Skip to content

Waarom HDR op de iOS YouTube-app belangrijk is

12 de juli de 2021
YouTubeAppHDR 9414a8311bf44298baf839b4ded5d158

Belangrijkste leerpunten

  • HDR staat voor High Dynamic Range.
  • Dolby Vision is min of meer hetzelfde als HDR10, alleen slimmer over wat het vastlegt.
  • iPhones en veel Android-telefoons met OLED-schermen ondersteunen HDR-weergave.

De iPhone-app van YouTube ondersteunt nu HDR-video, dus je krijgt donkerder zwart en helderder wit als je naar video kijkt op de iPhone 12. Maar wat is HDR precies? Is het de moeite waard om te weten? En welke apps ondersteunen het? HDR staat voor High Dynamic Range, maar heeft niets te maken met die vreselijke sprookjesachtige gelijknamige foto’s. Het is een manier om een ​​groter bereik van licht (en donker) vast te leggen en dit vervolgens af te spelen. Het is beschikbaar op HDR-tv’s, maar is een vrij nieuwe technologie voor mobiele apparaten. Nu is het beschikbaar in de iOS YouTube-app, maar er zijn ook andere apps die het ondersteunen. “Als je een producer bent, kan HDR-video je werk naar een hoger niveau tillen, omdat het gewoon helderder en kleurrijker is dan standaardvideo”, schrijft hij. Engadget’s Steve Dent, die een HDR-project beschrijft. “De voordelen zijn dramatischer dan 4K, dat alleen maar een extra resolutie oplevert die veel mensen niet eens kunnen zien.”

Meer zien met HDR

Als uw telefoon of tablet een OLED-scherm heeft, ondersteunt deze waarschijnlijk HDR-video. Dat komt omdat OLED een veel beter dynamisch bereik heeft dan gewone LCD-schermen. LED-panelen hebben een always-on-paneel dat verlicht is achter het raster van LCD-pixels. De pixels zelf zijn niets anders dan kleurfilters. Als deze pixels zijn uitgeschakeld, blokkeren ze het licht, waardoor ze – zogenaamd – zwart worden. Maar licht stroomt altijd langs de randen of door de pixels, waardoor het minder dan totaal zwart is. OLED maakt een einde aan de achtergrondverlichting. Elke individuele pixel creëert zijn eigen licht, en wanneer het is uitgeschakeld, is het uit. Dit betekent dat zwart op een OLED-scherm niet alleen meer zwart is, maar ook minder stroom verbruikt.

Op iOS kun je HDR-video bekijken op de iPhone X en XS, de iPhone 11 Pro en alle iPhone 12-modellen. Geen iPads hebben OLED-schermen en de meest recente high-end Androids hebben OLED’s. U moet de specificaties van de fabrikant controleren om erachter te komen.

HDR-apps

Om HDR-video te bekijken in de YouTube-app, tik je op het pictogram met de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek van de app. Hiermee worden de instellingen voor videostreaming geopend en kunt u zien of er een HDR-versie van de video beschikbaar is. Er kunnen verschillende resoluties worden vermeld, bijvoorbeeld 1080p60HDR, dus kies degene die u wilt. Er zijn ook andere apps die HDR-weergave ondersteunen. Een daarvan is de videobewerkingsapp van Apple, Clips, die ook in HDR opneemt. Een andere geweldige optie is Infuse, een van de beste apps voor het bekijken van video’s op iOS en Apple TV. Infuse ondersteunt automatisch HDR-video zodra u deze afspeelt, zolang uw apparaat dit ondersteunt.

Opnemen HDR Dolby Vision

Ten slotte kun je ook je eigen HDR-video opnemen. De iPhone 12 kan HDR-video vastleggen met Dolby Vision, wat betekent dat het helderheidsbereik van de vastgelegde video kan veranderen. Als je bijvoorbeeld ’s avonds binnen bent, loopt het bereik van het beschikbare licht van de donkerste hoeken van je kamer naar de nog relatief zwak verlichte delen van de kamer. Ga overdag naar buiten en het bereik verandert, het is veel breder. Het voordeel van Dolby Vision is dat het zich scène voor scène of frame voor frame kan aanpassen aan deze veranderende bereiken, in plaats van de hele film te middelen.

En natuurlijk kan elke HDR-video die je zelf maakt, worden afgespeeld (en zelfs bewerkt) in de Foto’s-app. HDR lijkt nu misschien een gimmick, vooral op een telefoon, maar het is gewoon een ander voorbeeld van de constante verbetering van foto’s en video’s op onze telefoons. “Direct opnemen in Dolby Vision is een werkelijk indrukwekkende functie die zeker zal worden verbeterd in opeenvolgende iPhones”, schrijft Joseph Keller op ik meer. Als je over jaren terugkijkt op je homevideo’s, zul je blij zijn dat je de best mogelijke video hebt gemaakt.