Skip to content

Wat is bestandsoverdrachtcodering?

16 de juli de 2021
file transfer illustration westend61 brand x pictures getty images 56a6faa43df78cf772913ecb

Het versleutelen van gegevens terwijl het van het ene apparaat naar het andere gaat, wordt bestandsoverdrachtversleuteling genoemd. Versleuteling van bestandsoverdracht helpt voorkomen dat iemand, die mogelijk luistert of informatie verzamelt tijdens een gegevensoverdracht, kan lezen en begrijpen wat er wordt overgedragen. Dit soort codering wordt bereikt door de gegevens in een niet-menselijk leesbaar formaat te versleutelen en deze vervolgens terug te decoderen naar een leesbare vorm zodra ze hun bestemming hebben bereikt.

Versleuteling van bestandsoverdracht verschilt van versleuteling van bestandsopslag, wat de versleuteling is van bestanden die: opgeslagen op een apparaat, in tegenstelling tot wanneer ze tussen apparaten worden verplaatst.

Wanneer wordt bestandsoverdrachtversleuteling gebruikt?

Versleuteling van bestandsoverdracht wordt meestal alleen gebruikt wanneer gegevens via internet van de ene computer naar de andere computer of server worden verplaatst, hoewel het ook kan worden gezien in dingen die veel minder ver weg zijn, zoals draadloze betalingssystemen. Voorbeelden van activiteiten voor gegevensoverdracht die meestal versleuteld zijn, zijn onder meer geldoverdrachten, het verzenden/ontvangen van e-mails, online aankopen, inloggen op websites en meer en meer, zelfs tijdens uw standaard browsen op het web. In elk van deze gevallen kan codering voor bestandsoverdracht worden opgelegd, zodat de gegevens door niemand kunnen worden gelezen terwijl ze van de ene plaats naar de andere worden verplaatst.

Bitsnelheden voor versleuteling van bestandsoverdracht

Een toepassing gebruikt waarschijnlijk een coderingsalgoritme voor bestandsoverdracht dat gebruikmaakt van een coderingssleutel van 128 of 256 bits lang. Beide zijn extreem veilig en zullen waarschijnlijk niet worden verbroken door de huidige technologieën, maar er is een verschil tussen beide dat moet worden begrepen. Het meest opvallende verschil in deze bitsnelheden is hoe vaak ze hun algoritme herhalen om de gegevens onleesbaar te maken. De 128-bits optie voert 10 ronden uit, terwijl de 256-bits optie zijn algoritme 14 keer herhaalt. Alles bij elkaar genomen, moet u niet baseren of u de ene toepassing boven de andere wilt gebruiken, simpelweg omdat de ene 256-bits codering gebruikt en de andere niet. Beide zijn extreem veilig en vereisen een enorme hoeveelheid computerkracht en veel tijd om te worden verbroken.

Versleuteling van bestandsoverdracht met back-upsoftware

De meeste online back-upservices gebruiken codering voor bestandsoverdracht om gegevens te beveiligen terwijl ze bestanden online uploaden. Dit is belangrijk omdat de gegevens waarvan u een back-up maakt, zeer persoonlijk kunnen zijn en niet iets waartoe iedereen zich op zijn gemak zou voelen. Zonder codering van bestandsoverdrachten zou iedereen met de technische knowhow alle gegevens kunnen onderscheppen en voor zichzelf kopiëren, welke gegevens zich ook verplaatsen tussen uw computer en de computer waarop uw back-upgegevens worden opgeslagen. Als codering is ingeschakeld, zou het onderscheppen van uw bestanden zinloos zijn omdat de gegevens geen enkele zin zouden hebben.