Skip to content

Robots maken mensen ongemakkelijk, zeggen experts

16 de juli de 2021
GettyImages 1196216141 02a7514c9f70437f988ca506c1c5f283

Belangrijkste leerpunten

  • Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen zich nog steeds ongemakkelijk voelen in de buurt van robots.
  • Mensen zijn nerveus over robots en AI die mogelijk hun baan overnemen.
  • Robots vriendelijker maken is een ontwerpuitdaging voor fabrikanten.
Robots moeten vriendelijker worden als ze het vertrouwen van mensen willen winnen, zeggen experts. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat bijna alle typen robots nog steeds slecht scoren bij mensen op het gebied van comfort. Het onderzoek van AI-softwarebedrijf Myplanet toonde aan dat drones en mensvormige robots tot de ergernissen van mensen behoorden. Fabrikanten moeten harder werken om dit robotvooroordeel tegen te gaan. “Een van de eerste en meest doordringende trends die we in ons onderzoek opmerkten, was een sterke afkeer van wanneer onze technologie te ‘menselijk’ probeert te zijn”, zei Myplanet-oprichter en CEO Jason Cottrell in een e-mailinterview. “Menselijk ogende robots, chatbots of stemassistenten die te natuurlijk praten, of zelfs wanneer robots in posities worden geplaatst die te veel leunen op wat we over het algemeen beschouwen als menselijke eigenschappen zoals empathie, worden allemaal geconfronteerd met een collectieve koude schouder van de consument. ”

Mensvormige robots hoeven niet van toepassing te zijn

Robots hebben een imago-make-over nodig, zo blijkt uit de enquête. Sommige mensen (35%) waren vertrouwd met rekkenrobots, maar slechts 24% van de gebruikers zei dat ze vertrouwd waren met drones. Toen mensen verschillende afbeeldingen van pakketbezorgrobots te zien kregen, gaf 29% de voorkeur aan robots die eruitzagen als wagons op wielen, terwijl slechts 24% vertrouwd was met robots in de vorm van een mens. Automaten krijgen een slechte reputatie die niet door feiten wordt ondersteund, zei Cottrell. “Zowel het horen over als het ervaren van de technologie uit de eerste hand kan een grote bijdrage leveren aan het verhogen van het consumentencomfort”, voegde hij eraan toe. “Als je een robot gebruikt, is het oké, zelfs goed, dat het op een robot lijkt.” “Drones hebben voor de meeste mensen nog steeds een beperkte blootstelling gehad. Slechte pers heeft hen achtervolgd, inclusief een verbod op persoonlijk drone-gebruik en negatieve connotaties met betrekking tot alles, van bedrijfsoverschrijding tot wapens.” Mensen zijn nerveus over robots en AI die mogelijk hun baan overnemen, zei Andreas Koenig, CEO van ProGlove, dat producten ontwerpt die menselijke werknemers versterken en hen in staat stellen zij aan zij met robots te werken, in een e-mailinterview. Maar Koenig zei dat robots mensen niet snel zullen vervangen. “Een fabriek die alleen door robots wordt gerund, zal in de nabije toekomst een illusie blijven”, voegde hij eraan toe. “De menselijke werker brengt onmisbare waarde op de werkvloer. Wat we wel moeten doen, is de samenwerking tussen mens en machine bevorderen.”

De vriendelijke robot-uitdaging aangaan

Robots vriendelijker maken is een uitdaging voor fabrikanten. Neem bijvoorbeeld de robothond Boston Dynamics, die bij veel mensen nerveus lacht. Daarentegen werd robothond Koda ontworpen met menselijke gevoelens in gedachten. “Toen KODA werd ontworpen, was de belangrijkste beslissing die we hebben genomen om het een hoofd te geven”, zei John Suit, adviserend chief technology officer bij KODA, in een e-mailinterview. “Het heeft ogen, het kan emote – zijn persoonlijkheid is gericht op zorg en mededogen.” Het ergste wat een robot kan doen, is doen alsof hij menselijk lijkt, zei Cottrell. “Als je een robot gebruikt, is het oké, zelfs goed, dat het op een robot lijkt”, voegde hij eraan toe.

Illustratie van een grote robot die mensen achtervolgt.

“Consumenten voelen zich veel meer op hun gemak bij technologie die ‘eerlijk’ is over wat het is.” Hoe robots worden ontworpen, is de sleutel, zei Dor Skuler, de CEO en mede-oprichter van Intuition Robotics, dat gezelschapsrobots voor ouderen maakt, in een interview. Zijn bedrijf voerde meer dan 20.000 testdagen uit waarbij zijn robots minstens 100 dagen bij mensen thuis woonden. Al dat testen was om ervoor te zorgen dat de robots van het bedrijf “een comfortabelere en naadlozere relatie met mensen zouden creëren”, voegde hij eraan toe. Skuler zei dat zijn favoriete robotontwerp de Vector van Anki is. “Ik denk dat ze de hierboven genoemde uitdagingen op briljante wijze hebben genavigeerd en een sympathiek personage hebben gecreëerd in een kleine, leuke en boeiende vormfactor”, voegde hij eraan toe. Robotfabrikanten moeten mensen ervan overtuigen dat automaten kunnen helpen in plaats van ze te vervangen, zei Cottrell. “Mensen zijn onder de indruk van wat de robots van Boston Robotics kunnen doen, maar ze zijn niet per se enthousiast om ermee te communiceren”, voegde hij eraan toe. “Wat ze wel willen, is hulp bij het bereiken van artikelen van de bovenste plank in de winkel, of bij het besproeien van uitgestrekte landbouwgrond, of bij het distribueren van medicijnen over een uitgebreid ziekenhuisnetwerk.”