Skip to content

Wat betekent het om iets of iemand te ’taggen’?

11 de juli de 2021
GettyImages 1167680364 b87ba0c2ad964ac9bd4371c7007e178b

Een tag is een trefwoord of woordgroep die wordt gebruikt om een ​​verzameling inhoud te groeperen of om een ​​stuk inhoud toe te wijzen aan een specifieke persoon of entiteit. Zo taggen betekent het toewijzen van een trefwoord of zin die het thema van een groep artikelen, foto’s, video’s of andere soorten mediabestanden beschrijft om ze te ordenen en ze later gemakkelijk te kunnen openen. Een tag kan ook worden gebruikt om een ​​stuk inhoud aan een andere gebruiker toe te wijzen. Als je bijvoorbeeld een paar artikelen op een blog over hondentraining hebt gepubliceerd, maar niet al je blogberichten gingen over hondentraining, dan zou je die paar berichten kunnen toewijzen aan de tag ‘hondentraining’ voor eenvoudige organisatie. Je kunt ook meerdere tags aan een bericht toewijzen, zoals het gebruik van een tag ‘hondentraining voor beginners’ om onderscheid te maken met meer geavanceerde typen hondentrainingsberichten. Als je een heleboel foto’s op Facebook hebt geüpload van een bruiloft die je hebt bijgewoond, kun je de profielen van je vrienden taggen naar de specifieke foto’s waar ze verschijnen. Taggen op sociale media is geweldig om gesprekken op gang te brengen. Alle soorten webservices gebruiken tagging – van sociale netwerken en blogplatforms tot cloudgebaseerde productiviteitstools en tools voor teamsamenwerking. Over het algemeen kun je stukjes inhoud taggen, of je kunt mensen taggen (zoals hun sociale profielen).

Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop u tagging online kunt gebruiken.

Taggen op blogs

Aangezien WordPress momenteel het populairste blogplatform op internet is, zullen we ons concentreren op hoe taggen werkt voor dit specifieke platform. WordPress heeft over het algemeen twee belangrijke manieren waarop gebruikers hun pagina’s en berichten kunnen ordenen: categorieën en tags. Categorieën worden gebruikt om grotere groepen inhoud te groeperen op basis van een algemeen thema. Met tags daarentegen kunnen gebruikers specifiekere inhoud krijgen door ze te groeperen met meerdere trefwoorden en zinsdeeltags om superbeschrijvend te worden. Sommige WordPress-gebruikers plaatsen tag wolken in de zijbalken van hun sites, die eruitzien als een verzameling trefwoorden en zinsdelen. Klik gewoon op een tag en je ziet alle berichten en pagina’s die aan die tag zijn toegewezen.

Taggen op sociale netwerken

Taggen op sociale netwerken is enorm populair en het is de beste manier om uw inhoud beter zichtbaar te maken voor de juiste mensen. Elk platform heeft zijn eigen unieke tagging-stijl, maar ze volgen allemaal hetzelfde algemene idee. Op Facebook kun je vrienden taggen in foto’s of berichten. Klik gewoon op de Tag foto optie onderaan de foto om op een gezicht te klikken en de naam van een vriend toe te voegen, die een melding naar hen stuurt dat ze zijn getagd. Je kunt ook de naam van een vriend taggen in een bericht of commentaarsectie door de . te typen @ symbool gevolgd door hun naam, waardoor automatische vriendensuggesties worden geactiveerd waaruit u kunt kiezen. Op Instagram kun je vrijwel hetzelfde doen. Door berichten te taggen, kunnen meer gebruikers die nog niet met u zijn verbonden, uw inhoud vinden wanneer ze naar specifieke tags zoeken. Het enige wat je hoeft te doen is de # teken voor een trefwoord of zin in het bijschrift van opmerkingen van een bericht om de tag eraan toe te wijzen. Natuurlijk, als het op Twitter aankomt, kent iedereen hashtags. Net als bij Instagram moet je dat #-symbool aan het begin van een zoekwoord of woordgroep toevoegen om het te taggen, zodat mensen de discussie waarin je zit, kunnen volgen en je tweets kunnen zien.

Dus, wat is het verschil tussen tags en hashtags?

Uitstekende vraag. Ze zijn allebei bijna identiek, maar hebben enkele subtiele verschillen. Ten eerste bevat een hashtag altijd een #-symbool aan het begin en wordt deze meestal alleen gebruikt voor het volgen van sociale inhoud en discussies op sociale media. Taggen is meestal van toepassing op mensen en bloggen. Bij de meeste sociale netwerken moet u bijvoorbeeld eerst het @-teken typen om een ​​andere gebruiker te taggen, en blogplatforms hebben eigen secties in hun backend-gedeelte om tags toe te voegen, waarvoor u geen #-teken hoeft te typen.

Taggen op cloudgebaseerde tools

Meer cloudgebaseerde tools voor productiviteit en samenwerking springen op de tagging-trein en bieden gebruikers manieren om hun inhoud te ordenen en de aandacht van andere gebruikers te trekken. Met Evernote kun je bijvoorbeeld tags aan je notities toevoegen om ze netjes en georganiseerd te houden. Met de meeste samenwerkingstools zoals Trello en Podio kun je de namen van andere gebruikers taggen om gemakkelijk met hen te communiceren. Het enige dat u dus echt moet weten, is dat taggen een handige manier is om informatie te ordenen, te vinden en te volgen – of om met mensen te communiceren. Elke tag is een klikbare link, die u naar de pagina brengt waar u de verzameling informatie kunt vinden of naar het profiel van de getagde persoon.