Skip to content

Tiffany Yau: inspirerende, gemeenschapsgerichte jonge ondernemers

14 de augustus de 2021
tiffyau horizontal 36ca1676b47f451c8921b9a01fb4b758

Toen Tiffany Yau ontdekte dat veel van haar leeftijdsgenoten de omgeving van Philadelphia verlieten na de universiteit, besloot ze in te grijpen en iets te doen om hen in de gemeenschap te houden.

Yau is de oprichter en CEO van Fulphil, een technische non-profitorganisatie die jonge studenten leert over sociaal ondernemerschap om hen te inspireren om meer maatschappelijk betrokken te zijn bij hun lokale gemeenschappen. Fulphil, gelanceerd in 2018, beheert een e-lab dat studenten lessen biedt over belangrijke ondernemerschapsprincipes zoals pitchen, ontwerpdenken, producttesten en marketingstrategie. “We willen onze jongeren inspireren om het vertrouwen te hebben dat ze een verschil kunnen maken in hun lokale gemeenschappen, waar ze ook zijn”, vertelde Yau aan Lifewire in een telefonisch interview.

Snelle feiten

Naam: Tiffany Yau
Leeftijd: 24
Van: Zuid-Californië
Favoriete activiteit: lezing
Sleutelcitaat of motto waar ze naar leeft: “Probeer elke dag een impact te maken, groot of klein.”

Een natuurlijke overgang

Tijdens haar laatste jaar aan de Universiteit van Pennsylvania merkte Yau dat veel van haar collega’s Philadelphia verlieten. Dit was voor haar aanleiding om Fulphil te lanceren om jongeren uit de regio te inspireren om door middel van zaken iets terug te geven aan hun gemeenschap. Ze zegt dat sociale impact al op jonge leeftijd begint, daarom richt het bedrijf zich op jonge studenten. “Het voelde alsof veel studenten naar Philly kwamen, hun opleiding kregen en vertrokken zonder iets terug te geven,” zei ze. “Ik heb het gevoel dat dat een fenomeen is dat gebeurt, maar ik waardeer het idee om iets terug te geven aan een plek die je eigenlijk thuis noemt.” Vóór de pandemie leidde Fulphil persoonlijke programmering op middelbare scholen. Yau zei dat de overgang naar een online curriculum natuurlijk was, aangezien de non-profitorganisatie al op weg was om de inhoud op grotere schaal te verspreiden.

Fulphil biedt nu een volledig online curriculum voor sociaal ondernemerschap. De non-profitorganisatie heeft haar cursussen uitgebreid om zich meer te richten op actuele onderwerpen zoals duurzaamheid, diversiteit en inclusie. “Toen COVID zich begon te vestigen, moesten we zeker wat tijd nemen om na te denken over wat de meest geschikte volgende stappen zouden zijn”, zei Yau. “Het voelde veel vloeiender voor ons dan ik me voel zoals veel andere bedrijven hebben meegemaakt.” Fulphil, dat vier medewerkers heeft, krijgt vaak op vrijwillige basis hulp van studenten. Yau leidt Fulphil parttime terwijl hij werkte als fellow voor Venture for America, een fellowship-programma voor pas afgestudeerden die startup-leiders en ondernemers willen worden, evenals een risicokapitaalanalist bij Red & Blue Ventures. Yau zei dat ze geluk heeft gehad met zo’n sterk team dat de overstap naar werken op afstand heeft kunnen maken.

Uitdagingen en vooruitkomen

Met zijn online aanbod heeft Fulphil een integratie gecreëerd voor docenten om de voortgang van studenten met zijn programma te volgen. De non-profitorganisatie werkt rechtstreeks samen met leraren op de middelbare school om haar e-labs-product te leveren aan studenten die zijn beoordeeld op Fulphil’s curriculum van 15 secties, met behulp van de loopbaan- en technische onderwijsnormen voor de zevende tot en met de 12e klas. Uiteindelijk hoopt Yau een technologiebedrijf op te richten dat zich volledig zou richten op de integratie van Fulphil voor leraren. Ze zei dat haar grootste uitdaging op dit moment is om feedback te krijgen van studenten en docenten om het curriculum van Fulphil te verbeteren, wat volgens Yau gemakkelijker ging met persoonlijke programmering. “Alles wat mijn organisatie doet, draait om dit idee om mensen het vertrouwen en het vermogen te geven om impact te maken.” “Met het online aspect hiervan is ons hele team overal verspreid, er is niemand in de klas en het is een beetje raar om gewoon in Zoom te zitten voor middelbare scholen,” zei ze. “Voor ons is het zo belangrijk dat we een heel sterke communicatie met onze leraren ontwikkelen.” Fulphil organiseert maandelijkse gesprekken met docenten en neemt contact met hen op via e-mails en sms’jes om die extra klantenservice te bieden, aangezien de non-profitorganisatie nog steeds aanpassingen doormaakt aan online programmering. Het bedrijf heeft ook een zachte online community gelanceerd om studenten in staat te stellen virtueel met elkaar in contact te komen en hun ondernemersideeën te bespreken.

Als Aziatisch-Amerikaanse vrouw zei Yau dat ze zich vaak een van de weinige mensen voelt die op haar lijkt als ze in een kamer is, of dat nu persoonlijk is of tijdens een Zoom-gesprek. Ze zei dat dit een uitdaging voor haar was omdat ze haar onderneming heeft laten groeien. “Ik doe mijn best om mezelf meer naar buiten te brengen en zoveel mogelijk vragen te stellen of contact te maken”, zei ze. “Maar tegelijkertijd is er altijd een enorme aarzeling, alleen omdat het moeilijk is om dat gevoel van vertrouwen te voelen.” Yau zei dat ze vooral veel ‘mansplaining’ heeft meegemaakt van blanke mannen, die twijfelen aan haar bekwaamheid om haar bedrijf te leiden. “We willen onze jongeren inspireren om het vertrouwen te hebben dat ze een verschil kunnen maken in hun lokale gemeenschappen, waar ze ook zijn.” “Het was heel intimiderend om te leren navigeren, maar ik denk dat het me ook heeft geholpen een dikkere huid op te bouwen, waar ik dankbaar voor ben,” zei ze. “Maar ik zou ook willen dat het niet zo hoefde te zijn.” In de komende twee jaar hoopt Yau dat Fulphil in staat is om zijn curriculum te doneren aan 40 verschillende scholen in het hele land. Op dit moment is de non-profit in gesprek om dit jaar minimaal 20 scholen te bereiken. “Alles wat mijn organisatie doet, draait om dit idee om mensen het vertrouwen en het vermogen te geven om impact te maken,” zei Yau. “We proberen dat opnieuw te definiëren door te laten zien dat je dat in je eigen gemeenschap kunt doen.”