Skip to content

Wat zijn de verschillende soorten DSL-technologie?

18 de augustus de 2021
GettyImages 470161505 b3c38791802345b4974529496f879a00

DSL (digitale abonneelijn) hogesnelheidsinternetservice voor woningen en bedrijven concurreert met kabel en andere soorten breedbandinternetdiensten. DSL levert een breedbandnetwerk via een koperen telefoonlijn. DSL-internetservice is asymmetrisch of symmetrisch; de meeste DSL-diensten zijn asymmetrisch. Welke dienst het beste bij u past, hangt af van of u veel streamt of ondersteuning nodig heeft voor gelijktijdige spraak- en videocommunicatie.

Asymmetrische DSL

Asymmetrische typen DSL-verbindingen zijn sneller en bieden meer netwerkbandbreedte voor downloaden van de internetprovider naar de computer van de abonnee dan voor uploaden in de andere richting. Door de hoeveelheid bandbreedte die upstream beschikbaar is te verminderen, kunnen serviceproviders downstream meer bandbreedte bieden, wat aansluit bij de behoeften van de typische abonnee. Asymmetrische DSL-technologie is het meest geschikt voor abonnees die voornamelijk downstream-bandbreedte nodig hebben. Vormen van asymmetrische DSL zijn onder meer:

 • ADSL (asymmetrische digitale abonneelijn) heeft een downstream-snelheid tot 8 Mbps en een upstream-snelheid van 384 Kbps. Het ondersteunt tegelijkertijd telefoonservice en datatransmissie.
 • ADSL 2+ levert downloadsnelheden tot 20 Mbps en uploadsnelheden tot 850 Kbps.
 • ADSL Lite of G.Lite biedt lagere snelheden tot 1 Mbps downstream en 512 Kbps upstream.
 • R-ADSL (tarief-adaptieve digitale abonneelijn) levert dezelfde transmissiesnelheden als ADSL, maar de transmissiesnelheid kan door de modem worden aangepast.
 • VDSL (digitale abonneelijn met zeer hoge bitsnelheid) is de snelste DSL-service. Het biedt downstream-snelheden tot 52 Mbps en upstream-snelheden tot 2,3 Mbps via een enkele koperdraad.

Symmetrische DSL

Symmetrische DSL-verbindingen bieden gelijke bandbreedte voor zowel uploads als downloads. Business-class DSL-diensten zijn doorgaans symmetrisch omdat bedrijven meer behoefte hebben aan gegevensoverdracht dan woningen. Symmetrische technologie werkt het beste voor gelijktijdige spraak- en videocommunicatie, waarvoor hoge snelheden in beide richtingen nodig zijn voor effectieve communicatie. Vormen van symmetrische DSL zijn onder meer:

 • SDSL (symmetrische digitale abonneelijn) biedt gelijke upstream- en downstream-transmissiesnelheden tot 1,54 Mbps.
 • SHDSL (symmetrische high-speed digitale abonneelijn) is dezelfde technologie als SDSL, maar de twee standaarden zijn afzonderlijk goedgekeurd. SHDSL is goedgekeurd door de International Telecommunications Union en SDSL is goedgekeurd door het European Telecommunications Standards Institute.
 • HSDL (digitale abonneelijn met hoge bitsnelheid) werd begin jaren negentig ontwikkeld en is daarmee een van de oudste vormen van symmetrische DSL. HDSL bood datasnelheden tot 2.048 Mbps, maar vereiste meerdere telefoonlijnen, waardoor het uiteindelijk overbodig werd.

Andere soorten DSL

IDSL (ISDN digitale abonneelijn) is een hybride DSL/ISDN-technologie. Het is ontwikkeld met andere soorten DSL, maar wordt vanwege de lage snelheden (maximale datasnelheid van 144 Kbps) zelden gebruikt. IDSL biedt een always-on verbinding, in tegenstelling tot ISDN. FAQ

 • Welke voordelen heeft DSL ten opzichte van kabel?

  Hoewel bijna altijd langzamer, is DSL goedkoper en breder beschikbaar, zelfs op het platteland.

 • Hoe oud is de DSL-technologie en wanneer werd deze voor het eerst gebruikt?

  DSL-technologie is tientallen jaren geleden ontwikkeld en in de jaren negentig voor het eerst mainstream geworden.