Skip to content

PCI (Peripheral Component Interconnect) en PCI Express

3 de juli de 2021
linksys wmp54g v4 400 5804ec983df78cbc28841392

Peripheral Component Interconnect (PCI), ook wel genoemd conventionele PCI, is een industriespecificatie die in 1992 is gemaakt voor het aansluiten van lokale randapparatuur op het centrale verwerkingssysteem van een computer. PCI definieert de elektrische kenmerken en signaalprotocollen die worden gebruikt voor apparaten om te communiceren via de centrale bus van een computer.

Gebruik van PCI voor computernetwerken

PCI werd traditioneel gebruikt als de computerbusinterface voor invoegkaarten voor netwerkadapters, waaronder zowel Ethernet- als Wi-Fi-adapters voor desktop-pc’s. Consumenten kunnen desktop-pc’s kopen waarop deze kaarten vooraf zijn geïnstalleerd, of ze kunnen ook hun eigen kaarten afzonderlijk kopen en aansluiten als dat nodig is. Daarnaast werd PCI-technologie ook opgenomen in standaarden voor laptops. CardBus is een pc-kaart (soms PCMCIA genoemd) vormfactor voor het aansluiten van dunne, creditcardachtige externe adapters op een PCI-bus. Deze CardBus-adapters zijn aangesloten op een of twee open slots die zich meestal aan de zijkant van een laptop bevinden. CardBus-adapters voor zowel Wi-Fi als Ethernet waren gebruikelijk totdat de netwerkhardware voldoende evolueerde om rechtstreeks op laptop-moederborden te worden geïntegreerd. PCI ondersteunde ook interne adapters voor laptopcomputerontwerpen via de Mini PCI-standaard. De PCI-standaard is voor het laatst bijgewerkt in 2004 naar PCI versie 3.0. Het is grotendeels verdrongen door PCI Express.

PCI Express (PCIe)

PCI Express blijft tegenwoordig populair in computerontwerpen met een nieuwere versie van de standaard die naar verwachting in de toekomst zal worden gepubliceerd. Het biedt een businterface met een veel hogere snelheid dan PCI en organiseert het verkeer in afzonderlijke signaalpaden die rijstroken worden genoemd. Apparaten kunnen worden geconfigureerd om verbinding te maken in verschillende rijstrookconfiguraties op basis van hun algehele bandbreedtebehoeften, waarbij één rijstrook (x1, “door één” genoemd), x4 en x8 de meest voorkomende zijn:

  • PCIe 1.0 (2002), 1.0a (2003) en 1.1 (2005) – ongeveer 250 Mbps per rijstrook
  • PCIe 2.0 (2007) en 2.1 (2009) – tweemaal de datasnelheid van PCIe 1.x, ongeveer 500 Mbps per baan
  • PCIe 3.0 (2010) en 3.1 (2014) – ongeveer twee keer de datasnelheid van PCIe 2.x, ongeveer 1 Gbps per baan

PCI Express-netwerkadapters die de huidige generaties Wi-Fi (zowel 802.11n als 802.11ac) ondersteunen, worden door verschillende fabrikanten geproduceerd, evenals die voor Gigabit Ethernet. PCIe wordt ook vaak gebruikt door opslag- en videoadapters.

Problemen met PCI en PCI Express-netwerken

Add-in-kaarten werken mogelijk niet of ze kunnen zich op onvoorspelbare manieren gedragen als ze niet stevig in de fysieke PCI/PCIe-sleuf zijn geplaatst. Op computers met meerdere kaartsleuven is het mogelijk dat één slot elektrisch uitvalt terwijl andere correct blijven werken. Een veelgebruikte techniek voor het oplossen van problemen bij het werken met deze kaarten is om ze in verschillende PCI/PCIe-sleuven te testen om eventuele problemen op te sporen. PCI/PCIe-kaarten kunnen defect raken door oververhitting (komt vaker voor bij CardBus) of door versleten elektrische contacten na een groot aantal in- en uitschakelingen. PCI/PCIe-kaarten hebben over het algemeen geen verwisselbare componenten en zijn bedoeld om te worden vervangen in plaats van gerepareerd.