Skip to content

Waarom het belangrijk is om nu over 6G te praten

29 de juni de 2021
GettyImages 1166526795 1e3e7e48126f43a3a933787fa0ed9e89

Belangrijkste leerpunten

  • Apple, Google en andere toonaangevende technologiebedrijven doen al onderzoek naar 6G.
  • Op consumentenniveau zal 6G in ieder geval pas over tien jaar beschikbaar zijn.
  • 6G zal voortbouwen op de basis die is gelegd door toekomstige iteraties van 5G.

Nu echte 5G eindelijk voor meer mensen beschikbaar komt, denken sommigen misschien dat het te vroeg is om over 6G te praten, maar experts zijn het daar niet mee eens. Bedrijven zoals Apple beginnen nu net te pushen wat als echte 5G wordt beschouwd, de volgende evolutie van het datanetwerk, met de release van apparaten zoals de iPhone 12. Ondanks dat sommige telefoonbedrijven zoals AT&T en T-Mobile 5G al een aantal jaren pushen , dit is de eerste keer dat we hebben gezien dat wat experts echte 5G noemen, op de markt komt. Naast dit nieuws zijn er rapporten opgedoken van Apple, Google en andere grote technologiebedrijven die samenwerken voor 6G-onderzoek, maar nu 5G net een meer wijdverbreide acceptatie begint te zien, lijkt het erop dat de basis nog niet in steen is gezet. Maar dat is niet het geval. “Ik denk dat 5G is versneld”, zei Marc Price, CTO van Matrixx Software en een 30-jarige veteraan in de telecomindustrie, via Zoom. “Er is een erkenning in deze periode over het belang van digitaal, dus ik denk dat wat we zien is dat operators nog agressiever worden over hun tijdschema’s.”

Een sterke basis bouwen

Volgens Price is voldaan aan de normen die zijn vastgesteld voor 5G door de 3GPP, het initiatief dat de normen heeft gecreëerd die de wereld eerder heeft gevolgd voor 4G en 3G, in wat de groep Release 15 noemt. Deze releases zijn in feite implementaties van de technologie, die nam in de loop der jaren toe naarmate het werk aan 1G, 2G, 3G en 4G werd voortgezet. Price zei dat we nu release 16 hebben bereikt, waarop Apple en andere apparaatmakers zich richten met nieuwe apparaten. De volgende release, Release 17, is nog in de maak en kan nog twee jaar duren. “Van 5G wordt verwacht dat het – als het zoiets is als de vorige generaties – een levensduur van 10 jaar van de technologie zal zijn”, zei Price in onze oproep, waarin hij uiteenzette hoe de netwerktechnologie wordt benaderd door het 3GPP-initiatief.

Volgens haar website was TeliaSonera het eerste telecombedrijf dat 4G commercieel pushte in december 2009 en uitbracht in de hoofdsteden Stockholm, Zweden en Oslo, Noorwegen. Andere netwerken volgden kort daarna, maar de periode van 10 jaar tussen die eerste netwerkrelease en de komst van 3GPP’s Release 16 – de versie van 5G waar Apple en andere bedrijven nu mee werken – viel samen met die tijdschaal. Dat betekent dat het tot 2030 kan duren voordat er echt iets over 6G zelf wordt gepraat, althans vanuit een niet-marketingstandpunt. Omdat verwacht wordt dat 6G voortbouwt op de verbeteringen van 5G, is het niet ongebruikelijk dat bedrijven zich er al in verdiepen.

5G is een basis voor 6G

“6G is spannend. Ik denk dat het zal voortbouwen op de belofte die met 5G wordt gedaan.” Prijs vermeld op onze Zoom-call. Deze belofte is volgens Price er een van meer connectiviteit. Waar 3G en 4G zich richtten op het leveren van meer breedbanddata aan gebruikers en het optimaliseren van datasnelheden en bandbreedte, zijn 5G en 6G ontworpen om een ​​meer verbonden ervaring te bieden die niet vastloopt door druk verkeer of apparaatbelasting. Kortom, met 5G en vervolgens 6G kunnen meer gebruikers en apparaten op dezelfde gebieden worden aangesloten zonder het netwerksignaal en de snelheden te vertragen. Dit zou op zijn beurt de wereld in staat stellen een meer verbonden toekomst te omarmen waarin apparaten zoals augmented reality-brillen en zelfs commerciële netwerksystemen gemakkelijker zijn om mee te werken.

Hoewel 6G misschien nog ver weg is, gelooft Price niet dat het de generatiesprongen zullen zijn die de wereld zal maken met 5G. “[I expect] 6G wordt een evolutie van 5G, net zoals 4G een evolutie was van 3G en 2G een evolutie was van 1G. Het gaat gebruik maken van de grote veranderingen van 5G,” zei Price. “Het is alsof het netwerk wordt verplaatst van one-size-fits-all optimaliserende bytes – dat is waar 3G en 4G over gingen – naar een gedistribueerd netwerk. Het zijn veel verschillende dingen voor veel verschillende mensen. Dat type cloudnetwerk, dat nieuw is voor 5G, zal ook de basis vormen voor 6G.” Price gelooft dat 6G gaat over het internet der dingen en dat het dezelfde soort voordelen zal benutten als bij een meer volwassen 5G-netwerk Het is deze afhankelijkheid van de vooruitgang die is geboekt met 5G die schijnbaar vroeg 6G-onderzoek zo belangrijk maakt voor de toekomst van netwerktechnologie.