Skip to content

Wat betekent de term ‘schaalbaar’?

4 de augustus de 2021
GettyImages 96872049 5a01dbc2ec2f640037bc71ae

Een licht applaus en bevredigend gemompel vullen de kamer terwijl uw collega zijn presentatie beëindigt en gaat zitten. Er is een korte pauze terwijl je baas de tafel scant, wachtend tot iemand de discussie opent. Voordat de stilte de kans krijgt ongemakkelijk te worden, spreekt een vragende stem. “Je voorstel is veelomvattend en ambitieus, Gary, maar kan het worden opgeschaald?

Schaalbaarheid definiëren

Schaalbaar – of schaalbaarheid – is een term die het vaakst wordt aangetroffen in de zakelijke/financiële wereld, meestal toegepast op een proces, product, model, dienst, systeem, gegevensomvang of activiteit. Het is een kwestie van groei die belangrijke criteria evalueert om de haalbaarheid en waarde voor een bepaald product of dienst te bepalen.

Schaalbaarheid is een kwestie van groei, de vraag hoe iets kan worden uitgebreid/verkleind om aan een grotere/minder vraag te voldoen.

Als iemand vraagt: “Kan het schalen?” ze willen weten hoe goed het fabricage- of serviceproces kan worden uitgebreid of verkleind om aan verschillende eisen te voldoen, zoals:

 • Grotere vraag
 • verminderde vraag
 • Plotselinge stroomuitval of andere soorten uitgangsproblemen
 • Tijd om op de markt te brengen
 • Rendement op investering

Belangrijkste problemen met betrekking tot schaalbare producten of services

De belangrijkste factoren (bijv. prestatiestatistieken) die het vaakst worden overwogen, zijn:

 • Kosten: Kan het snel genoeg schalen binnen een bepaald budget?
 • Kwaliteit: Kan het worden geproduceerd met prestaties, betrouwbaarheid, werkzaamheid, enz.?
 • Tijd: Kan het snel genoeg worden geproduceerd om aan de vraag te voldoen?

Een voorbeeld van schaalbaarheid in het echte leven

Laten we zeggen dat je elk weekend de perfecte pannenkoeken voor je gezin omdraait. Het hebben van vier hongerige tieners houdt je bezig in de keuken, maar het is ongecompliceerd en beheersbaar. Dus als de groeispurts plaatsvinden – je raadt het al – willen ze eten twee keer zoveel pannekoeken. Kunt u uw ontbijtbereidingsproces effectief en onmiddellijk opschalen om aan de hongerige eisen te voldoen? Zeker! Het is omdat je hebt:

 • Veel ingrediënten (geen verandering in kosten per pakket).
 • Grote mengkommen voor dubbele batches (behoudt de kwaliteit/consistentie van het beslag).
 • Culinaire vaardigheid om meerdere pannen op het fornuis te bedienen (dubbele pannenkoeken, dezelfde hoeveelheid tijd).

Maar wat als je een dubbele portie ontbijtpannenkoeken zou moeten koken? vierhonderd mensen in plaats daarvan? Hoe zit het met vierduizend? De kwestie van schaalbaarheid wordt nu veel complexer. Hoe zou je die doelen bereiken (dwz voedselkwaliteit behouden en tijd beheren) zonder failliet (of gek) te worden? Om te beginnen zal het in rekening brengen van mensen voor pannenkoeken helpen om de kosten van ingrediënten en kookgerei te compenseren. Je hebt een grote eethoek nodig om die gasten te huisvesten, maar ook een grotere keuken om snel eten te kunnen bieden, samen met ingehuurd personeel dat is opgeleid in jouw manier van perfectie pannenkoeken koken. Het afhandelen van fondsen/transacties, het huren van een restaurantruimte en het beheren van medewerkers brengt elk extra uitgaven met zich mee die moeten worden geëvalueerd – wat uiteindelijk van invloed is op de prijs van pannenkoekbestellingen. Maar zou het uiteindelijk de moeite waard zijn om deze pannenkoekoperatie op te schalen? Als de verwachte winst laag is of niet bestaat, dan waarschijnlijk niet. Maar als de cijfers er goed uitzien voor het genereren van toekomstige winst, dan gefeliciteerd met het voltooien van een solide deel van een succesvol businessplan!

Wat het betekent om af te schalen

Vaak heeft schaalvergroting de neiging om omhoog te gaan omdat de veronderstelling is dat meer mensen het product of de dienst zullen willen. Laten we zeggen dat iemand een enkel productprototype maakt om potentiële investeerders te laten zien. Die investeerders zullen ongetwijfeld rekening houden met de marktvraag en de stappen en kosten die ermee gemoeid zijn massaproductie. Maar het omgekeerde – verkleining – is ook mogelijk. Laten we zeggen dat het productprototype kan koken en serveren tienduizend pannenkoeken per seconde, maar de uitrusting is ook zo groot als een huis met vier slaapkamers. Hoewel het zeker indrukwekkend is, vragen veel mensen zich misschien af ​​hoe het idee kan worden verkleind. Een machine die minder pannenkoeken per seconde maakt, maar wel vanuit de binnenkant van een foodtruck kan worden gemonteerd en bediend, zou veel pragmatischer en nuttiger zijn. Of, misschien realistischer, wat zou uw plaatselijke pannenkoekenhuis doen als een deel van de stad door een overstroming zou worden getroffen en het aantal klanten wekenlang zou afnemen? Het zou de productie van pannenkoeken moeten verminderen, maar klaar zijn om weer op te schalen wanneer klanten weer kunnen gaan ontbijten. Je zult deze term vaak zien in termen van technologie, omdat zoveel processen tegenwoordig worden aangedreven door geautomatiseerde machines.