Skip to content

Waarom Apple sideloaded apps op M1s blokkeert

1 de juli de 2021
GettyImages 510405290 2b151c665e494d6b9c5ade29fbaab96c

Belangrijkste leerpunten

  • Apple heeft een maas in de wet gedicht waardoor gebruikers iOS-apps op hun M1-Macs kunnen laden.
  • Het blok is geïmplementeerd op de servers van Apple.
  • Dit blokkeert nieuwe installaties en voorkomt dat reeds geïnstalleerde apps worden gestart.

Apple heeft de mogelijkheid afgesloten om iOS-apps handmatig op je M1 Mac te installeren. Als een ontwikkelaar nee zegt, betekent het echt nee, maar er kan een goede reden voor zijn. De M1 Macs kunnen elke iPhone- of iPad-app draaien – je installeert hem gewoon vanuit de Mac App Store. De vangst is dat de ontwikkelaar zich kan afmelden en zijn app niet beschikbaar kan maken. Tot nu toe kon je deze limiet omzeilen door tools van derden te gebruiken om je legitiem gekochte apps te downloaden. Nu heeft Apple deze maas in de wet gesloten. Is dit een goede zaak, of een slechte zaak? “Dit is precies het soort autoritair gedrag van Apple dat me in het verkeerde keelgat schiet”, schrijft muziekapp-blogger Tim Webb. “Hun [sic] Walled Garden-filosofie voelt meer als een gevangenis voor consumenten en hun rechten. Ik ben woedend over het idee dat gebruikers beperkt zijn in hoe ze hun legaal gekochte apps kunnen gebruiken.” “Veel ontwikkelaars staan ​​nu toe dat hun iOS-apps op de Mac worden gebruikt, na een periode van testen en het oplossen van bugs.”

Serverzijde

Standaard is elke app uit de iOS App Store ook beschikbaar voor Apple Silicon Macs. Eerder gekochte apps kunnen worden gedownload en al het andere kan worden gekocht. Tenzij, dat wil zeggen, de ontwikkelaar zich afmeldt. Er zijn tal van goede redenen om een ​​iPhone- of iPad-app uit de Mac App Store te blokkeren. Het is mogelijk niet getest op M1 Mac-hardware. De ontwikkelaar kan al een Mac-native versie van de app maken. Of misschien gaat het om geld. Mac-apps kosten meestal meer dan hun iOS-equivalenten. Er was echter een maas in de wet geweest. Met behulp van de externe back-up- en beheertool iMazing konden gebruikers het IPA-app-pakket downloaden van elke app die ze hadden gekocht. Vervolgens sleepte u het gewoon naar uw toepassingsmap en het zou werken.

Nu blokkeert Apple deze truc op serverniveau, wat betekent dat geen van deze side-loaded apps wordt gestart. Op dit moment wordt het blok van Apple gefaseerd in- en uitgefaseerd. YouTuber David Harry laat zien dat zelfs eerder geïnstalleerde apps niet starten, terwijl 9to5 Mac meldt dat je vanaf dinsdag weer apps kunt side-loaden en starten, maar voegde eraan toe: “we verwachten niet dat dit lang zal duren”.

Privacy versus toestemming

Mac-gebruikers zijn niet blij. Hoewel je niet echt het recht hebt om apps te installeren die niet voor de Mac zijn gemaakt, doet een gevoel van recht mensen denken dat als ze ervoor betalen, ze kunnen doen wat ze willen. Aan de andere kant waren app-ontwikkelaars machteloos om te voorkomen dat hun apps op een gloednieuw platform zouden worden gebruikt, ook al hadden ze het expliciet verboden. “Als je een app hebt ontwikkeld die ofwel niet goed werkte, of waarvan je niet zeker wist of deze goed zou werken op MacOS, zou je hem dan op de markt willen brengen zodat mensen er een slechte ervaring mee hebben?” antwoordde AudioBus-forumgebruiker Wim op een thread gestart door reddingsdraad. Apple heeft dus het juiste gedaan wat betreft het handhaven van zijn eigen regels. Maar door het aan de serverkant te doen, voelt het alsof het in de computers van gebruikers duikt en dingen uitschakelt.

De Moog Synthesizer-app op Mac.

Moog Synthesizer-app voor Mac.

De waarheid is veel minder duister – dit lijkt meer alsof Apple een vergissing corrigeert – maar om eerlijk te zijn tegenover de meer samenzweerders, ziet het er niet goed uit als je niet de moeite neemt om de feiten te controleren. Er is echter hoop. Veel ontwikkelaars staan ​​nu toe dat hun iOS-apps op de Mac worden gebruikt, na een periode van testen en bug-fixing. Een daarvan is de geweldige Model 15-synthesizer van Moog, en er zullen er vast nog veel meer volgen.