Skip to content

Uw huis wordt mogelijk aangevallen door een cyberaanval

11 de juli de 2021
GettyImages 1159379067 59e98ba812a6420dbb6d27e3f27056ac

Belangrijkste leerpunten

  • Uit een nieuwe studie blijkt dat gebruikers vaak onderschatten hoeveel cyberaanvallen hun thuisnetwerken ondergaan.
  • De dreiging van cyberaanvallen neemt toe naarmate meer mensen thuiswerken tijdens de coronaviruspandemie.
  • Hacken is verrassend eenvoudig, zeggen waarnemers.
Volgens een nieuw rapport van internetprovider Comcast onderschatten internetgebruikers enorm hoe vaak hun thuisnetwerken het doelwit zijn van cyberdreigingen. Het rapport benadrukt de groeiende dreiging van cyberaanvallen, aangezien meer mensen tijdens de coronaviruspandemie vanuit huis werken. In een enquête schatten respondenten dat het gemiddelde volume 12 aanvallen per maand was, maar het werkelijke aantal is 104. Maar er zijn manieren om je huis te verdedigen tegen aanvallen. “De belangrijkste manier om jezelf online te beschermen, is door te stoppen en na te denken voordat je op een link klikt of een e-mailbijlage opent”, zei Noopur Davis, chief product and information security officer bij Comcast, in een e-mailinterview. “Als het er verdacht uitziet, is het dat waarschijnlijk ook. Een andere gemakkelijke manier om jezelf te beschermen, is door multifactor-authenticatie te gebruiken waar het ook wordt aangeboden. Schakel ook automatische updates in op apparaten, inclusief elke aangesloten camera, slimme thermostaat, printer of stemassistent. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en schakel de beveiliging van de breedbandverbinding in die door uw ISP wordt aangeboden.”

Experts zeggen dat bedreigingen toenemen

“Het aantal pogingen tot ransomware en phishing is toegenomen doordat meer mensen thuis werken, leren en winkelen”, zegt Jen Bazela, directeur cyberbeveiligingsprogramma’s bij IT-bedrijf Unisys, in een e-mailinterview. “Vooral de feestdagen zijn een tijd waarin we phishing-pogingen zien toenemen, en met thuisblijvende bestellingen leren meer mensen online.” Volgens het Comcast-rapport zijn pc’s en laptops, smartphones, netwerkcamera’s, netwerkopslagapparaten en streaming video-apparaten de top vijf van meest kwetsbare apparaten in verbonden huizen.

Illustratie van gegevensbeveiliging met een slot met code overlay en elektroden.

Uit het onderzoek bleek ook dat 96% van de gebruikers niet bekend was met het beantwoorden van zes basisvragen over waar/onwaar cyberbedreigingen. Ook zei 85% van de respondenten dat ze alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen nemen die nodig zijn om hun thuisnetwerken te beschermen, en toch erkende 64% riskante gewoonten zoals het delen van wachtwoorden met vrienden en familie.

Het bijhouden van bedreigingen is moeilijk

“De cyberdreigingen waarmee zelfs de meest licht verbonden huizen worden geconfronteerd, zijn zo talrijk en zo complex geworden dat gewone mensen het nauwelijks kunnen bijhouden, laat staan ​​​​zelf beschermen”, zei Davis. Hacken is verrassend eenvoudig, zeggen waarnemers. “Er is een zoekmachine genaamd Shodan.IO waarmee je kunt zoeken naar handtekeningen van nabijgelegen netwerkapparaten – met behulp van die informatie kan een ondernemende crimineel het IP-adres, het type apparaat (tot op het model) identificeren en vervolgens de standaardbeheerder opzoeken referenties,” zei Lila Kee, de chief product officer bij internetcertificeringsbedrijf GlobalSign, in een e-mailinterview. “Dat is alles wat je nodig hebt om het te hacken. Ze hebben nu beheerderstoegang tot dat apparaat.” Veel aanvallen zijn ongevaarlijk, maar niet allemaal, zei Kee. “Als het als een koelkast is en ze proberen het toe te voegen aan een botnet om bitcoin te minen. Koelkasten die bitcoin minen is grappig. Niet zo grappig als het de webcams van je kinderen of de beveiligingscamera’s in je huis zijn.”

Door je webcam gluren

Hoewel sommige hackers op zoek zijn naar financieel gewin, zoals creditcardgegevens, is privacy ook een punt van zorg. “Er zijn al voorbeelden van indringers die toegang krijgen tot Ring-camera’s en huiselijke activiteiten bespioneren”, zei Steven Umbrello, directeur van de non-profit denktank het Institute for Ethics and Emerging Technologies, in een e-mailinterview. “Veel hiervan kan worden toegeschreven aan de nalatigheid van fabrikanten om gebruikers niet te informeren over de risico’s, terwijl ze ook geen tweefactorauthenticatie verplicht stellen of uitleggen, met name aan degenen die niet op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s van netwerksystemen.” Ondanks het toenemende aantal bedreigingen, zijn er manieren om je huis te beschermen tegen cyberaanvallen, zeggen experts. Begin met het wijzigen van het wachtwoord op uw thuisrouters, zei Michael Puldy, de oprichter en CEO van cyberbeveiligingsbedrijf Puldy Resiliency Partners, in een e-mailinterview. “Veel routers worden geleverd met standaard gebruikers-ID’s en wachtwoorden, of zelfs geen wachtwoorden”, voegde hij eraan toe. “Ze veranderen in iets dat alleen jij kent, is een belangrijke eerste stap.” “De cyberdreigingen waarmee zelfs de meest licht verbonden huizen worden geconfronteerd, zijn zo talrijk en zo complex geworden, dat gewone mensen het nauwelijks kunnen volgen, laat staan ​​zichzelf beschermen.” Het maken van sterke wachtwoorden is ook een must, zei Puldy. “Ik raad ten minste 12 tekens aan, en als het systeem of de toepassing het toestaat, voeg dan spaties toe”, voegde hij eraan toe. “Bijvoorbeeld: `De kat is nummer 1 in het huis$.’ Niet te gek, maar moeilijk te doorbreken.” Een andere goede gewoonte om aan te leren, is om regelmatig onderhoud aan uw software en besturingssysteem toe te passen. “In sommige gevallen is het het gemakkelijkst om je computer eenmaal per week opnieuw op te starten, en wanneer de software opnieuw wordt opgestart, wordt het onderhoud automatisch uitgevoerd”, zei Puldy. “Als je computer je vraagt ​​om onderhoud aan je software toe te passen, zeg dan in ieder geval altijd ja.” Hoewel cyberaanvallen mogelijk op zoek zijn naar wachtwoorden voor uw thuisnetwerk, zijn er stappen die u kunt nemen om ze te stoppen. Blijf gewoon op je hoede en gebruik niet de standaardinstelling op je internetapparaten.