Skip to content

Wat is White-Fi?

24 de juni de 2021
whitespacewifi 5c6779f3c9e77c0001476312

White-Fi, ook vaak Super Wi-Fi en White Space Wi-Fi genoemd, is een methode om draadloze netwerken te creëren binnen analoge tv-uitzendfrequenties in tegenstelling tot de gebruikelijke 2,4 GHz-radiofrequentie die wordt gebruikt door reguliere wifi-netwerken. .

Wat zijn de voordelen van het gebruik van White-Fi?

  • Het belangrijkste voordeel van op witte ruimte gebaseerde wifi is de mogelijkheid om een ​​veel grotere afstand af te leggen dan traditionele wifi. Gemiddeld kan een White-Fi-signaal een omgeving van ongeveer 11 kilometer bedekken, wat betekent dat het opzetten van een netwerk veel goedkoper kan zijn en minder inspanning en apparatuur vereist om te ontwikkelen.
  • Het mogelijke bereik van White-Fi maakt de technologie tot een praktische oplossing om internetconnectiviteit te brengen in regio’s die geen gevestigd telecommunicatienetwerk hebben.
  • White-Fi is bestand tegen signaalblokkering. Een muur in een gebouw kan een normale wifi-uitzending blokkeren, maar het zou weinig doen aan een wit-fi-signaal dat niet zo veel wordt beïnvloed door fysieke obstakels.
  • White-Fi kan snelheden bereiken van ongeveer 400 tot 800 Mbps, wat veel sneller is dan Wi-Fi en 4G mobiele netwerken. Ter vergelijking: een 802.11ac wifi-netwerk heeft een werkelijke downloadsnelheid van 200 Mbps, terwijl 4G-netwerken downloadsnelheden van ongeveer 30 Mbps mogelijk maken.

Wat zijn de nadelen van White-Fi?

  • Hoewel sneller dan 4G-netwerken, wordt White-Fi ingehaald door nieuwere 5G-technologieën die downloadsnelheden van ten minste 20 Gbps kunnen beloven.
  • Omdat professionele microfoons ook witruimte gebruiken voor optredens en presentaties, bestaat de kans dat een White-Fi-internetsignaal de functionaliteit van dergelijke apparatuur beïnvloedt.
  • Je kunt geen gewone wifi-modem en -router gebruiken om een ​​White-Fi-netwerk op te zetten. In plaats daarvan hebben bedrijven en particulieren die het willen opzetten en gebruiken, geheel nieuwe hardware nodig.

Waar kan ik White-Fi-hardware en -apparatuur kopen?

Er zijn verschillende bedrijven ontstaan ​​die White-Fi-services en hardware aanbieden. Enkele van de grootste gespecialiseerde bedrijven zijn Redline Communications, Metric Systems Corporation, Globtel AIR, Whizpace en Carlson Wireless Technologies.

Welke kanalen kunnen worden gebruikt voor White-Fi in de VS?

Het Amerikaanse tv-spectrum ligt tussen 54 MHz en 698 MHz en technisch gezien kan dit bijna allemaal worden gebruikt voor White-Fi sinds de overgang naar digitale tv-uitzendingen. De enige uitzonderingen zijn kanalen 3, 4 en 37 die zijn gereserveerd voor ander gebruik. De White Space Database Administration regelt het gebruik van witte ruimte in de VS en andere landen. Het is bedoeld om te voorkomen dat meerdere partijen alle beschikbare frequenties gebruiken of misbruiken. De UHF-frequenties binnen het bereik van 470-698 MHz zijn het voorkeursspectrum voor witruimteprojecten vanwege hun ondersteuning voor kortere antennes.

Moet ik White-Fi-technologie gebruiken?

Ondanks dat het al een tijdje bestaat, wordt White-Fi voornamelijk gebruikt door grote bedrijven en organisaties voor gespecialiseerde projecten en heeft het weinig relevantie voor het gemiddelde lid van het publiek. Bedrijven kunnen White-Fi-technologie opnemen in toekomstige commerciële producten die vervolgens kunnen worden gekocht en gebruikt door consumenten, maar er is weinig reden om te investeren in witte ruimtetechnologie buiten persoonlijke nieuwsgierigheid.