Skip to content

Ouders zeggen ‘ja’ tegen schermtijd tijdens de pandemie

18 de juli de 2021
GettyImages 1271569544 cbc25e2cc72447a0a6469bb1c2b47d51

Belangrijkste leerpunten

  • Beladen ouders komen in opstand tegen het advies dat ze de schermtijd tijdens de pandemie beperken.
  • Veel ouders zeggen dat schermen hun kinderen laten socialiseren en ontdekken op manieren die ze tijdens sociale afstandsmaatregelen niet zouden kunnen.
  • Sommige experts zeggen dat schermtijd niet zo slecht is voor kinderen.
Bijna elke ouder beweert de schermtijd van hun kinderen te willen verkorten, maar velen van hen lijken het beu te horen hoe elektronica hun kinderen verpest tijdens de pandemie. Het laatste vlampunt in het debat tussen kinderen en schermen was een recent artikel in The New York Times het toenemende gebruik van gadgets door kinderen afkeuren. Een geciteerde expert waarschuwde dat kinderen te maken zouden krijgen met “verslavingsontwenning” van hun elektronica zodra ze de lockdown verlaten. Veel ouders hebben echter niets van het kwispelen met de vingers. “Online is hun enige manier om te socializen met vrienden (Zoom, Houseparty, enz.)”, zei Kristin Wallace, een moeder uit Boston van een 10-jarige en een 6-jarige, in een e-mailinterview. “Het geeft me de tijd om dingen voor elkaar te krijgen, omdat we geen oppas en kindermeisjes meer kunnen hebben. Ze zijn 24/7 bij me en ik moet ook dingen voor elkaar krijgen. Soms heb ik gewoon een pauze nodig en heb ik tijd voor het scherm houdt ze bezig.”

Pandemie brengt kinderen meer online

Het is niet dat ouders niet de boodschap hebben gekregen dat te veel schermtijd slecht is voor kinderen. Ze hebben gelezen over de onderzoeken die schermtijd koppelen aan alles van toegenomen obesitas tot meer angst bij kinderen. Meer tijd besteed aan elektronica is een probleem voor veel ouders. Uit een onderzoek bleek dat 60% van de ouders zei dat hun kinderen niet meer dan drie uur op apparaten doorbrachten voordat de pandemie begon. Nu schat 70% dat hun kinderen minstens vier uur met schermen doorbrengen. “Je kunt geen harde lijnen trekken in moeilijke tijden; flexibiliteit, discussie, empathie en connectiviteit zijn wat we nu nodig hebben.” Maar niet alle experts zijn het erover eens dat schermtijd verschrikkelijk is. “Ouders krijgen vaak de boodschap dat het hun taak is om het gebruik van technologie te controleren en te controleren”, zei Mimi Ito, een cultureel antropoloog en professor aan de Universiteit van Californië, Irvine, die jeugd- en nieuwe mediapraktijken bestudeert, in een e-mailinterview. “Ik probeer ouders aan te moedigen om verbinding boven controle te stellen. Sociale en digitale media kunnen gezinnen verbinden als ouders een nieuwsgieriger en minder veroordelend standpunt kunnen innemen.” “In feite,” vervolgde Ito, “geven de meeste ouders aan digitale media te zien als een positieve bron van verbinding in hun gezin. Toch geven de media en het publieke discours hen vaak een schuldig gevoel als ze niet beperkend of toezicht houden.”

Roblox aan de redding

Wallace is een van de ouders die tijdens de pandemie worstelen met de complexiteit van meer schermtijd voor hun kinderen. Ze werkt als business en human resources manager van Viage LLC, een advies- en ingenieursbureau. Haar kinderen brengen “aanzienlijk” meer tijd op schermen door, gaf ze toe. “Ze spelen Roblox en Minecraft met vrienden terwijl ze ook met ze praten op Houseparty”, schreef ze. “Mijn 10-jarige is echt in het nieuws gekomen met alle gekte die er is gebeurd, dus ze wil nu de hele tijd naar het nieuws kijken. Ze zitten ook op een virtuele school, dus mijn 10-jarige is het grootste deel van de schooldag op de computer. Mijn 6-jarige kijkt veel naar ‘My Little Pony’, maar het inspireert haar ook om coole kunstwerken te maken en met haar speelgoed te spelen.” Wallace zei dat ze weet dat te veel tijd op schermen een probleem kan zijn, “maar ik weet niet wat het alternatief op dit moment is. Mijn man is het eigenlijk niet met me eens dat hij nu meer schermtijd toestaat, maar ik heb het gevoel dat dit de enige manier is om de meeste dagen door te komen.”

Een kind dat op een handheld-spelsysteem speelt.

Ze zei dat online gaan ook de enige manier is voor haar kinderen om te socializen en te “spelen” met hun vrienden, aangezien haar 6-jarige immuungecompromitteerd is. “Dus, als ze urenlang Minecraft en Roblox met hun vrienden willen spelen… ik vind het goed omdat ik medelijden heb met de kinderen. Hun leven is totaal veranderd door de pandemie, dus ik denk dat de schermtijd een noodzakelijk kwaad om te beheersen.”

Kwaliteit versus Aantal stuks

Veel ouders zeggen dat het uitzoeken hoeveel schermtijd geschikt is voor hun kinderen, eerder over kwaliteit dan kwantiteit gaat. Beth Silver, de directeur van Doubet Consulting, is de moeder van een 15-jarige en een 9-jarige, en zei in een e-mailinterview dat ze zich meer zorgen maakt over het soort dingen dat ze op schermen bekijken dan overmatig gebruik van de schermen zelf. “Mijn oudste zoon gebruikt technologie (gaming, onenigheid, enz.) om met vrienden te communiceren,” zei Silver. “Zijn sociale uitlaatklep gebruikt zijn technologie. De dagen van urenlang telefoneren zijn voorbij. Mijn jongste zoon die anders socialiseert, gebruikt technologie voor entertainment en communicatie.” En ze heeft ontdekt dat er een zilveren randje is aan alle schermtijd. Haar oudste zoon leerde via YouTube een computer bouwen. “Hij oefende zijn organisatorische en onderhandelingsvaardigheden zodat we de kosten konden goedkeuren”, zei ze. “Ik maak me geen zorgen over schermtijd die hun fysieke welzijn ten goede komt, hen als leerlingen ondersteunt of hun relaties met familie en vrienden voedt.” “Als de pandemie niet had plaatsgevonden, denk ik niet dat we met dit project zouden hebben ingestemd, of dat hij het zou hebben gevraagd. Mijn zoon gebruikt zijn computer elke dag (school en vrienden), en ik ben dankbaar. Het heeft zijn interesses vergroot. Ik ben ook voortdurend op zoek naar specifieke grafische kaarten.” Terwijl sommige ouders zich zorgen maken dat hun kinderen hun hersens zullen verbranden door te veel schermtijd, is de grootste zorg voor velen het sociale isolement dat wordt veroorzaakt door regels voor sociale afstand en veel scholen die overschakelen op afstandsonderwijs. Linda Mueller, een levenscoach, zei in een e-mail met: reddingsdraad dat ze haar 11-jarige dochter meer tijd op haar iPad laat doorbrengen omdat ze zo kan communiceren met haar vrienden en familie. “De groep met wie ze het grootste deel van haar online tijd doorbrengt, gebruikt FaceTime om te praten tijdens het spelen van Bloxburg, een rollenspel van Roblox,” zei ze. “Ik ben dankbaar dat ze een enigszins educatief spel hebben gekozen waarbij ze een budget moeten beheren, samenwerken en huizen, hotels, enz. moeten ontwerpen.” Voor de pandemie zat Muellers dochter gemiddeld 2-3 uur per week op haar iPad, omdat ze het druk had met school, sport en gezinsactiviteiten. Nu zit ze ongeveer 2-3 uur per dag op haar iPad. “Mijn dochter begrijpt waarom ze meer tijd online mag doorbrengen en dat het minder zal worden zodra het leven begint te normaliseren”, zei ze. “We werken ook om eventuele effecten die zorgen veroorzaken tegen te gaan. We zorgen ervoor dat ze haar rug strekt en vragen haar een bril te dragen die het blauwe licht filtert. Ook brengen we de meeste avonden door met eten en daarna tv kijken of spelen een spel als een gezin.”

Interactie verslaat consumptie

Een belangrijk punt van zorg voor Lynette Owens, de oprichter en wereldwijd directeur van Trend Micro’s Internet Safety for Kids and Families, is dat kinderen consumeren in plaats van online interactie hebben.

Een kind dat onder de dekens een handheld-videogame speelt.

“Ik denk dat het hersenloze scrollen op sociale media of passieve consumptie van inhoud op YouTube die niet educatief of gunstig voor hen is, een grote zorg is, want dat is de tijd dat ze ofwel offline actief kunnen zijn of iets anders online kunnen doen dat hen ten goede komt”, zei ze. in een e-mailinterview met reddingsdraad. “Ik maak me geen zorgen over schermtijd die hun fysieke welzijn ten goede komt, hen als leerlingen ondersteunt of hun relaties met familie en vrienden voedt.” Zoals veel ouders zei Karen Aronian in een e-mailinterview dat de pandemie zwaar is geweest voor de geestelijke gezondheid van haar kinderen. “Kinderen krijgen niet in hun sociale behoeften voorzien”, zei ze. “De rijping van jongvolwassenen hangt af van de tijd die ze samen met hun leeftijdsgenoten doorbrengen om deze essentiële fase in de ontwikkeling van hun adolescenten te doorlopen. Toch zijn ze onnatuurlijk gepauzeerd in hun groei en ontwikkeling, sommigen belemmerd.” Online gaan was een uitlaatklep voor haar kinderen, die vaak voor lange tijd opgesloten zitten, zei Aronian. “Mijn kinderen schaken veel online op chess.com en uscf.com, en ze zetten leuke sociale chats en Kahoot op met hun vrienden,” voegde ze eraan toe. “Ze lachen, ze vertellen, en ze krijgen hun sociale glas enigszins vol, en dat geeft ons een beter gevoel, ook het ouderschap. Je kunt geen harde lijnen trekken in moeilijke tijden; flexibiliteit, discussie, empathie en verbondenheid zijn wat we nodig hebben nu. Ook dit gaat voorbij, en onze pre-COVID-schermtijden zullen worden aangepast, en de saamhorigheid, de activiteiten en het buitenleven zullen overuren op het scherm terugnemen.” We zijn het er allemaal over eens dat te veel schermtijd slecht is voor kinderen. Dit zijn echter voor niemand ideale tijden. Laten we de kinderen en hun ouders een pauze geven.