Skip to content

Waarom mensen hun Smart Home-gadgets niet vertrouwen

4 de mei de 2023
GettyImages 908590688 345b5eca0db64afc8f8eda6a90be28e0

Belangrijkste leerpunten

 • Oude en jonge mensen adopteren nieuwe technologie – het zijn de middelbare leeftijden die dat niet doen.
 • Vrouwen kopen vaker slimme gadgets voor thuis dan mannen.
 • Printers en aangesloten camera’s zijn veel minder veilig dan slimme assistenten en luidsprekers.
 • Je kunt jezelf beschermen, maar het kost wat moeite.

Een nieuwe studie biedt een aantal interessante inzichten in hoeveel we vertrouwen hebben in de slimme gadgets die onze huizen teisteren. Spoiler alert: niet veel. Maar desondanks blijven we ze gebruiken, waarbij we de voorkeur geven aan gemak boven privacy of veiligheid. “De meeste mensen hebben een verbonden huis, of ze dat nu leuk vinden of niet”, vertelde technisch journalist en Internet of Things-specialist Cate Lawrence aan Lifewire via e-mail. Tegelijkertijd, zegt ze, “zijn de meeste huizen verbonden in plaats van slim”, omdat deze gadgets op geen enkele nuttige manier samenwerken. De studie maakte ook een einde aan de oude trope waarin we onze grootvader of grootmoeder gebruiken als een vervanger om ‘onervaren gebruiker’ te bedoelen. Het blijkt dat oude mensen net zo snel nieuwe gadgets adopteren als jongeren, al zijn ze er voorzichtiger mee. Het is eigenlijk de leeftijdsgroep daar tussenin die het meest conservatief is. “Wat de veiligheid betreft, hebben mensen terecht zorgen.

Welke Smart Home-gadgets kopen we?

De studie, uitgevoerd door Dr. Sara Cannizzaro en Professor Rob Procter aan de Universiteit van Warwick in het Verenigd Koninkrijk, was gebaseerd op een enquête onder 2101 mensen. In de enquête werden ze ondervraagd over hun algemene kennis van het internet der dingen (IoT), hun ervaring met slimme gadgets voor thuisgebruik en hun vertrouwen in de privacy en veiligheid van die apparaten. Eerst een paar interessante feiten over het eigendom van apparaten. Verreweg het meest populaire slimme apparaat is de tv met wifi, en 40% van de respondenten heeft er een. Dat komt waarschijnlijk omdat het tegenwoordig moeilijk is om zelfs maar een niet-slimme tv te kopen. Daarna komen slimme elektrische en/of gasmeters (29% eigendom), maar nogmaals, er is minder keuze of je er een gebruikt in vergelijking met het kopen van bijvoorbeeld een Alexa-speaker. Over slimme luidsprekers gesproken, 17,5% van de respondenten bezit er minstens één. Dit is de derde meest populaire categorie (na tv’s en meters). De rest van de lijst bestaat uit robotstofzuigers (2,6%), slimme deursloten (1,6%) en zelfs robotmaaiers (0,4%). Het is ook grappig om te zien dat de op internet aangesloten koelkast, het vaak aangehaalde voorbeeld van het slimme huis, eigendom is van minder dan 0,7% van de respondenten.

A/S/L

Het afgelopen jaar hebben behoorlijk wat meer vrouwen (32%) dan mannen (24%) een toestel aangeschaft. De vroegste gebruikers waren tussen de 18 en 24 jaar en ouder dan 65 jaar, en degenen daar tussenin bleven achter als het gaat om het kopen van nieuwe technologie. Maar toen ze de gadgets eenmaal hadden gekocht, waren het de 65-plussers die het meest terughoudend waren om ze te gebruiken, op basis van een gebrek aan vertrouwen.

Vertrouw die baby-cam niet

Over het algemeen waren de gerapporteerde vertrouwensniveaus laag, zowel wat betreft de competentie en “welwillendheid” van de gadgets en hun verbonden diensten, als wat betreft het vertrouwen in de privacy en veiligheid van de apparaten. Ook laag was de algemene tevredenheid over zogenaamde “slimme” apparaten. Het algemene beeld hier is dat mensen net zo geïnteresseerd zijn in slimme apparaten als in andere gadgets, maar teleurgesteld zijn in het nut ervan en ze niet vertrouwen dat ze hun gegevens niet lekken naar Amazon, Google, Samsung, Apple of wie dan ook. draait de dienst. En terecht, zegt Lawrence. “Wat de veiligheid betreft, hebben mensen terecht zorgen. Smarthome-apparaten kunnen worden gebruikt om hun eigenaren te bespioneren of als kanaal voor meer snode cyberaanvallen. “Een voorbeeld is de Dyn-cyberaanval in 2016”, zegt ze, “waarbij malware werd gebruikt om een ​​botnet van IoT-apparaten te creëren, waaronder babyfoons en printers.” gebruikt bij verdere aanvallen. Apparaten zoals printers, babyfoons en beveiligingscamera’s zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze vaak zonder goede beveiliging worden verzonden – vaak zijn ze open voor internet en hebben ze alleen een standaardwachtwoord zoals 1234 nodig om toegang te krijgen – en ontvangen ze zelden beveiligingsupdates. Ironisch genoeg zijn de slimme luidsprekers en tv’s waar we ons zorgen over maken het minst waarschijnlijk gecompromitteerd. “Over het algemeen zullen grotere merken vaker beveiligingsupdates uitvoeren en gebruikers op de hoogte stellen van bekende inbreuken”, zegt Lawrence.

U kunt uw slimme huis beschermen

Lawrence geeft wat advies om u te helpen veilig te blijven wanneer u slimme en verbonden apparaten gebruikt:

 • Houd een inventaris bij van al uw slimme apparaten.
 • Gebruik waar mogelijk 2FA (tweefactorauthenticatie).
 • Zorg ervoor dat de apparaten versleutelde wifi gebruiken.
 • Als het beheerdersscherm van je router beschikbaar is via internet, schakel het dan uit.
 • Creëer een gastnetwerk op je wifi thuis zodat bezoekers geen toegang hebben tot je persoonlijke apparaten.
 • Update software en firmware regelmatig.
 • Voer regelmatig antivirus- en antimalwarecontroles uit.

Als dat klinkt als veel werk, dan is dat omdat het zo is. Maar als u ervoor kiest om aangesloten camera’s en microfoons in uw huis te plaatsen, heeft u geen andere keuze dan het te doen, anders zijn uw “beveiligingscamera’s” verre van veilig. Probeer dit regelmatig te doen, bijvoorbeeld wanneer u uw rookmelders test. Het andere alternatief is om het slimme huis helemaal te mijden. Hoewel het misschien handig is om je voordeur automatisch te laten ontgrendelen wanneer je thuiskomt of om de huisverlichting te dimmen en uit te doen als het bedtijd is, bestaat er geen twijfel over de onhackbare aard van een handmatige lichtschakelaar of een ouderwetse metalen sleutel. .