Skip to content

Wat is ‘anoniem sms’en en hoe gebruik je het?

1 de augustus de 2021
GettyImages 575504487 5bfef00b4cedfd00263e22d0

Soms moeten we iemand sms’en, maar hebben we liever dat ze ons telefoonnummer niet weten. Gelukkig is er een manier om je privacy te beschermen door alleen een bepaald e-mailadres weer te geven. Stuur alleen een anoniem sms’je als je zeker weet dat het goed wordt ontvangen.

Stuur een anonieme sms met sms-gateways

De eenvoudigste manier om anoniem te sms’en is om sms-gateways te gebruiken, waarvoor alleen een e-mailadres nodig is. Alle grote providers bieden een service waarbij uw telefoonnummer ook als e-mailadres dient en alle e-mails die naar dat adres worden verzonden, worden als sms op uw telefoon afgeleverd. Als het nummer van je vriend bijvoorbeeld 555-867-5309 is en ze zijn op Sprint, kun je een e-mail sturen vanaf je e-mailadres naar [email protected]. Sterker nog, ze kunnen je via sms antwoorden en je krijgt het antwoord in je e-mail, waardoor je je e-mailaccount als een soort sms-machine kunt behandelen. Dit is vooral handig als je iemand hebt ge-e-maild die je niet goed kent, of als je zijn e-mailadres niet meer weet. Er zijn echter twee nadelen:

 • Bericht lengtes: Vanwege het ontwerp van het SMS-gatewayprotocol worden berichten van meer dan 160 tekens opgebroken; langere berichten kunnen in de verkeerde volgorde worden verzonden, of sommige in de reeks worden mogelijk helemaal niet verzonden.
 • Kosten: Er zijn kosten voor sms-berichten van toepassing op de persoon die uw bericht ontvangt, dus wees beleefd met hoe u het gebruikt.

Bij sms-naar-e-mail wordt uw e-mailadres weergegeven als de “afzender” van het sms-bericht. Om dit anoniemer te maken, kunt u een “burner”-e-mailadres maken, een e-mailaccount zonder banden met uw identiteit. Overweeg deze e-mailadressen op te schrijven en op te slaan in uw adresboek voor goede vrienden en familie. Het is een handige manier om ze te sms’en zonder dat je naar je telefoon hoeft over te schakelen. Dit zijn de belangrijkste providers en hun e-mailformaten. Vervang gewoon hun tiencijferige nummer in plaats van [NUMBER]:

 • AT&T: SMS: [NUMBER]@txt.att.net; mms: [NUMBER]@mms.att.net
 • Sprint: SMS: [NUMBER]@messaging.sprintpcs.com; mms: [NUMBER]@pm.sprint.com
 • T-Mobile: SMS/MMS: [NUMBER]@tmomail.net
 • Verizon Draadloos: SMS: [NUMBER]@vtext.com; mms: [NUMBER]@vzwpix.com

Onthoud dat als u een foto of video wilt verzenden, u een MMS-adres (multimedia messaging service) moet gebruiken. Gebruik voor alleen tekst een sms-adres.

Stuur een anonieme sms via Instant Messenger-apps

U herinnert zich misschien chatprogramma’s zoals AOL Instant Messenger (AIM) of iChat op oudere Macs. Deze ondersteunen ook het rechtstreeks verzenden van berichten naar telefoons. Er zijn verschillende moderne services waarmee u berichten naar telefoonnummers kunt verzenden, meestal door het nummer in het veld ‘verzenden’ te typen. Afhankelijk van de app die je gebruikt, biedt deze ook functies zoals end-to-end-codering en zelfvernietigende berichten. Om uw privacy te behouden, moet u een nieuw account maken zonder banden met uw identiteit en mogelijk een nieuw e-mailaccount. Je moet ook de regels van de app controleren, die bepaalde functies kunnen beperken, zoals het verzenden van foto’s.

Hoe u uw nummer kunt blokkeren tijdens het sms’en

Een andere techniek is om uw telefoon zo in te stellen dat uw nummer wordt onthouden. Dit is het beste als u uw nummer zo privé mogelijk wilt houden en niet wilt dat het met vreemden wordt gedeeld. Dit schakelt echter geen functies uit, zoals het terugbellen van een nummer dat een sms heeft verzonden, en afhankelijk van de telefoon en provider kan dit andere functies op uw telefoon verstoren. Over het algemeen ontvangt u een melding over welke functies worden beïnvloed wanneer u deze optie selecteert. Zorg ervoor dat mensen weten dat je nummer wordt verborgen en verwacht dat een paar van je eerste sms-berichten onbeantwoord blijven. Veel mensen associëren geheime nummers nog steeds met oplichters.

Nummer achterhouden op Android

 1. Open je telefoon-app en ga naar het toetsenbord.

 2. Druk op drie stippen in de rechterbovenhoek en tik vervolgens op Instellingen.

 3. Tik, afhankelijk van je telefoon, op een van beide Bel instellingen of Telefoon instellingen.

 4. Kraan Beller-ID > Beller verbergen. Als je Beller-ID niet ziet, zoek naar en tik op een van beide Geavanceerde instellingen of Aanvullende instellingen.

Nummer achterhouden op iOS

 1. Open Instellingen.

 2. Kraan Telefoon > Toon mijn beller-ID.

 3. Druk op Toon mijn beller-ID toggle om de functie uit te schakelen.

Gebruik een “Burner” -nummer voor anoniem sms’en

U kunt ook een wegwerptelefoonnummer, meestal een ‘brander’ genoemd, gebruiken om sms-berichten te verzenden zonder uzelf te identificeren. Ze zijn erg handig voor mensen die hun telefoonnummer niet willen prijsgeven of liever eenrichtingsverkeer willen houden. Brandernummers kunnen ook worden bewaard en voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals een nummer dat wordt gebruikt om deelnameformulieren voor wedstrijden in te vullen of om ongewenste oproepen door te sturen naar een voicemailbox die u later kunt controleren. Er zijn verschillende manieren om een ​​tweede telefoonnummer te beveiligen dat functioneel anoniem is, maar de eenvoudigste is om u aan te melden voor een Voice over Internet Protocol- of VoIP-nummer. VoIP-services omvatten Google Voice en Skype en zullen u op uw verzoek een telefoonnummer verstrekken. Sommige vereisen dat je een nummer “koopt”, zoals Skype, terwijl andere, zoals Google Voice, het je gewoon gratis zullen geven als onderdeel van je Gmail-account. Lees aandachtig de kleine lettertjes voordat u zich aanmeldt voor het nummer. Google Voice geeft je bijvoorbeeld een gratis nummer dat is gekoppeld aan je Gmail-account en staat zelfs gratis bellen en sms’en toe, maar alleen naar nummers in de VS of Canada. Als u anoniem wilt corresponderen met iemand in andere gebieden, moet u de totale kosten berekenen.