Skip to content

Wat is een huurlijn in netwerken?

28 de juli de 2021
datacenter server room with racks and equipment 498071837 5a33f4720d327a0037468883

Een huurlijn, ook wel een speciale lijn genoemd, verbindt twee locaties voor private spraak- en/of datatelecommunicatiediensten. Een huurlijn is geen speciale kabel; het is een gereserveerd circuit tussen twee punten. De huurlijn is altijd actief en beschikbaar voor een vast maandelijks bedrag. Huurlijnen kunnen korte of lange afstanden overspannen. Ze hebben te allen tijde een enkel open circuit, in tegenstelling tot traditionele telefoondiensten die dezelfde lijnen hergebruiken voor veel verschillende gesprekken via een proces dat schakelen wordt genoemd.

Waar worden huurlijnen voor gebruikt?

Huurlijnen worden meestal door bedrijven gehuurd om filialen van de organisatie met elkaar te verbinden. Huurlijnen garanderen bandbreedte voor netwerkverkeer tussen locaties. T1-huurlijnen zijn bijvoorbeeld gebruikelijk en bieden dezelfde datasnelheid als symmetrische DSL. Individuen kunnen in theorie huurlijnen huren voor snelle internettoegang, maar de hoge kosten schrikken de meeste mensen af, en veel meer betaalbare thuisopties zijn beschikbaar met een hogere bandbreedte dan een eenvoudige inbeltelefoonlijn, inclusief residentiële DSL en kabelinternetbreedbandservice. Fractionele T1-lijnen, beginnend bij 128 Kbps, verlagen deze kosten enigszins. Ze zijn te vinden in sommige appartementsgebouwen en hotels. Het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) is een alternatieve technologie voor het gebruik van een huurlijn. Met VPN’s kan een organisatie een virtuele en veilige verbinding tot stand brengen tussen locaties, maar ook tussen die locaties en externe klanten zoals werknemers.

Breedband internetdiensten

Voor consumenten die op zoek zijn naar internettoegang is een huurlijn meestal geen haalbare optie. Er zijn snelle breedband internetverbindingen beschikbaar die veel betaalbaarder zijn. De toegang tot deze breedbanddiensten is afhankelijk van de locatie. Over het algemeen geldt dat hoe verder u van een bevolkt gebied woont, hoe minder breedbandopties er beschikbaar zijn. Breedbandopties die beschikbaar zijn voor consumenten zijn onder meer:

 • Digitale abonneelijnen: DSL-service maakt gebruik van bestaande telefoonbedrading om breedbandservice te leveren. De spraaktelefoondienst gebruikt niet alle breedbandcapaciteit van de koperen getwiste draden van het telefoonsysteem, en DSL gebruikt de vrije ruimte.
 • Kabelmodems: Kabelservice vertegenwoordigt een andere reeds bestaande draad in veel huizen. De coaxkabel wordt gebruikt om het extra breedbandinternetsignaal te transporteren.
 • Draadloze breedband: Draadloos breedband maakt gebruik van een radioverbinding tussen de locatie van de gebruiker en de faciliteit van de serviceprovider. Het assortiment is beperkt, waardoor de beschikbaarheid ook beperkter is.
 • Draadloos mobiel internet: Breedbandservice is vaak beschikbaar via 3G- en 4G-cellulaire signalen die vaak worden gebruikt door smartphones. Hoewel niet zo snel als DSL of kabel en duur als u veel data verbruikt, is deze optie sneller dan inbellen voor landelijke klanten.
 • Satelliet breedband: Satellietbreedbanddienst is mogelijk de enige breedbanddienst die beschikbaar is in landelijke gebieden. De dienst gaat vaak gepaard met een satelliettelevisiedienst en gebruikt dezelfde ontvanger voor het downloaden. De snelheid is niet zo snel als andere diensten, maar het is nog steeds veel sneller dan een inbeldienst. Het belangrijkste nadeel is het dure prijskaartje voor apparatuur en de service.

FAQ

 • Wat is de naam van het apparaat dat een speciaal huurlijncircuit beëindigt?

  Een kanaalservice-eenheid/dataservice-eenheid (CSU/DSU) is vereist bij het gebruik van speciale circuits omdat deze fysieke verbindingen beëindigt. Daarom worden CSU/DSU’s steeds vaker geïntegreerd in T1-routers.

 • Wat zijn de voordelen van het gebruik van een dedicated huurlijn?

  Het belangrijkste voordeel van een bedrijf dat een speciale huurlijn gebruikt, is dat het zijn internetverbinding niet deelt. Daardoor genieten dedicated huurlijngebruikers van een vaste bandbreedte zonder schommelingen.