Skip to content

Waarom Chrome-gebruikers Microsoft Edge zouden moeten proberen

2 de juli de 2021
4cac7883632a1fb69454aba7b0b0c3ac 77b9cc8b3476483c9ecafe229f9d7451

Belangrijkste leerpunten

  • De sprong van Microsoft Edge naar het Chromium-platform heeft het veranderd in een van de meest populaire browsers die er zijn.
  • Edge biedt vergelijkbare functies als Chrome zonder de bronnen van uw systeem te verzanden.
  • Een nieuwe prestatiemodus kan ervoor zorgen dat Edge nog minder bronnen gebruikt, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers die het beu zijn dat Chrome zoveel RAM in beslag neemt.

De prestatiemodus zou Microsoft Edge nog aantrekkelijker kunnen maken voor Chrome-gebruikers die moe zijn van Google’s resource-hongerige browser. Eerder dit jaar lanceerde Microsoft een nieuwe versie van Edge gebouwd op Chromium, hetzelfde platform dat Google Chrome en andere browsers gebruiken. Edge werd snel populair onder internetgebruikers en nu wil Microsoft de deal zoeter maken met een nieuwe prestatiemodus. Experts zeggen dat het aantrekkelijk kan zijn voor gebruikers die Chrome moe zijn en zoveel van hun computerbronnen gebruiken. “De prestatiemodus is gewoon de kers op de taart om Edge te helpen de overhand te krijgen en hun RAM- en CPU-gebruik te stroomlijnen”, vertelde Eric Florence, een cyberbeveiligingsanalist bij SecurityTech, aan Lifewire in een e-mail.

Resource Hog

Uw browser is uw venster op internet en als zodanig zult u waarschijnlijk veel tijd doorbrengen met de applicatie open. Met de prestatiemodus scherpt Microsoft een van de grootste problemen aan waarmee browsergebruikers de afgelopen jaren te kampen hebben: het gebruik van bronnen. Omdat u zoveel tijd doorbrengt met uw browser open, wordt verwacht dat deze een groot deel van de beschikbare bronnen voor uw systeem in beslag zal nemen. De hoeveelheid bronnen die een browser in beslag neemt, kan echter een probleem worden, vooral wanneer gebruikers beginnen te multitasken. “De prestatiemodus is gewoon de kers op de taart om Edge te helpen de overhand te krijgen en hun RAM- en CPU-gebruik te stroomlijnen.” Een van de belangrijkste bronnen bij het surfen op internet is geheugen (RAM).

Als een browser te veel RAM in beslag neemt, kan het uw hele pc vastlopen, waardoor andere toepassingen moeite hebben om te laden of ook te presteren. Het vinden van een goed presterende browser die uw computer niet vertraagt, was vroeger een groter probleem. Maar toen bracht Google Chrome uit. Hoewel Chrome vroeger een van de best presterende browsers was, vooral bekend om het weinige RAM-geheugen, is het de afgelopen jaren opgeblazen. Recente tests waarin Chrome werd vergeleken met de nieuwe op Chromium gebaseerde Edge, toonden aan dat Chrome 1,4 gigabyte (GB) RAM gebruikte bij het laden van zes pagina’s, in plaats van de 665 megabyte (MB) RAM Edge die werd gebruikt. Edge die minder dan de helft van de bronnen gebruikt die Chrome deed, is een enorm verschil, vooral voor mensen met minder RAM in hun systeem of gebruikers met langzamer RAM.

Optie voor Microsoft Edge-prestatiemodus gemarkeerd

De prestatiemodus in één richting wil de manier waarop Edge met systeembronnen omgaat verder aanpassen via wat het Sleeping Tabs noemt. Kortom, wanneer een tabblad vijf minuten niet is gebruikt, bevriest het. Dit maakt systeembronnen vrij, zoals geheugen, die werden gebruikt om het tabblad up-to-date te houden. Zodra u het tabblad opnieuw opent, wordt het ontgrendeld, zodat u zonder problemen door kunt gaan met uw werk. Dit zou kunnen helpen de hoeveelheid geheugen die Edge gebruikt nog meer te verminderen, waardoor de kloof tussen het geheugen en het huidige brongebruik van Chrome nog groter wordt.

Een voorsprong krijgen

Ondanks dat het begon als een van de meest impopulaire browsers die er zijn, heeft Microsoft Edge een behoorlijke ommekeer gemaakt en is het de op drie na populairste browser ter wereld geworden. De sprong naar Chromium heeft ongetwijfeld geholpen, en de talloze opties die Microsoft biedt, zullen de meeste gebruikers helpen zich meteen thuis te voelen. Net als elke andere op Chromium gebaseerde browser, kan Edge gebruikmaken van verschillende extensies uit de Chrome Web Store. Als alternatief kunt u ook enkele add-ons installeren vanuit de Windows Store. Die add-ons zijn wat beperkter, maar het is fijn om toegang te hebben tot twee verschillende etalages met een verscheidenheid aan extensies die wachten om je browsen gemakkelijker te maken.

Edge heeft ook extra functies, zoals Collecties, waarmee u bepaalde webpagina’s kunt groeperen om gemakkelijk toegang te krijgen tot de sites die u nodig hebt voor verschillende projecten. Internetgebruikers die graag hun inhoud ordenen om gemakkelijk tussen verschillende werkruimten te kunnen springen, zouden deze functie handig kunnen vinden. Julia Newman, specialist in technische desktopondersteuning, zegt dat ze Edge nuttig heeft gevonden vanwege de extra functionaliteit die het heeft in vergelijking met andere browsers. “Ik gebruik Edge de afgelopen zes maanden, hoewel ik af en toe overschakel naar Chrome in speciale gevallen”, legt ze uit in een e-mail. “Edge is uitgerust met een aantal goede functies en er is alle reden voor gebruikers om Edge eens te proberen.” Uiteindelijk kunt alleen u beslissen of Edge de juiste keuze voor u is. Maar als de prestatiemodus zo goed blijkt te zijn als Microsoft zegt dat het zal zijn, verwacht dan dat meer Chrome-gebruikers de overstap zullen maken.