Skip to content

Netwerkrouters, toegangspunten, adapters en meer

23 de juni de 2021
wifi icon and city scape and network connection concept smart city and wireless communication network abstract image visual internet of things 656121280 593c71943df78c537b4889a4

Tenzij je een IT-specialist bent of meerdere draadloze netwerken hebt opgezet, kan het een moeilijke taak zijn om verschillende draadloze apparaten te onderscheiden. Dus laten we het opsplitsen en de lucht zuiveren op al deze apparaten en precies wat ze allemaal doen.

Draadloze routers

Linksys WRT54GL-router.

Het belangrijkste product van veel thuiscomputernetwerken is een draadloze router. Deze routers ondersteunen alle thuiscomputers die zijn geconfigureerd met draadloze netwerkadapters (zie hieronder). Ze bevatten ook een netwerkschakelaar waarmee sommige computers kunnen worden aangesloten met Ethernet-kabels. Draadloze routers maken het mogelijk om kabelmodem- en DSL-internetverbindingen te delen. Bovendien bevatten veel draadloze routerproducten een ingebouwde firewall die het thuisnetwerk beschermt tegen indringers. Hierboven geïllustreerd is de Linksys WRT54G. Dit is een populair draadloos routerproduct op basis van de 802.11g Wi-Fi-netwerkstandaard. Draadloze routers zijn kleine, doosachtige apparaten die over het algemeen minder dan 0,3 m (12 inch) lang zijn, met led-lampjes aan de voorkant en verbindingspoorten aan de zijkanten of achterkant. Sommige draadloze routers, zoals de WRT54G, hebben externe antennes die uit de bovenkant van het apparaat steken; andere bevatten ingebouwde antennes. Producten voor draadloze routers verschillen in de netwerkprotocollen die ze ondersteunen (802.11g, 802.11a, 802.11b of een combinatie), in het aantal bekabelde apparaatverbindingen die ze ondersteunen, in de beveiligingsopties die ze ondersteunen en op vele andere kleinere manieren. Over het algemeen is er maar één draadloze router nodig om een ​​heel huishouden te netwerken.

Draadloze toegangspunten

Linksys WAP54G draadloos toegangspunt.

Linksys WAP54G draadloos toegangspunt.

Een draadloos toegangspunt (ook wel “AP” of “WAP” genoemd) dient om draadloze clients te verbinden met of te “bruggen” naar een bekabeld Ethernet-netwerk. Access points centraliseren alle wifi-clients op een lokaal netwerk in de zogenaamde “infrastructuur”-modus. Een toegangspunt kan op zijn beurt verbinding maken met een ander toegangspunt of met een bekabelde Ethernet-router. Draadloze toegangspunten worden vaak gebruikt in grote kantoorgebouwen om één draadloos lokaal netwerk (WLAN) te creëren dat een groot gebied bestrijkt. Elk toegangspunt ondersteunt doorgaans maximaal 255 clientcomputers. Door access points met elkaar te verbinden, kunnen lokale netwerken met duizenden access points worden gecreëerd. Clientcomputers kunnen bewegen of zwerven tussen elk van deze toegangspunten indien nodig. In thuisnetwerken kunnen draadloze toegangspunten worden gebruikt om een ​​bestaand thuisnetwerk uit te breiden op basis van een bedrade breedbandrouter. Het toegangspunt maakt verbinding met de breedbandrouter, zodat draadloze clients verbinding kunnen maken met het thuisnetwerk zonder de Ethernet-verbindingen opnieuw te hoeven bedraden of opnieuw te configureren. Zoals geïllustreerd door de hierboven getoonde Linksys WAP54G, lijken draadloze toegangspunten fysiek op draadloze routers. Draadloze routers bevatten eigenlijk een draadloos toegangspunt als onderdeel van hun totale pakket. Net als draadloze routers zijn toegangspunten beschikbaar met ondersteuning voor 802.11a, 802.11b, 802.11g of combinaties.

Draadloze netwerkadapters

Linksys WPC54G draadloze netwerkadapter

Linksys WPC54G draadloze netwerkadapter.

Met een draadloze netwerkadapter kan een computerapparaat lid worden van een draadloos LAN. Draadloze netwerkadapters bevatten een ingebouwde radiozender en -ontvanger. Elke adapter ondersteunt een of meer van de 802.11a-, 802.11b- of 802.11g Wi-Fi-standaarden. Draadloze netwerkadapters bestaan ​​ook in verschillende vormfactoren. Traditionele draadloze PCI-adapters zijn insteekkaarten die zijn ontworpen voor installatie in een desktopcomputer met een PCI-bus. Draadloze USB-adapters worden aangesloten op de externe USB-poort van een computer. Eindelijk, de zogenaamde PC-kaart of PCMCIA draadloze adapters worden in een smalle open ruimte op een notebookcomputer geplaatst. Een voorbeeld van een draadloze PC Card-adapter, de Linksys WPC54G, wordt hierboven weergegeven. Elk type draadloze netwerkadapter is klein, over het algemeen minder dan 6 inch (0,15 m) lang. Elk biedt gelijkwaardige draadloze mogelijkheden volgens de Wi-Fi-standaard die het ondersteunt. De meeste notebookcomputers worden nu vervaardigd met ingebouwde draadloze netwerken. Kleine chips in de computer bieden de equivalente functies van een netwerkadapter. Deze computers vereisen uiteraard geen aparte installatie van een aparte draadloze netwerkadapter.

Draadloze printservers

Linksys WPS54G draadloze printserver

Linksys WPS54G draadloze printserver.

Met een draadloze printserver kunnen één of twee printers gemakkelijk via een Wi-Fi-netwerk worden gedeeld. Draadloze printservers toevoegen aan een netwerk:

  • Hiermee kunnen printers gemakkelijk overal binnen het bereik van het draadloze netwerk worden geplaatst, niet gebonden aan de locatie van computers.
  • Vereist niet dat een computer altijd is ingeschakeld om af te drukken.
  • Vereist geen computer om alle afdruktaken te beheren, wat de prestaties kan verminderen.
  • Hiermee kunnen beheerders computernamen en andere instellingen wijzigen zonder de instellingen voor afdrukken via het netwerk opnieuw te hoeven configureren.

Een draadloze printserver moet worden aangesloten op printers via een netwerkkabel, normaal gesproken USB 1.1 of USB 2.0. De printserver zelf kan verbinding maken met een draadloze router via Wi-Fi, of hij kan worden aangesloten via een Ethernet-kabel. De meeste printserverproducten bevatten installatiesoftware op een cd-rom die op één computer moet worden geïnstalleerd om de initiële configuratie van het apparaat te voltooien. Net als bij netwerkadapters moeten draadloze printservers worden geconfigureerd met de juiste netwerknaam (SSID) en coderingsinstellingen. Bovendien vereist een draadloze printserver dat clientsoftware wordt geïnstalleerd op elke computer die een printer moet gebruiken. Printservers zijn zeer compacte apparaten met een ingebouwde draadloze antenne en LED-lampjes om de status aan te geven. De Linksys WPS54G 802.11g USB draadloze printserver wordt als een voorbeeld getoond.

Draadloze speladapters

Linksys WGA54G draadloze game-adapter

Linksys WGA54G draadloze game-adapter.

Een draadloze gameadapter verbindt een videogameconsole met een Wi-Fi-thuisnetwerk om internet- of head-to-head LAN-gaming mogelijk te maken. Draadloze game-adapters voor thuisnetwerken zijn beschikbaar in zowel 802.11b- als 802.11g-varianten. Een voorbeeld van een 802.11g draadloze game-adapter staat hierboven, de Linksys WGA54G. Draadloze game-adapters kunnen worden aangesloten op een draadloze router met behulp van een Ethernet-kabel (voor de beste betrouwbaarheid en prestaties) of via Wi-Fi (voor meer bereik en gemak). Producten met draadloze gameadapters bevatten installatiesoftware op een cd-rom die op één computer moet worden geïnstalleerd om de initiële configuratie van het apparaat te voltooien. Net als bij generieke netwerkadapters, moeten draadloze game-adapters worden geconfigureerd met de juiste netwerknaam (SSID) en coderingsinstellingen.

Draadloze internetvideocamera’s

Linksys Wireless-N Internet Home Monitoring Camera

Linksys Wireless-N Internet Home Monitoring Camera.

Met een draadloze internetvideocamera kunnen video- (en soms audio) gegevens worden vastgelegd en verzonden via een WiFi-computernetwerk. Draadloze internetvideocamera’s zijn beschikbaar in zowel 802.11b- als 802.11g-varianten. De Linksys Linksys Wireless-N Internet Home Monitoring Camera wordt hierboven weergegeven. Draadloze internetvideocamera’s werken door datastromen te leveren aan elke computer die ermee verbonden is. Camera’s zoals die hierboven bevatten een ingebouwde webserver. Computers maken verbinding met de camera via een standaardwebbrowser of via een speciale clientgebruikersinterface die op cd-rom bij het product wordt geleverd. Met de juiste beveiligingsinformatie kunnen videostreams van deze camera’s ook op internet worden bekeken vanaf geautoriseerde computers. Internetvideocamera’s kunnen worden aangesloten op een draadloze router met behulp van een Ethernet-kabel of via Wi-Fi. Deze producten bevatten installatiesoftware op een cd-rom die op één computer moet worden geïnstalleerd om de initiële Wi-Fi-configuratie van het apparaat te voltooien. Functies die verschillende draadloze internetvideocamera’s van elkaar onderscheiden, zijn onder meer:

  • Resolutie van de vastgelegde videobeelden (bijvoorbeeld 320×240 pixels, 640×480 pixels en andere afbeeldingsformaten).
  • Bewegingssensoren en de mogelijkheid om e-mailwaarschuwingen te verzenden wanneer nieuwe activiteit wordt gedetecteerd en vastgelegd.
  • Mogelijkheid om afbeeldingen van een tijdstempel te voorzien.
  • Ingebouwde microfoons en/of aansluitingen voor externe microfoons, voor audio-ondersteuning.
  • Ondersteunde typen wifi-beveiliging, zoals WEP of WAP.

Draadloze bereikvergroter

Linksys AC1200 Dual-Band Wi-Fi Range Extender / Wi-Fi Booster (RE6350)

Linksys AC1200 Dual-Band Wi-Fi Range Extender/Wi-Fi Booster.

Een draadloze range extender vergroot de afstand waarover een WLAN-signaal zich kan verspreiden, overwint obstakels en verbetert de algehele kwaliteit van het netwerksignaal. Er zijn verschillende vormen van draadloze range extenders beschikbaar. Deze producten worden soms “range expanders” of “signaalversterkers” genoemd. De Linksys AC1200 Dual-Band Wi-Fi Range Extender/Wi-Fi Booster wordt hierboven weergegeven. Een draadloze range extender werkt als een relais of netwerkrepeater, die WiFi-signalen van de basisrouter of het toegangspunt van een netwerk oppikt en weergeeft. De netwerkprestaties van apparaten die via een range extender zijn aangesloten, zijn over het algemeen lager dan wanneer ze rechtstreeks op het primaire basisstation zijn aangesloten. Een draadloze range extender maakt via wifi verbinding met een router of toegangspunt. Vanwege de aard van deze technologie werken de meeste draadloze range-extenders echter alleen met een beperkte set andere apparatuur. Controleer zorgvuldig de specificaties van de fabrikant voor informatie over compatibiliteit.