Skip to content

Wat is gigabit-ethernet?

16 de november de 2022
ethernet cable socket 182148077 57a2244a3df78c3276eec2c6

Gigabit Ethernet maakt deel uit van de Ethernet-familie van computernetwerken en communicatiestandaarden. De Gigabit Ethernet-standaard ondersteunt een theoretische maximale datasnelheid van één gigabit per seconde (1.000 Mbps). De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op een verzameling technologieën die worden gebruikt om gegevens via Ethernet te verzenden.

Hoe werkt Gigabit Ethernet?

Ooit werd aangenomen dat het bereiken van gigabitsnelheden met Ethernet het gebruik van glasvezelkabels of andere speciale netwerkkabeltechnologie zou vereisen. Gelukkig zijn die alleen nodig voor lange afstanden. Voor de meeste doeleinden werkt Gigabit Ethernet goed met een gewone Ethernet-kabel (met name de CAT5e- en CAT6-kabelstandaarden). Deze kabeltypen volgen de 1000BASE-T-bekabelingsstandaard (ook wel IEEE 802.3ab genoemd).

Hoe snel is Gigabit Ethernet in de praktijk?

Vanwege factoren zoals overhead van het netwerkprotocol en hertransmissies als gevolg van botsingen of andere tijdelijke storingen, kunnen apparaten geen bruikbare berichtgegevens daadwerkelijk met de volledige snelheid van 1 Gbps overdragen. Onder normale omstandigheden kan de effectieve gegevensoverdracht 900 Mbps bereiken, maar de gemiddelde verbindingssnelheid varieert op basis van vele factoren. Diskdrives kunnen bijvoorbeeld de prestaties van een Gigabit Ethernet-verbinding op pc’s beperken. Er is ook de factor bandbreedte die de verbinding beperkt. Zelfs als een heel thuisnetwerk downloadsnelheden van 1 Gbps kan halen, halveren twee gelijktijdige verbindingen de beschikbare bandbreedte voor beide apparaten onmiddellijk. Hetzelfde geldt voor een willekeurig aantal gelijktijdige apparaten. Sommige thuisrouters met Gigabit Ethernet-poorten hebben mogelijk CPU’s die niet in staat zijn om de belasting aan te kunnen die nodig is om inkomende of uitgaande gegevensverwerking te ondersteunen met de volledige snelheid van de netwerkverbinding. Hoe meer clientapparaten en gelijktijdige bronnen van netwerkverkeer, hoe moeilijker het zal zijn voor een routerprocessor om overdrachten met maximale snelheid over welke verbinding dan ook te ondersteunen. Er zijn websites waarmee u uw internetsnelheid in realtime kunt controleren.

Hoe weet u of een netwerk Gigabit Ethernet ondersteunt?

Netwerkapparaten bieden hetzelfde RJ-45-verbindingstype, ongeacht of hun Ethernet-poorten 10/100 (snelle) of 10/100/1000 (gigabit) verbindingen ondersteunen. Ethernet-kabels zijn vaak gestempeld met informatie over de standaarden die ze ondersteunen, maar ze geven niet aan of het netwerk daadwerkelijk is geconfigureerd om met die snelheid te werken. Om de snelheidsclassificatie van een actieve Ethernet-netwerkverbinding te controleren, zoekt en opent u de verbindingsinstellingen op uw computer. In Windows 10 bijvoorbeeld:

 1. Open het Windows Configuratiescherm.

 2. Selecteer Netwerk en internet.

  Een screenshot van Windows-instellingen met het gedeelte Netwerk en internet gemarkeerd

 3. Selecteer Bekijk netwerk status en taken.

  Een screenshot van netwerkinstellingen in Windows 10 met de optie "Bekijk netwerkstatus en taken" gemarkeerd

 4. Selecteer Ethernet om het statusvenster te openen en de snelheid te bekijken.

  Een screenshot van Windows 10-instellingen met de secties Ethernet en snelheid gemarkeerd

Langzamere apparaten aansluiten op Gigabit Ethernet

Alle nieuwere breedbandrouters ondersteunen Gigabit Ethernet samen met andere reguliere computernetwerkapparatuur, maar Gigabit Ethernet biedt ook achterwaartse compatibiliteit met oudere 100 Mbps en 10 Mbps legacy Ethernet-apparaten. Verbindingen met deze apparaten werken normaal, maar presteren op de lagere nominale snelheid. Met andere woorden, wanneer u een langzaam apparaat aansluit op een snel netwerk, presteert het slechts zo snel als de laagste nominale snelheid. Hetzelfde geldt als u een gigabit-compatibel apparaat aansluit op een traag netwerk; het werkt alleen zo snel als het netwerk toelaat.

FAQ

 • Wat is een Gigabit Ethernet-switch?

  Gigabit Ethernet-switches zijn een soort netwerkswitch die Gigabit Ethernet-snelheden (1 Gbps) per aangesloten apparaat op een lokaal netwerk (LAN) ondersteunt. Deze switches worden doorgaans geleverd met vier tot acht poorten voor consumentengebruik, terwijl enterprise-switches veel meer verbindingen aankunnen.

 • Wat is 10 Gigabit Ethernet?

  10 Gigabit Ethernet is een standaard voor computernetwerken die 10 keer sneller is dan Gigabit Ethernet. Het werkt met 10 Gbps of 10.000 Mbps en komt het meest voor in datacenters en bedrijven. Terwijl typische CAT5 Ethernet-kabels Gigabit Ethernet kunnen ondersteunen, vereisen 10 Gigabit Ethernet-verbindingen CAT6-bekabeling.