Skip to content

Waarom hogere internetsnelheden het grootste probleem van glasvezel niet oplossen

2 de juli de 2021
GettyImages 172185316 359749571d55499bb3ec8d952843e65f

Belangrijkste leerpunten

  • AT&T is van plan om de snelheden die worden aangeboden in de twee laagste glasvezelinternetabonnementen te upgraden, waardoor de snelheden van het goedkoopste abonnement omhoog en omlaag gaan naar 300 Mbps.
  • Hoewel experts de veranderingen prijzen, zeggen ze dat het op dit moment niets doet om de belangrijkste problemen met glasvezel op te lossen, namelijk de algehele beschikbaarheid.
  • Experts zijn van mening dat hogere snelheden kunnen leiden tot meer acceptatie in gebieden die toegankelijk zijn voor glasvezel, wat bedrijven als AT&T zou kunnen helpen om zich meer te concentreren op het uitbreiden van de huidige glasvezelnetwerken.
Recente wijzigingen in de glasvezelinternetplannen van AT&T zijn een stap in de goede richting, maar doen uiteindelijk niets om het echte probleem met glasvezel op dit moment op te lossen: beschikbaarheid. AT&T heeft onlangs wijzigingen in zijn glasvezelinternetplannen aangekondigd, waardoor twee van zijn plannen snellere download- en uploadsnelheden bieden. De wijziging brengt het goedkoopste glasvezelabonnement van het bedrijf tot 300 Mbps, een stijging van 200 Mbps ten opzichte van de oorspronkelijke snelheden. Dat is zeker geen kleine opsteker, maar het neemt niet weg dat tweederde van het klantenbestand van AT&T nog steeds geen glasvezeltoegang heeft. “Fiber is het snelste en meest betrouwbare internet dat je kunt krijgen, dus als je zo’n mooie deal kunt krijgen, dan is dat geweldig”, vertelde Peter Holsin, een internetexpert bij HighSpeedInternet, ons in een e-mail. “Het addertje onder het gras is dat glasvezelinternet het minst beschikbare type internet is dat je kunt krijgen – lang niet zo alomtegenwoordig als kabel- en DSL-internet. Dus slechts een minderheid van de internetgebruikers zal daadwerkelijk profiteren van deze bonus.”

Beloften van uitbreiding

De belangrijkste belofte voor glasvezeluitbreiding is niet noodzakelijkerwijs prijsstelling. Hoewel er op dit moment veel wordt gedaan om internetabonnementen als geheel betaalbaarder te maken, heeft glasvezel zelf een veel groter probleem. De meeste klanten hebben er gewoon geen toegang toe. Het meest recente breedbandrapport van de Federal Communications Commission (FCC) meldt dat slechts 30,26 procent van de AT&T-klanten toegang heeft tot glasvezelinternet met snelheden van 250 Mbps of hoger. “Als glasvezel toegankelijker wordt voor landelijke klanten of internetgebruikers in kleine steden, dan zou dat veel kunnen doen om de drastische ‘digitale kloof’ van het land te overbruggen.” Bovendien gaan de huidige glasvezeluitbreidingsplannen van AT&T traag, waarbij het bedrijf alleen glasvezel belooft ondersteuning voor 3 miljoen meer residentiële en commerciële klanten in 2021. “AT&T doet deze grote aankondiging, terwijl zijn twee belangrijkste rivalen in de mobiele ruimte – T-Mobile en Verizon – grote stappen zetten in de richting van het opbouwen van 5G-netwerken en 5G-internetopties voor thuis, ’ legde Holsin uit. Hoewel de push van T-Mobile naar de internetwereld voor thuis iets meer afgemeten is – streven naar dienstverlening aan 7-8 miljoen klanten in 2025 – is de push van Verizon veel groter geweest. Het bedrijf is van plan om in de komende 12 maanden internetsnelheden tot 300 Mbps aan te bieden aan 100 miljoen extra klanten. Er zijn hier enkele verschillen. AT&T werkt aan de uitbreiding van een draadgebonden netwerk. Tegelijkertijd hebben T-Mobile en Verizon een vaste draadloze route gekozen, die in wezen hun mobiele netwerken meeliften om thuis internetservice aan te bieden. De verschillen zijn echter nog steeds opmerkelijk, aangezien AT&T er bewust voor heeft gekozen om zich niet te concentreren op vast draadloos voor thuisdekking.

Brandstof op het vuur

Ondanks de trage uitrol, zegt Tyler Cooper, EIC van BroadbandNow dat het streven naar betere snelheden een goed teken is en dat het hopelijk zal leiden tot meer beweging om glasvezel in handen te krijgen van nog meer klanten. “Bestaande infrastructuur naar nieuwe hoogten tillen is altijd een goede zaak, en glasvezel biedt zeker ruimte om te groeien”, vertelde Cooper ons in een e-mail.

Een tiener houdt een router vast terwijl hij de wifi-verbindingssnelheden controleert op een smartphone.

“AT&T heeft nu enkele van de meest betaalbare internetabonnementen van 300 Mbps of meer in het land. Dit legt ook meer druk op andere glasvezelnetwerken om de snelheden voor hun klanten te verhogen, wat verdere acceptatie zou kunnen stimuleren.” Als meer klanten met toegang tot glasvezel de nieuwe plannen die AT&T aanbiedt, blijven gebruiken, zou dit ertoe kunnen leiden dat het bedrijf zijn prioriteiten verder toespitst op de uitbreiding van bekabelde verbindingen. Aangezien AT&T al een groot deel van de glasvezelinfrastructuur heeft – het bedrijf gebruikte glasvezel om de belangrijkste netwerkverbindingen binnen zijn ADSL-netwerk te maken – hoeft het alleen de laatste mijl de glasvezel te plaatsen om het naar veel extra klanten te brengen. “AT&T lijkt meer te doen; het is alleen een kwestie van hoe lang het duurt voordat het glasvezelinternet van AT&T is opgebouwd en toegankelijk is voor meer klanten”, vertelt Holsin. “Als glasvezel toegankelijker wordt voor landelijke klanten of internetgebruikers in kleine steden, dan zou dat veel kunnen doen om de drastische ‘digitale kloof’ van het land te overbruggen.”