Skip to content

Wat is infraroodnetwerken en hoe werkt het?

19 de juli de 2021
GettyImages 664658993 599ab5e26f53ba001158e473

Met behulp van een infraroodverbinding (IR) kunnen computers die zijn uitgerust met een IR-sensor bestanden en andere digitale gegevens overdragen via draadloze korteafstandssignalen. Deze IR-technologie was vergelijkbaar met de technologie die werd gebruikt in consumentgerichte tv-afstandsbedieningen, maar de veel snellere en veel veelzijdigere Bluetooth en Wi-Fi hebben deze sindsdien vervangen.

Installatie en gebruik

Computer-infraroodnetwerkadapters verzenden en ontvangen gegevens via poorten aan de achterkant of zijkant van een apparaat. Op veel laptops en persoonlijke draagbare apparaten waren infraroodadapters geïnstalleerd. In Microsoft Windows gebruikten infraroodverbindingen dezelfde methode als andere LAN-verbindingen. Infraroodnetwerken ondersteunden alleen directe twee-computerverbindingen, die tijdelijk werden gemaakt als de behoefte zich voordeed. Uitbreidingen van infraroodtechnologie ondersteunden echter meer dan twee computers en semi-permanente netwerken.

IR-bereik

Infraroodcommunicatie overspant slechts korte afstanden. Wanneer u twee infraroodapparaten met elkaar verbindt, moeten ze zich binnen een straal van een paar meter van elkaar bevinden. In tegenstelling tot Wi-Fi- en Bluetooth-technologieën kunnen infraroodnetwerksignalen niet door muren of andere obstakels dringen en werken ze alleen binnen een directe gezichtslijn. Alles wat die directe lijn tussen twee IR-apparaten blokkeert, blokkeert ook IR-communicatie.

Prestatie

Infraroodtechnologie die in lokale netwerken wordt gebruikt, bestaat in drie vormen die de Infrared Data Association (IrDA) herkent:

  • IrDA-SIR: Langzame infrarood die gegevenssnelheden tot 115 Kbps ondersteunt.
  • IrDA-MIR: Infrarood met gemiddelde snelheid dat gegevenssnelheden tot 1,15 Mbps ondersteunt.
  • IrDA-FIR: High-speed infrarood dat gegevenssnelheden tot 4 Mbps ondersteunt.

Andere toepassingen voor infraroodtechnologie

Hoewel IR niet langer een rol speelt bij het overbrengen van bestanden van de ene computer naar de andere, is het op andere gebieden nog steeds een waardevolle technologie. Onder hen zijn:

  • Nachtzicht: Infrarood versterkt het licht in situaties met weinig licht.
  • Kunstgeschiedenis: onderzoekers gebruiken IR-technologie om door verflagen op kunstwerken te gluren om te zien wat eronder ligt.
  • Verwarming: Infrarood genereert en geleidt warmte, dus het is populair in sauna’s, opwarmstations voor restaurants en kooktoestellen zoals grills.
  • thermografie: IR-technologie bepaalt de relatieve temperatuur van objecten.
  • Weersvoorspelling: weersatellieten gebruiken IR-technologie om temperatuur en wolkenformaties te bepalen.