Skip to content

Uw volgende kantoor zou in virtual reality kunnen zijn

31 de mei de 2023
GettyImages 1128192646 872f6fe5677f44eeb4ce03cd900841ff

Belangrijkste leerpunten

  • De pandemie zorgt voor meer belangstelling voor het gebruik van virtual reality voor bedrijven.
  • De Oculus 2 VR-headset van Facebook ondersteunt een applicatie genaamd Infinite Office waarmee mensen in een virtueel kantoor kunnen werken.
  • Er is vooruitgang nodig voordat VR echte interacties kan vervangen, zeggen experts.

Met miljoenen mensen die vanwege de pandemie vanuit huis werken, wenden bedrijven zich tot virtual reality om samen te werken en te communiceren. Na jarenlang wegkwijnen als voornamelijk een gaming-accessoire, heeft VR zijn moment in de schijnwerpers voor werk. De verkoop van virtual reality-software en -hardware zal naar verwachting stijgen. De nieuw aangekondigde Oculus Quest 2 en andere headsets van Facebook maken de technologie toegankelijker dan ooit. “Bedrijven proberen een andere manier te vinden om met hun klanten in contact te komen, omdat ze hen niet persoonlijk kunnen bereiken”, zegt Steven King, een professor aan de Universiteit van North Carolina die virtual reality bestudeert, in een telefonisch interview. “Nu, vanwege COVID, VR [is] voor sommigen van hen de juiste manier om dat te doen. Voor sommige bedrijven is het dus een headset naar een klant sturen om hen de ervaring te geven, vanuit een samenwerkingsperspectief. Voor anderen geeft het je meer mogelijkheden om creatief samen te werken als een klein team dan een platte, tweedimensionale ervaring.”

Typ op je headset

Als VR een echte kantoortool wordt, moet het meer doen dan alleen games spelen. Facebook heeft onlangs aangekondigd dat de Oculus 2 VR-headset een applicatie genaamd Infinite Office zal ondersteunen waarmee mensen in een virtueel kantoor kunnen werken. Andere functies zijn onder meer virtuele vergaderingen en de mogelijkheid om te schakelen tussen een volledige VR-modus en een hybride modus die de virtuele wereld samenvoegt met de werkelijke omgeving. Logitech werkt samen om een ​​echt toetsenbord van volledige grootte aan te bieden dat in de virtuele ruimte werkt. Bedrijven proberen een andere manier te vinden om met hun klanten in contact te komen, omdat ze hen niet persoonlijk kunnen bereiken. Bedrijven gebruiken VR al voor alles, van samenwerken tot training tot verkoop. Verizon gebruikt VR om haar winkelmedewerkers te leren omgaan met gewapende overvallen. Winkelmedewerkers kunnen in VR een scenario naspelen van wat ze moeten doen als ze onder schot worden gehouden. Walmart trainde meer dan 1 miljoen werknemers met behulp van virtual reality en test het gebruik van VR voor sollicitatiegesprekken. “Met alle gegevens die je van VR krijgt, kun je zien waar ze kijken. Je kunt zien hoe ze bewegen en hoe ze reageren”, vertelde Walmart’s hoofd leren Andy Trainor NPR. “Je zou een interview in VR kunnen doen en op basis van de manier waarop ze de vragen beantwoorden, kun je vooraf selecteren of ze al dan niet geschikt zijn voor die rol.”

Een virtuele samenwerkingsbijeenkomst

De pandemie van het coronavirus dwingt meer bedrijven om VR voor hun werk te verkennen. In een telefonisch interview legt Alex Howland, president en mede-oprichter van VR-softwarebedrijf VirBELA, uit dat er “een explosie van interesse vanuit het bedrijfsleven” is. Zijn bedrijf creëert virtual reality-ruimtes voor samenwerking die plaats bieden aan maar liefst 10.000 mensen tegelijk.

Virtueel versus video versus realiteit

Nu de pandemie de kantoorcultuur ondermijnt, kunnen pure tekstinteracties zoals e-mail steriel aanvoelen. Zelfs videoconferenties laten vaak alleen de gezichten van mensen zien, waardoor het moeilijk kan zijn om mensen te lezen. “Hoewel apps voor videoconferenties de standaardplatforms voor communicatie zijn, maakt de afwezigheid van het fysieke aspect het moeilijk om de lichaamstaal van een collega te bestuderen, waardoor de ervaring onvolledig is in vergelijking met fysiek met hen discussiëren”, zegt Yaniv Masjedi, CMO bij videoconferentiebedrijf Nextiva , in een e-mailinterview. Veel mensen komen er ook achter dat het vermoeiend is om de hele tijd voor de camera te staan. “Wat leuk is aan achter een avatar zitten, is dat het een zekere mate van psychologische veiligheid en privacy biedt terwijl het nog steeds sociaal is”, zei Howland. “Dus we horen dat mensen die introverte mensen zijn, of meer diverse mensen, zich op hun gemak voelen om zich uit te spreken in de virtuele omgeving, op een manier dat ze zich misschien niet op hun gemak voelen om zich uit te spreken in een face-to-face locatie.” Het is ook een beetje onaangenaam om met andere mensen in een kamer te zijn, maar niemand anders kan elkaar zien, maar ze weten dat ze er zijn. Met de software van VirBELA kunnen gebruikers een camera aanzetten en hun echte gezicht laten zien, maar veel mensen kiezen ervoor om deze niet te gebruiken, zei Howland. Zelfs het gebruik van een avatar kan sociaal onhandig zijn, zo blijkt. “Als je avatar te dicht bij de avatar van iemand anders komt, is het net zo ongemakkelijk als, weet je, ik te dichtbij komen,” zei Howland. Traditioneel gedrag wordt soms gerepliceerd in de virtuele wereld, zei Howland, eraan toevoegend: “We zien dat heren soms vrouwen door de deur laten gaan voordat ze dat doen.”

Mensen beoordelen op basis van hun avatars

Een positief resultaat van het wijdverbreide gebruik van VR is dat mensen hierdoor meer beoordeeld kunnen worden op hun ideeën dan op hoe ze eruit zien, stelt Justin Berry, een criticus aan de Yale University’s School of Art en faculteitslid bij Yale’s Center for Collaborative Arts. en Media, in een telefonisch interview. “Het was interessant voor mij om te zien wanneer je naar virtual reality kijkt en zegt: wie vindt er troost of veiligheid in deze ruimte”, zei hij. “In sommige opzichten beschermt het mensen die mogelijk worden gemarginaliseerd.” Voor anderen geeft het je meer mogelijkheden om creatief samen te werken als een klein team dan een platte, tweedimensionale ervaring. Het gebruik van VR kan het nieuwe normaal worden, maar ondanks de voordelen zal het fysieke interacties niet snel volledig vervangen. King ziet bijvoorbeeld niet “dat een grote samenleving nooit dingen gaat doen omdat VR zo goed is. Ik denk gewoon dat we nog 20 jaar verwijderd zijn van dat ooit gebeurt.” De hardware voor VR heeft ook nog een lange weg te gaan, met experts die zeggen dat de huidige oogst van headsets onhandig is en schermen met een relatief lage resolutie heeft. Mensen moeten ook leren wennen aan interactie in VR. “Het is ook een beetje onaangenaam om met andere mensen in een kamer te zijn, maar niemand anders kan elkaar zien, maar ze weten dat ze er zijn”, zei King. “Er is gewoon een psychologisch stuk dat het een beetje raar maakt.” Zelfs de voorstanders geven toe dat VR nog in de kinderschoenen staat. Dus wat zou de toekomst voor werk in petto hebben? De uitrol van ultrasnelle 5G-netwerken zou overal betere VR-verbindingen mogelijk maken, aldus Howland. Snellere processors zorgen ook voor betere grafische weergaven. “Ik denk dat je een grotere integratie zult zien van tools waarmee Facebook net is uitgekomen”, zei Howland. “Alle verschillende tools die je op kantoor gebruikt, kunnen ermee worden verbonden in de virtuele wereld. Het wordt dus een soort one-stop-shop voor alle dingen die je nodig hebt om effectief te zijn.”

Update 25-09-20 12:53 ET: We hebben het artikel bijgewerkt zodat het overeenkomt met de juiste titel van Alex Howland. Het zei eerder dat hij de CEO van VirBELA was.