Skip to content

Wat was AIM?

30 de juli de 2021
aim aol instant messenger 463f8beb56de4bcf942fde0bda74f84f

AOL Instant Messenger, geïntroduceerd in 1997, was een van ’s werelds populairste instant messaging-clients. Met de gratis AIM-software kunnen gebruikers expresberichten sturen naar iedereen op hun ‘Buddy List’. AIM bevatte ook integratie van sociale media, het delen van foto’s en bestanden, video- en audiochat, Buddy List-thema’s/skins en meer. Op 15 december 2017 werd AIM stopgezet. Op zoek naar AIM Mail? Hoewel het instant messaging-platform AIM niet meer bestaat, wordt de e-mailservice van AOL, soms ook wel AIM Mail maar officieel genoemd AOL Mail, is levend en wel. U kunt hier inloggen op AIM Mail met uw oude AIM-gebruikersnaam of volledige AOL-e-mailadres.

Wat was AIM?

AIM was een chatservice die beschikbaar was vanaf desktops, mobiele apparaten en webbrowsers. U kunt inloggen met uw AOL-account om direct met al uw contacten te communiceren.

AIM ondersteunde niet alleen één-op-één chats en groeps-IM’s, het liet je ook chatten met je Google Talk-vrienden, kon verbinding maken met je sociale media-accounts (Facebook, Twitter, Myspace, YouTube, Foursquare en anderen) om je feeds, bestanden uitwisselen en locatie-updates delen. Als je een oude telefoon had die de mobiele app niet ondersteunde, zou je de AIM voor TXT service voor het verzenden en ontvangen van sms-berichten met uw vriendenlijst via sms. Een andere manier om het te gebruiken was via AIM Mail (AOL Mail). Vroeger was er een chatintegratie die verbonden was met AIM, zodat je e-mails en chatberichten op één plek kunt bekijken. Andere functies zijn in de loop der jaren uitgebracht:

 • AIM Express: uitgeklede, browsergebaseerde messenger voor gebruikers die het zelfstandige programma niet gebruikten
 • AIM-pagina’s: Maak een online profiel
 • AIM Realtime IM: in realtime zien wat de andere persoon aan het typen was
 • AIM naar mobiel: sms’jes naar mobiele telefoons verzenden

AIM-geschiedenis

Dit is een korte blik op de geschiedenis van AIM, inclusief wanneer enkele van de meer prominente functies zijn toegevoegd en verwijderd:

 • mei 1997: AOL brengt AIM uit als een op zichzelf staand programma voor Windows
 • mei 2006: AIM Pages wordt geïntroduceerd en stopt in 2007; AIM Phoneline wordt vrijgegeven om gebruikers te laten bellen en gebeld worden, en wordt vervolgens in 2009 stopgezet
 • maart 2008: iOS-gebruikers kunnen nu de AIM-app installeren
 • april 2010: AIM komt naar de iPad
 • december 2010: AIM-apps bevatten advertenties en zijn nu beschikbaar voor Mac, Android, iOS, BlackBerry en andere platforms
 • juni 2015: Verizon Communications koopt AOL
 • juni 2017: Verizon combineert AOL en Yahoo in Oath Inc (later omgedoopt tot Verizon Media)
 • oktober 2017: Er is aangekondigd dat AOL zal afsluiten
 • december 2017: AIM wordt stopgezet

Waarom is AIM gestopt?

AOL had dit te zeggen in oktober 2017 over het afsluiten van AOL Instant Messenger:

We weten dat er zoveel trouwe fans zijn die AIM al tientallen jaren gebruiken; en we vonden het geweldig om te werken en de eerste chat-app in zijn soort te bouwen sinds 1997. Onze focus zal altijd liggen op het bieden van het soort innovatieve ervaringen dat consumenten willen. We zijn enthousiaster dan ooit om ons te concentreren op het bouwen van de volgende generatie iconische merken en levensveranderende producten.

AIM-alternatieven

AOL heeft nooit een alternatief chatprogramma voor AIM geleverd, maar er zijn tal van andere apps, services en desktopprogramma’s die net zo werken als AIM. Een interessante vervanger is AIM Phoenix. Het is niet gelieerd aan AOL of Verizon Media, maar is in plaats daarvan een server waarmee sommige versies van AIM nog steeds kunnen werken. De site van het bedrijf biedt AIM-clientdownloads en instructies om verbinding te maken met de server. Andere instant messaging-applicaties werken ook nog steeds, en u hoeft geen serverinstellingen te wijzigen of gearchiveerde programma’s te downloaden. Facebook Messenger is een populaire die werkt vanaf telefoons, tablets, desktops en webbrowsers. Enkele andere voorbeelden zijn WhatsApp, Signal, Telegram, Snapchat en Kik.