Skip to content

Waarom Photoshop op iPad (nog) niet goed genoeg is

10 de juli de 2021
photoshop 8746952563f34eac9849e09e96fd80d0

Belangrijkste leerpunten

  • iPad Photoshop krijgt nieuwe functies, maar de concurrentie ligt ver voor.
  • Adobe heeft Photoshop bijgewerkt om native te draaien op Apple Silicon Macs.
  • Het is snel. Heel snel.
Photoshop draait nu op Apple’s M1-gebaseerde Macs, en volgens alle accounts is dat ook zo snel. Photoshop blijft de koning van de desktop. Maar hoe zit het met de iPad? Pam Clark van Adobe zegt dat de vernieuwde versie van Photoshop voor Apple Silicon Macs gemiddeld 1,5 keer sneller werkt, waarbij sommige functies “aanzienlijk sneller” en “aanzienlijk sneller” aanvoelen. Het is dus sneller. Photoshop op iPad krijgt ook enkele verbeteringen in de manier waarop het omgaat met uw cloudgebaseerde documenten. Beide zijn solide updates, maar is Photoshop voor de iPad niet een beetje laat in vergelijking met indie-apps voor fotobewerking? Misschien, maar dat komt omdat je heel Photoshop krijgt. “Om zo’n herkenbaar product – en merk – opnieuw te bedenken voor de mobiele wereld, heeft ongelooflijk veel denkwerk en moeite gekost”, vertelde een Adobe-woordvoerder (die weigerde te worden genoemd omdat ze namens het bedrijf spraken) aan Lifewire via e-mail. “Om de iconische gebruikerservaring van de app te behouden, zijn we de grote uitdaging aangegaan om Photoshop op de iPad te bouwen met dezelfde codebasis als Photoshop op de desktop.”

Photoshop op iPad

Sinds de lancering van de iPad in 2010 heeft Adobe een paar problemen gehad met het brengen van versies van Photoshop naar de tablet, maar geen van hen probeerde iets in de buurt te brengen van het geheel van de ronduit iconische (en monolithische) applicatie naar mobiel. Vervolgens lanceerde Adobe op de Adobe MAX-conferentie in november 2019 “echte” Photoshop voor iPad. Onder de motorkap was het inderdaad hetzelfde als de desktopversie, maar de functies waren ernstig beperkt. Zelfs vandaag is het verre van de desktopversie. U kunt uw afbeeldingen in lagen aanbrengen en retoucheren, en krachtige op lagen gebaseerde maskers gebruiken, maar de meeste trucs van Photoshop – de filters en krachtige hulpmiddelen voor het mangelen van afbeeldingen – ontbreken. Wat is dan het punt?

Persoon die iPad Pro en Apple Pencil gebruikt met Photoshop

Het punt is mobiliteit. Met cloudsynchronisatie kunnen gebruikers hun werk overal mee naartoe nemen, eenvoudige wijzigingen aanbrengen en deze aan klanten laten zien. Ze hebben toegang tot “volledige PSD-bestanden, zelfs met duizenden lagen”, zegt de woordvoerder. “Alleen deze eenvoudige vaardigheid is genoeg geweest. [Photoshop on iPad has] kreeg aanzienlijke aantrekkingskracht onder creatievelingen, met meer dan een miljoen downloads en miljoenen clouddocumenten die sinds de release zijn gemaakt”, zegt de woordvoerder. Ondertussen versnelt de concurrentie.

De alternatieven

Photoshop is misschien nog steeds de grote kaas op de desktop, maar er zijn veel krachtigere opties op mobiel, waarvan vele volledig compatibel zijn met uw Photoshop-bestanden. Bovendien zijn sommige van deze apps beschikbaar voor een eenmalige aankoop in plaats van op abonnementen gebaseerd te zijn, zoals alle apps van Adobe. Affinity Photo factureert zichzelf als een “echte desktop-grade, professionele fotobewerkings-app”, en dat is een nauwkeurige beschrijving. Affinity Photo is ook beschikbaar voor Mac en Windows, net als Photoshop, en bevat al zowat elke fotobewerkingsfunctie die je nodig zou kunnen hebben. Het belangrijkste verschil is dat Affinity Photo voor iPad veel op Photoshop lijkt op het bureaublad: kleine pictogrammen en een interface die beter te navigeren is met een muis of een Apple Pencil. Photoshop is misschien ernstig beperkt op iOS, maar Adobe heeft het ontworpen voor een aanraakscherm en de gebruikersinterface wijkt aanzienlijk af van de desktopversie. “Om zo’n herkenbaar product – en merk – opnieuw te bedenken voor de mobiele wereld, heeft ongelooflijk veel denkwerk en moeite gekost,” “Sommige van de software- en hardwarebeperkingen die dit project moest overwinnen, omvatten een nieuw besturingssysteem om te compileren en te draaien op , tragere CPU en minder RAM, een kleiner scherm en aanraakinvoer”, zegt de woordvoerder. Een andere geweldige iPad-app voor het bewerken van foto’s is Pixelmator Photo, dat meer een vervanging is voor Adobe’s Lightroom dan voor Photoshop. Ook dit slaagt erin om alles in te pakken wat je nodig hebt voor het bewerken van je afbeeldingen voor publicatie, en het doet het allemaal in een zeer aanraakvriendelijke gebruikersinterface. De app gebruikt zelfs je bestaande Foto’s-bibliotheek, dus importeren of exporteren is niet nodig.

De toekomst van Photoshop

Photoshop is nog steeds de go-to-app op de desktop, en ondanks de trage voortgang is de iPad-versie best goed. Adobe heeft bewezen dat het wendbaar kan zijn: de M1 Mac-compatibele bètaversie van Photoshop was beschikbaar toen die computers werden gelanceerd. Uiteindelijk dwingt alle grote concurrentie Adobe om een ​​beter product te maken. Ondertussen brengen de meeste van deze pretendenten van de Photoshop-troon een eerbetoon door de al lang bestaande sneltoetsen van Photoshop na te bootsen, waardoor het uitproberen ervan bijna triviaal is voor de professionele gebruiker. Hoe dan ook, de klant is de winnaar.