Skip to content

Pagina-instelling wijzigen voor afdrukken in Firefox

15 de augustus de 2021
GettyImages 83462334 57c8b8523df78c71b67320c7

Met de Firefox-browser kunt u veel aspecten van de opzet van een webpagina wijzigen voordat u deze naar een printer verzendt. Dit omvat standaardopties zoals de paginaoriëntatie en -schaal, plus geavanceerde functies zoals het afdrukken en uitlijnen van aangepaste kop- en voetteksten. In deze zelfstudie worden de aanpasbare opties uitgelegd en leert u hoe u ze allemaal kunt wijzigen. Deze zelfstudie is van toepassing op de Mozilla Firefox-webbrowser op de besturingssystemen Windows, Mac OS X, macOS Sierra en Linux.

Zoek de afdrukopdracht

Open eerst de Firefox-browser. druk de hoofdmenu knop, weergegeven door drie horizontale lijnen en in de rechterbovenhoek van het browservenster. Wanneer het pop-outmenu verschijnt, kiest u de Afdrukken keuze.

Oriëntatie

Firefox’ Afdrukvoorbeeld interface zou nu in een nieuw venster moeten worden weergegeven, waarin wordt weergegeven hoe de actieve pagina eruit zal zien wanneer deze naar de aangewezen printer of naar een bestand wordt verzonden. Bovenaan deze interface bevinden zich meerdere knoppen en vervolgkeuzemenu’s, inclusief de mogelijkheid om een ​​van beide te kiezen Portret of Landschap voor afdrukoriëntatie.

Firefox-afdrukvoorbeeld

Indien Portret (de standaardoptie) is geselecteerd, wordt de pagina afgedrukt in het standaard verticale formaat. Indien Landschap is geselecteerd, wordt de pagina in horizontaal formaat afgedrukt, wat vaak wordt gebruikt wanneer de standaardmodus niet voldoende is om op een deel van de pagina-inhoud te passen.

Schaal

Direct links van de Oriëntatie-opties bevindt zich de Schaal instelling, vergezeld van een vervolgkeuzemenu. Hier kunt u de afmetingen van een pagina wijzigen voor afdrukdoeleinden. Door bijvoorbeeld de waarde te wijzigen in 50%, wordt de pagina afgedrukt op een schaal van de helft van de originele pagina.

Firefox-afdrukvoorbeeld

Standaard is de Krimpen om te passen optie is geselecteerd. Indien geactiveerd, drukt de browser de pagina af zodat de webpagina wordt aangepast aan de breedte van het afdrukpapier. Als u de schaalwaarde handmatig wilt wijzigen, selecteert u het vervolgkeuzemenu en kiest u de Aangepast keuze. In deze interface vindt u ook een knop met het label Pagina instellingen, waarmee een dialoogvenster wordt geopend met verschillende afdrukgerelateerde opties die in twee secties zijn opgesplitst: Formaat & Opties en Marges & koptekst/voettekst.

Opties

De Opties tabblad bevat verschillende opties om het uiterlijk van de afgedrukte pagina te wijzigen, inclusief een optie die vergezeld gaat van een selectievakje met het label Achtergrond afdrukken (kleuren en afbeeldingen). Bij het afdrukken van een pagina neemt Firefox niet automatisch achtergrondkleuren en afbeeldingen op. Dit is zo ontworpen, aangezien de meeste mensen alleen tekst en afbeeldingen op de voorgrond willen afdrukken.

Opties voor afdrukvoorbeelden van Firefox

Als u de volledige inhoud van een pagina wilt afdrukken, inclusief de achtergrond, schakelt u het vakje naast deze optie één keer in zodat er een vinkje in staat.

Koptekst en voettekst

Onder Opties, geeft Firefox u ook de mogelijkheid om de kop- en voetteksten van een afdruktaak op verschillende manieren aan te passen. Informatie kan in de linkerhoek, het midden en de rechterhoek bovenaan (koptekst) en onderaan (voettekst) van de pagina worden geplaatst. Elk van de volgende items, geselecteerd in het vervolgkeuzemenu, kan op een of alle van de zes beschikbare locaties worden geplaatst.

  • blanco: Indien geselecteerd, wordt er niets weergegeven.
  • Titel: De titel van de pagina wordt weergegeven.
  • URL: De volledige URL van de pagina wordt getoond.
  • Datum Tijd: De huidige datum en tijd worden weergegeven.
  • Bladzijde #: Het paginanummer (bijvoorbeeld 3) van de huidige afdruktaak wordt weergegeven.
  • Pagina # van #: Net als bij Pagina #, wordt hier het nummer van de huidige pagina en het totale aantal pagina’s in de huidige afdruktaak weergegeven (bijvoorbeeld 1 van 2).
  • Aangepast: wanneer dit is geselecteerd, wordt u in een bericht gevraagd om aangepaste tekst in te voeren die moet worden afgedrukt. Deze optie kan in bepaalde situaties handig zijn.