Skip to content

Wat is een keylogger-trojan?

2 de juli de 2021
GettyImages sb10064100am 001 599a052e22fa3a0011774a86

Een keylogger Trojan-virus is precies zoals het klinkt: een programma dat toetsaanslagen registreert. Het gevaar dat iemand uw computer infecteert, is dat deze sporen elke toetsaanslag u invoert via uw toetsenbord, inclusief wachtwoorden en gebruikersnamen.

Waarom een ​​Keylogger Trojan-virus zo verraderlijk is

Trojaans keyloggers worden zonder kennisgeving geïnstalleerd samen met een regulier programma. Net als hun naamgenoot zien Trojaanse paardenvirussen er niet echt gevaarlijk uit. Ze zijn gekoppeld aan reguliere, veelgebruikte applicaties. Trojaanse keyloggers worden soms keystroke-malware, keylogger-virussen en keyloggers van Trojaanse paarden genoemd. Sommige bedrijven gebruiken programma’s die toetsaanslagen registreren om het computergebruik van werknemers bij te houden, evenals verschillende programma’s voor ouderlijk toezicht die de internetactiviteit van een kind registreren. Deze programma’s worden technisch beschouwd als keyloggers, maar niet in kwaadaardige zin.

Wat een Keylogger-trojan doet

Een keylogger bewaakt en registreert elke toetsaanslag die hij kan identificeren. Het slaat de informatie lokaal op om te delen met de hacker via fysieke of online toegang. Een keylogger kan alles opnemen waarvoor hij is geprogrammeerd. Als je een keylogger-virus hebt en je gebruikt je toetsenbord om informatie in te voeren overal, u kunt er zeker van zijn dat de keylogger-trojan het logt. Dit geldt ongeacht of u een programma typt dat op uw computer is geïnstalleerd (zoals Microsoft Word) of op een website (zoals die voor uw bank- of socialemedia-account). Sommige toetsaanslagmalware kan de toetsaanslagen niet opnemen totdat een bepaalde activiteit is geregistreerd. Het programma kan bijvoorbeeld wachten tot u uw webbrowser opent en een specifieke bankwebsite bezoekt voordat het wordt gestart.

Risicofactoren

De gemakkelijkste manier voor een keylogger-trojan om uw computer te bereiken, is wanneer antivirussoftware verouderd, uitgeschakeld of helemaal afwezig is. Trojaanse keyloggers en andere virussen evolueren altijd naar nieuwe versies met nieuwe strategieën, en ze gaan rechtstreeks door antivirussoftware die ze niet herkent. Meestal komt een keylogger in uw computer als onderdeel van een uitvoerbaar bestand van een soort, zoals een .exe-bestand. Dat is hoe ieder programma op uw computer kan echter worden gestart, dus u kunt het downloaden van uitvoerbare bestanden niet eenvoudig vermijden. Een ding jij kan doen is uw softwarebronnen zorgvuldig doorlichten. Sommige websites staan ​​erom bekend programma’s te scannen voordat ze openbaar worden gemaakt, in welk geval u er zeker van kunt zijn dat ze geen malware bevatten. Anderen zijn gewoon meer vatbaar voor keyloggers (zoals torrents). Krijg tips over het vermijden van keylogger-virussen door te leren hoe u veilig software kunt downloaden en installeren.

Programma’s die een Trojan Keylogger Virus kunnen verwijderen Remove

Veel antivirusprogramma’s beschermen uw computer tegen malware, waaronder keylogger-trojans. Zolang je een bijgewerkt antivirusprogramma hebt, zoals Avast of AVG, zou je veilig genoeg moeten zijn om elke poging tot keylogger te dwarsbomen. Als u echter een keylogger die u al op uw computer heeft wilt verwijderen, moet u handmatig op malware scannen met een programma zoals Malwarebytes of SUPERAntiSpyware. Een andere optie is om een ​​opstartbaar antivirusprogramma te gebruiken. Sommige andere tools zijn niet noodzakelijk verwijderen keylogger-virussen, maar gebruik in plaats daarvan een alternatieve invoermethode zodat de keylogger niet begrijpt wat u invoert. De wachtwoordbeheerder van LastPass kan bijvoorbeeld uw wachtwoorden met een paar muisklikken in een webformulier invoegen, en een virtueel toetsenbord laat u typen met uw muis.