Skip to content

Upgrade uw thuisnetwerk naar Wireless N of beter

12 de september de 2021
GettyImages 169270397 24937c8b4f984d3f8ffe9fc61eed8dd0

Wanneer je je thuisnetwerk eindelijk redelijk goed hebt ingesteld en werkt, is het waarschijnlijk het laatste wat je wilt doen, het veranderen. Als uw netwerk echter geen Wireless N-capaciteit heeft, loopt u mogelijk hogere snelheden en een betere betrouwbaarheid mis. De voorwaarde Draadloos Nee verwijst naar draadloze Wi-Fi-netwerkapparatuur die het 802.11n-radiocommunicatieprotocol gebruikt.

De voordelen van Wireless N

Met Wireless N kunt u sneller gegevens tussen apparaten overbrengen. Oudere 802.11g-apparatuur zou bijvoorbeeld binnen het netwerk kunnen communiceren met een standaardsnelheid van 54 Mbps. Wireless N-producten ondersteunen een standaard van 150 Mbps, ongeveer drie keer sneller, met opties voor nog hogere snelheden. Wireless N-technologie verbetert ook het ontwerp van radio’s en antennes die in de netwerkhardware zijn ingebouwd. Het signaalbereik van Wireless N-routers is vaak groter dan dat van oudere vormen van Wi-Fi, wat helpt om betrouwbaardere verbindingen met apparaten verder weg of buitenshuis beter te bereiken en te behouden. Bovendien kan 802.11n werken op signaalfrequenties buiten de band die gewoonlijk wordt gebruikt door andere niet-genetwerkte consumentengadgets, waardoor de kans op radio-interferentie binnenshuis wordt verkleind. Hoewel Wireless N over het algemeen de snelheid van het delen van films, muziek en andere bestanden verbetert in het huis, het verhoogt niet de snelheid van de verbinding tussen uw huis en de rest van het internet. Lokale netwerkapparaten zoals Network Attached Storage-schijven werken echter met de maximale snelheid van het Wi-Fi-netwerk, dus Wireless N werkt uitstekend als uw thuisnetwerk op meer dan alleen internet vertrouwt.

Wireless N-ondersteuning in consumentenapparaten

Wireless N-apparatuur verscheen al in 2006 op het toneel, dus de kans is groot dat de apparaten die u nu gebruikt dit ondersteunen. Apple heeft bijvoorbeeld 802.11n aan zijn telefoons en tablets toegevoegd vanaf iPhone 4. Als de computer, telefoon of andere draadloze apparaten die je gebruikt geen hardware-ondersteuning voor 802.11n hebben, kun je niet profiteren van de voordelen van Wireless N op dat specifieke apparaat. Raadpleeg de productdocumentatie om te bepalen welke vorm van wifi uw apparaten ondersteunen. Apparaten kunnen Wireless N op twee verschillende manieren ondersteunen. Dual-band apparaten kunnen 802.11n gebruiken om te communiceren op twee verschillende radiofrequentiebanden – 2,4 GHz en 5 GHz, terwijl single-band apparaten alleen op 2,4 GHz kunnen communiceren. De iPhone 4 ondersteunt bijvoorbeeld alleen single-band Wireless N, terwijl de iPhone 5 dual-band ondersteunt.

Een draadloze N-router kiezen

Als uw thuisnetwerkrouter 802.11n niet ondersteunt, kunnen uw Wireless N-apparaten alleen profiteren van 802.11n als ze rechtstreeks met elkaar zijn verbonden in ad-hoc draadloze modus. (Anders vallen ze terug op oudere 802.11b/g Wi-Fi-communicatie.) De meeste modellen thuisrouters die tegenwoordig worden verkocht, bevatten echter Wireless N. Alle Wireless N-routers ondersteunen dual-band 802.11n. Producten vallen in vier hoofdcategorieën op basis van de maximale datasnelheden (netwerkbandbreedte) die ze ondersteunen:

  • 150 Mbps
  • 300 Mbps
  • 450 Mbps
  • 600 Mbps

Wireless N-routers op instapniveau ondersteunen een bandbreedte van 150 Mbps met één Wi-Fi-radio en één antenne aangesloten op het apparaat. Routers die de hogere datasnelheden ondersteunen, voegen achtereenvolgens meer radio’s en antennes toe aan het apparaat om parallel meer datakanalen te beheren. 300 Mbps Wireless N-routers bevatten twee radio’s en twee antennes, terwijl 450 en 600 Mbps respectievelijk drie en vier van elk bevatten. Hoewel het logisch lijkt dat het kiezen van een router met een hogere rating de prestaties van uw netwerk zal verhogen, wordt deze winst in de praktijk niet noodzakelijkerwijs gerealiseerd. Om een ​​thuisnetwerkverbinding daadwerkelijk te laten werken op de hoogste snelheden die de router ondersteunt, moet elk apparaat ook overeenkomende radio- en antenneconfiguraties hebben. De meeste consumentenapparaten ondersteunen tegenwoordig het maken van verbindingen van slechts 150 Mbps of soms 300 Mbps. Als het prijsverschil aanzienlijk is, is het verstandig om een ​​goedkopere Wireless N-router in een van deze twee categorieën te kiezen. Aan de andere kant kan het kiezen van een duurdere router ervoor zorgen dat uw thuisnetwerk in de toekomst nieuwe apparatuur beter ondersteunt.

Een thuisnetwerk opzetten met Wireless N

Een illustratie die het verschil in snelheid tussen 2,4 GHz en 5 GHz draadloze signalen laat zien.

Het proces voor het instellen van een Wireless N-router is bijna hetzelfde als voor andere typen thuisrouters, met de opmerkelijke uitzondering van dual-band draadloze configuratie. Omdat 2,4 GHz de draadloze band is die veel wordt gebruikt door consumentengadgets, moet u de 5 GHz-band gebruiken voor alle apparaten die dit ondersteunen. Om 5 GHz-verbindingen op uw thuisnetwerk in te stellen, moet u eerst controleren of de routeroptie voor dual-band-gebruik is ingeschakeld, meestal via een knop of selectievakje op een van de beheerdersschermen van de router. Schakel het apparaat vervolgens op dezelfde manier in voor 5 GHz-kanaalwerking.

Is er iets beters dan 802.11n?

De volgende generatie Wi-Fi-apparaten na 802.11n ondersteunen een nieuw communicatieprotocol genaamd 802.11ac. Net zoals Wireless N een aanzienlijke verbetering in snelheid en bereik opleverde in vergelijking met 802.11g, biedt 802.11ac vergelijkbare verbeteringen boven Wireless N. 802.11ac biedt theoretische datasnelheden vanaf 433 Mbps, maar veel huidige of toekomstige producten ondersteunen gigabit (1000 Mbps) en hogere tarieven.