Skip to content

Ongelicentieerde mobiele toegang (UMA) uitgelegd

10 de september de 2021
174627818 56a9d1eb3df78cf772aacd8d

Mobiele toegang zonder licentie is een draadloze technologie die een naadloze overgang mogelijk maakt tussen draadloze wide-area-netwerken (bijv. GSM, 3G, EDGE, GPRS, enz.) en draadloze lokale netwerken (bijv. Wi-Fi, Bluetooth). Met UMA kunt u bijvoorbeeld een mobiele oproep starten via de GSM van uw provider, en de oproep zal overschakelen van het GSM-netwerk naar het Wi-Fi-netwerk van uw kantoor zodra u binnen bereik komt. En vice versa.

Hoe UMA werkt

UMA is in feite een commerciële naam voor a generiek toegangsnetwerk.

Wanneer een handset die al via een draadloos WAN communiceert, het gebied van een draadloos LAN-netwerk binnenkomt, presenteert het zichzelf aan de GAN-controller van het WAN als zijnde op een ander basisstation van het WAN en verschuift naar het draadloze LAN-netwerk. Het niet-gelicentieerde LAN wordt gepresenteerd als onderdeel van het gelicentieerde WAN, en dus is de overgang soepel toegestaan. Wanneer de gebruiker buiten het bereik van het niet-gelicentieerde draadloze LAN komt, wordt de verbinding terug naar het draadloze WAN geroamd. Dit hele proces is volledig transparant voor de gebruiker, zonder afgebroken oproepen of onderbrekingen in de gegevensoverdracht.

Hoe kunnen mensen profiteren van UMA?

  • Mensen kunnen hun mobiele telefoon op veel plaatsen en netwerken gebruiken, maar hebben nog steeds één nummer.
  • Zij kunnen zelf hun draadloze LAN’s opzetten en zo het probleem van gaten in de dekking van het netwerk van hun provider oplossen.
  • Roamingkosten buiten het netwerk van de mobiele serviceprovider worden geëlimineerd omdat oproepen kunnen worden gestart binnen gratis, niet-gelicentieerde draadloze LAN’s.
  • Mobiele communicatie wordt betrouwbaarder en goedkoper, waardoor sommige mensen worden aangemoedigd om dure PSTN-telefoondiensten te vervangen.

Hoe kunnen aanbieders profiteren van UMA?

  • Providers kunnen wifi-hotspots opzetten in dekkingsgaten in het netwerk in plaats van te investeren in dure draadloze WAN-hardware.
  • Congestie op GSM en andere draadloze WAN-netwerken wordt verlicht door een deel van het verkeer om te schakelen naar draadloze LAN’s zonder licentie.
  • Netwerken zoals Wi-Fi zijn beter voor het vervoeren van andere soorten media dan spraak, in plaats van GSM. Aanbieders kunnen dus communicatiepakketten ontwerpen die meer omvatten dan spraak. Deze mogelijkheid is vooral interessant voor internetserviceproviders die graag hun diensten willen uitbreiden en kosten willen verlagen.
  • UMA werkt op de IP-netwerklaag in de protocolstack en staat daarom open voor veel protocollen in de interfacelaag – simpel gezegd, het is niet beperkt tot één netwerk, maar kan werken op Wi-Fi, Bluetooth, enz.

Nadelen van UMA

  • Handsets moeten UMA-compatibel zijn. Deze zijn zeldzaam en vrij duur. Dit is een probleem voor zowel providers als abonnees.
  • Hoewel UMA mobiliteit biedt, kan het geen gratis of zeer goedkope bellen bieden zoals op SIP gebaseerde services en services zoals Skype. Als gevolg hiervan zal kostenbesparing in veel gevallen niet overtuigend zijn.

UMA-vereisten

Om UMA te gebruiken, hebt u alleen een draadloos netwerkabonnement, een draadloos LAN (uw eigen of een openbare Wi-Fi-hotspot) en een mobiele telefoon nodig die UMA ondersteunt. Sommige wifi- en 3G-telefoons werken hier gewoon niet.