Skip to content

Wat is een ‘cracker’ in de wereld van computers en mobiele apparaten?

31 de juli de 2021
creative hacker 5804f2b75f9b5805c2c595f4

Definitie: Een “cracker” is een computergebruiker die probeert in te breken in auteursrechtelijk beschermde software of een netwerkcomputersysteem.

Gewoonlijk wordt kraken gedaan met de bedoeling om de software te bevrijden van programmatische hangsloten, zodat deze kan worden gebruikt zonder royalty’s te betalen. In smartphones verwijst kraken vaak naar het ‘ontgrendelen’ van uw smartphone of het ‘jailbreaken van uw smartphone’, zodat deze kan worden bevrijd van fabrikantvergrendelingen of vergrendelingen van de drager. Dit is zodat de gebruiker geavanceerde functies op de smartphone kan uitvoeren of de smartphone kan gebruiken op een ander netwerk van mobiele telefoonaanbieders. Andere keren is kraken bedoeld om de beveiligingsfouten van een systeem bloot te leggen. Voor het grootste deel doen crackers hun werk met de bedoeling om vertrouwelijke gegevens te stelen, gratis software te verkrijgen of kwaadwillige vernietiging van bestanden uit te voeren.

Gerelateerde term: “Softwarehacker” of ‘haxor’. Een cracker en een hacker kunnen als synoniemen worden beschouwd, omdat ze beide betrekking hebben op het inbreken in vergrendelde systemen. De term hacker komt echter vaker voor en omvat meestal meer activiteit dan alleen inbraak; hackers zijn knutselaars die systemen manipuleren zodra ze toegang hebben gekregen.