Skip to content

Nieuwe computerchips kunnen meer verwerken zoals uw hersenen doen

26 de september de 2022
GettyImages 85758332 40d66fa34d24426da56bf7755e794161

Belangrijkste leerpunten

  • Chips gebaseerd op de architectuur van het menselijk brein kunnen helpen om gadgets slimmer en energiezuiniger te maken.
  • BrainChip heeft onlangs zijn Akida neurale netwerkprocessor aangekondigd.
  • Mercedes gebruikt de BrainChip-processor in zijn nieuwe Mercedes Vision EQXX-conceptauto, die wordt gepromoot als ‘de meest efficiënte Mercedes-Benz ooit gebouwd’.

Een nieuwe generatie smartphones en andere gadgets zou kunnen worden aangedreven door chips die zijn ontworpen om als je brein te werken. BrainChip heeft onlangs zijn Akida neurale netwerkprocessor aangekondigd. De processor maakt gebruik van chips die zijn geïnspireerd op het stekelige karakter van het menselijk brein. Het maakt deel uit van een groeiende inspanning om chips te commercialiseren op basis van menselijke neurale structuren. De nieuwe generatie chips zou in de toekomst “diepere neurale netwerkverwerkingscapaciteit kunnen betekenen op draagbare apparaten, zoals smartphones, digitale metgezellen, smartwatches, gezondheidsmonitoring, autonome voertuigen en drones”, Vishal Saxena, een professor in elektrische en computertechniek aan de Universiteit van Delaware vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Hersenen op een chip

BrainChip zegt dat de nieuwe boards kunnen helpen een nieuw tijdperk van remote AI in te luiden, ook bekend als edge computing, vanwege hun prestaties, beveiliging en lage stroomvereisten. Door hersenverwerking na te bootsen, gebruikt BrainChip een gepatenteerde verwerkingsarchitectuur genaamd Akida, die zowel schaalbaar als flexibel is om aan de vereisten in edge-apparaten te voldoen. Aan de rand worden sensoringangen geanalyseerd op het acquisitiepunt in plaats van via transmissie via de cloud naar een datacenter. “Ik ben verheugd dat mensen eindelijk kunnen genieten van een wereld waarin AI het internet der dingen ontmoet”, zegt Sean Hehir, CEO van BrainChip, in het persbericht. “We werken al meer dan tien jaar aan de ontwikkeling van onze Akida-technologie en met de volledige commerciële beschikbaarheid van onze AKD1000 zijn we klaar om onze visie volledig uit te voeren. Andere technologieën zijn eenvoudigweg niet in staat tot het autonome, incrementele leren op ultra -laag stroomverbruik dat de oplossingen van BrainChip kunnen bieden.”

De Mercedes Vision EQXX

De Mercedes Vision EQXX.

Mercedes gebruikt de BrainChip-processor in zijn nieuwe Mercedes Vision EQXX-conceptauto, die wordt gepromoot als ‘de meest efficiënte Mercedes-Benz ooit gebouwd’. Het voertuig is uitgerust met neuromorphic computing om het stroomverbruik te verminderen en het bereik van het voertuig te vergroten. De Akida neuromorfische chip van BrainChip maakt het mogelijk om trefwoorden in de cabine te spotten in plaats van energieverslindende gegevensoverdracht te gebruiken om instructies te verwerken. Een belangrijk voordeel van chips die zijn ontworpen als een brein, ook wel neuromorfisch ontwerp genoemd, is potentiële energiebesparing. Hoewel onderzoekers heel weinig begrijpen over de basis van cognitie, verbruikt een menselijk brein slechts ongeveer 20 watt energie, zei Saxena. “Dit komt door het feit dat de hersenen ‘in memory computing’ en communicatie uitvoeren met behulp van pieken op een gebeurtenisgestuurde manier, waarbij energie alleen wordt verbruikt wanneer een piek wordt uitgezonden,” voegde hij eraan toe. Neuromorfe chips zijn geschikt voor processorintensieve taken zoals deep learning AI-computers, omdat ze veel minder stroom verbruiken. De chips kunnen ook nuttig zijn voor edge-apparaten zoals smartphones waar het batterijvermogen beperkt is, zei Saxena.

Toekomstige chiphersenen

BrainChip is een van de vele start-ups die zich richten op door de hersenen geïnspireerde chips, neuromorphic design genaamd, waaronder SynSense en GrAI Matter Labs. Intel werkt aan zijn Loihi neuromorfische chip, maar deze is nog niet te koop. De internationale onderzoeksgroep IMEC in België ontwikkelt neurale netwerken om betere audioapparatuur, radar en camera’s te ontwikkelen die reageren op bepaalde gebeurtenissen. Neurale chips bieden “het vermogen van online leren, waardoor detectiesystemen zich aanpassen aan variaties in de echte wereld (denk aan veranderende lichtomstandigheden voor camera’s of variaties van persoon tot persoon voor wearables), ” Ilja Ocket, een programmamanager bij IMEC, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. Neuromorfische chips kunnen computers ook in staat stellen te zien als mensen. Prophesee past neuromorfe technieken toe op de verwerking van het gezichtsvermogen. De aanpak van het bedrijf wordt op gebeurtenissen gebaseerde visie genoemd, die alleen informatie vastlegt en verwerkt die in een scène verandert zoals mensen dat doen, in plaats van een continue stroom gegevens voor de hele locaties die conventionele camera’s gebruiken. Neuromorfische chips zouden op een dag intelligentere sensoren kunnen gebruiken in apparaten zoals slimme wearables, AR/VR-headsets, persoonlijke robots en robottaxi’s, zei Ocket. De nieuwe chips kunnen lokale AI-taken uitvoeren om te leren van en zich aan te passen aan lokale en veranderende omgevingen. “Dit alles zonder de noodzaak van cloudcommunicatie, waardoor ingebouwde privacy mogelijk is”, voegde hij eraan toe.