Skip to content

Nuttige feiten over hoe wifi werkt

11 de juli de 2021
GettyImages 926726696 5c8bc46046e0fb000146acea

Een van ’s werelds meest populaire netwerktechnologieën, Wi-Fi-verbindingen ondersteunen miljoenen mensen in huizen, bedrijven en openbare locaties over de hele wereld. Het is zo’n gewoon onderdeel van ons dagelijks leven nu het gemakkelijk is om wifi als vanzelfsprekend te beschouwen, het kan worden vergeven als je de basisprincipes van wifi niet kent. Hier is een inleiding over Wi-Fi essentials om u een beter begrip te geven van hoe het werkt.

Draadloze breedbandrouters zijn ook wifi-toegangspunten

Een toegangspunt (AP) is een type draadloze hub die handig is voor het coördineren van het netwerkverkeer van meerdere clients. Een van de redenen waarom draadloze breedbandrouters het bouwen van thuisnetwerken veel gemakkelijker maken, is dat ze fungeren als wifi-toegangspunten. Thuisrouters voeren ook andere nuttige functies uit, zoals het uitvoeren van een netwerkfirewall.

Wi-Fi-verbindingen vereisen geen toegangspunt

Sommige mensen denken dat ze een router, een openbare hotspot of een ander soort toegangspunt moeten vinden om wifi-verbindingen op te zetten. Niet waar! Wi-Fi ondersteunt ook een verbindingstype dat ad-hocmodus wordt genoemd en waarmee apparaten rechtstreeks met elkaar kunnen worden verbonden in een eenvoudig peer-to-peer-netwerk. Meer informatie over het opzetten van een ad-hoc wifi-netwerk.

Niet alle wifi-types zijn compatibel

Leveranciers uit de industrie creëerden de eerste versie van Wi-Fi (802.11) in 1997. De markt voor consumentenproducten explodeerde vanaf 1999 toen zowel 802.11a als 802.11b officiële standaarden werden. Sommigen geloven dat elk Wi-Fi-systeem kan netwerken met elk ander Wi-Fi-systeem, zolang al hun beveiligingsinstellingen overeenkomen. Hoewel het waar is dat 802.11n, 802.11g en 802.11b Wi-Fi-standaardapparatuur samen kunnen netwerken, is de 802.11a-standaard niet compatibel met een van deze andere. Speciale Wi-Fi-toegangspunten die zowel 802.11a- als 802.11b (of hoger) radio’s ondersteunen, moeten worden gebruikt om de twee te overbruggen. Er kunnen zich ook andere compatibiliteitsproblemen voordoen tussen wifi-producten van verschillende leveranciers als beide hun wifi-apparatuur bouwen met niet-standaard eigen extensies. Gelukkig worden dergelijke compatibiliteitsbeperkingen tegenwoordig niet vaak aangetroffen.

De snelheid van de wifi-verbinding varieert met de afstand

Als u verbinding maakt met een Wi-Fi-netwerk en het toegangspunt is in de buurt, maakt uw apparaat doorgaans verbinding met de maximale nominale snelheid (bijv. 54 Mbps voor de meeste 802.11g-verbindingen). Naarmate u verder weggaat van het AP, zal uw gerapporteerde verbindingssnelheid echter dalen tot 27 Mbps, 18 Mbps en lager. Een slim ontworpen Wi-Fi-functie genaamd dynamische snelheidsschaling veroorzaakt dit fenomeen. Wi-Fi onderhoudt een betrouwbare verbinding over langere afstanden wanneer gegevens langzamer worden overgedragen door te voorkomen dat de draadloze verbinding wordt overspoeld met gegevens en verzoeken om opnieuw te proberen die optreden wanneer een netwerkclient achterop raakt bij het verwerken van zijn berichten.

Een wifi-netwerk kan grote of zeer korte afstanden overspannen

Het typische bereik van een Wi-Fi-netwerk varieert afhankelijk van het type obstakels dat de radiosignalen tegenkomen tussen verbindingseindpunten. Hoewel een bereik van 30 meter of meer typisch is, kan een wifi-signaal zelfs niet de helft van die afstand bereiken als er zich zware obstakels in het pad van het radiosignaal bevinden. Als een beheerder de beste apparaten voor het vergroten van het wifi-bereik koopt, kunnen ze het bereik van hun netwerk vergroten om deze obstakels te overwinnen en het bereik in andere richtingen uitbreiden. Er zijn in de loop der jaren zelfs enkele Wi-Fi-netwerken van 125 mijl (275 km) en meer gecreëerd door netwerkenthousiastelingen.

Wi-Fi is niet de enige vorm van draadloos netwerken

Nieuwsartikelen en sociale sites verwijzen soms naar elk soort draadloos netwerk als wifi. Hoewel Wi-Fi enorm populair is, worden ook andere vormen van draadloze technologie op grote schaal gebruikt. Smartphones gebruiken bijvoorbeeld vaak een combinatie van wifi samen met mobiele internetdiensten op basis van 4G LTE of oudere 3G-systemen. Draadloze Bluetooth blijft een populaire manier om telefoons en andere mobiele apparaten met elkaar te verbinden (of met randapparatuur zoals headsets) over kortere afstanden. Domoticasystemen maken gebruik van verschillende soorten draadloze radiocommunicatie op korte afstand, zoals Insteon en Z-Wave.