Ze kunnen worden gebruikt voor apparaten die verbinding maken met een centraal netwerk (zoals in de infrastructuurmodus), of apparaten die aan elkaar zijn gekoppeld, zoals in de ad-hocmodus. Een NIC is echter niet altijd het enige onderdeel dat u nodig hebt om te communiceren met andere apparaten. Als het apparaat bijvoorbeeld deel uitmaakt van een groter netwerk en u wilt dat het toegang heeft tot internet, zoals thuis of in een bedrijf, is een router vereist. Het apparaat gebruikt de netwerkinterfacekaart om verbinding te maken met de router, die is verbonden met internet.

NIC fysieke beschrijving

Netwerkkaarten zijn er in vele vormen, maar de twee belangrijkste zijn bedraad en draadloos.

  • Draadloze NIC’s moeten draadloze technologieën gebruiken om toegang te krijgen tot het netwerk, dus ze hebben een of meer antennes die uit de kaart steken. Een voorbeeld hiervan zie je bij de TP-Link PCI Express Adapter.
  • Bekabelde NIC’s gebruiken een RJ45-poort omdat ze aan het uiteinde een Ethernet-kabel hebben. Dit maakt ze platter dan draadloze netwerkkaarten. De TP-Link Gigabit Ethernet PCI Express-netwerkadapter is daar een voorbeeld van.

Het maakt niet uit welke gebruikt wordt, de NIC steekt uit de achterkant van de computer naast de andere pluggen, zoals voor de monitor. Als de NIC is aangesloten op een laptop, is deze waarschijnlijk aan de zijkant bevestigd.

Hoe snel zijn netwerkkaarten?

Alle NIC’s hebben een snelheidsclassificatie, zoals 11 Mbps, 54 Mbps of 100 Mbps. Deze beoordelingen geven alleen de algemene prestaties van het apparaat weer. U kunt deze informatie in Windows vinden door met de rechtermuisknop op de netwerkverbinding te klikken vanuit de Netwerkcentrum > Verander adapterinstellingen gedeelte van het Configuratiescherm. De snelheid van de NIC is niet noodzakelijk bepalend voor de snelheid van de internetverbinding vanwege redenen zoals beschikbare bandbreedte en de snelheid waarvoor u betaalt. Met andere woorden, de snelheid van het netwerk, wanneer deze twee factoren in aanmerking worden genomen, wordt bepaald door de langzamere van de twee. Als u bijvoorbeeld betaalt voor downloadsnelheden van 20 Mbps, zal het gebruik van een 100 Mbps NIC uw snelheden niet verhogen tot 100 Mbps, of zelfs tot iets meer dan 20 Mbps. Als u echter voor 20 Mbps betaalt, maar uw NIC ondersteunt slechts 11 Mbps, zult u last hebben van lagere downloadsnelheden, omdat de geïnstalleerde hardware alleen zo snel kan werken als wordt beoordeeld. Een andere belangrijke factor in netwerksnelheid is bandbreedte. Als je verondersteld wordt 100 Mbps te krijgen en je kaart ondersteunt dit, maar je hebt drie computers in het netwerk die allemaal tegelijk downloaden, dan wordt die 100 Mbps in drieën gesplitst, wat voor elke client ongeveer 33 Mbps zal zijn.

Hoe stuurprogramma’s voor netwerkkaarten te krijgen

Alle hardwareapparaten hebben apparaatstuurprogramma’s nodig om met de software op de computer te kunnen werken. Als uw netwerkkaart niet werkt, is het stuurprogramma waarschijnlijk ontbrekend, beschadigd of verouderd. Het updaten van netwerkkaartstuurprogramma’s kan lastig zijn, omdat u meestal internet nodig hebt om het stuurprogramma te downloaden – en het is het stuurprogramma dat u verhindert om toegang tot internet te krijgen. Download in deze gevallen het netwerkstuurprogramma op een computer die werkt en breng het vervolgens over naar het probleemsysteem met een flashstation of cd. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door een hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma’s te gebruiken dat kan zoeken naar updates, zelfs wanneer de computer offline is. Voer het programma uit op de pc die het stuurprogramma nodig heeft en sla de informatie vervolgens op in een bestand. Open het bestand in hetzelfde stuurprogramma-updateprogramma op een werkende computer, download de stuurprogramma’s en breng ze vervolgens over naar de niet-werkende computer om de stuurprogramma’s daar bij te werken.