Skip to content

Wat zijn Ethernet- en netwerkhubs?

7 de juli de 2021
149238278 56a1ad765f9b58b7d0c19fe8

Een hub is een klein, rechthoekig, goedkoop apparaat dat meerdere netwerkapparaten verbindt. Ze zijn vaak gemaakt van plastic en krijgen stroom via een gewoon stopcontact. Het doel van een hub is om één netwerksegment te vormen waarop alle apparaten direct met elkaar kunnen communiceren. Tot het begin van de jaren 2000 werden Ethernet-hubs veel gebruikt voor thuisnetwerken vanwege hun eenvoud en lage kosten. Hoewel breedbandrouters ze in huizen hebben vervangen, hebben hubs nog steeds een nuttig doel. Ethernet-hubs verschillen van slimme hubs die worden gebruikt om slimme gadgets te bedienen. Ook USB-hubs met dezelfde naam zijn in feite stekkerdozen voor USB-apparaten.

Wat is de snelheid van een hub?

Ethernet-hubs variëren in snelheid (netwerkgegevenssnelheid of bandbreedte). Oorspronkelijke Ethernet-hubs werden beoordeeld op slechts 10 Mbps, maar moderne hebben 100 Mbps-ondersteuning en bieden gewoonlijk zowel 10 Mbps- als 100 Mbps-mogelijkheden (bekend als dubbele snelheid of 10/100 naven). Het aantal poorten dat een Ethernet-hub ondersteunt, varieert ook. 4- en 5-poorts Ethernet-hubs komen het meest voor in thuisnetwerken, maar 8- en 16-poorts hubs zijn te vinden in sommige thuis- en kleine kantooromgevingen. Hubs kunnen met elkaar worden verbonden – doorlussen genoemd – om het totale aantal apparaten uit te breiden dat een hubnetwerk kan ondersteunen. Oudere Ethernet-hubs zijn relatief groot en maken soms veel lawaai omdat ze ingebouwde ventilatoren bevatten om het apparaat te koelen. Moderne hub-apparaten zijn geruisloos, veel kleiner en ontworpen voor mobiliteit. Ethernet-hubs werken als Layer 1-apparaten in het OSI-model.

Passieve, actieve en intelligente hubs

Er zijn drie basistypen hubs:

  • Passieve naven versterk het elektrische signaal van inkomende pakketten niet voordat ze naar het netwerk worden uitgezonden.
  • Actieve hubs versterking uit te voeren, net als een repeater.
  • Intelligente naven voeg extra functies toe aan een actieve hub die van bijzonder belang zijn voor bedrijven. Een intelligente hub is doorgaans stapelbaar, wat inhoudt dat hij zo is gebouwd dat meerdere units op elkaar kunnen worden geplaatst om ruimte te besparen. Intelligente Ethernet-hubs bevatten vaak mogelijkheden voor beheer op afstand via SNMP en ondersteuning voor virtueel LAN (VLAN).

De voorwaarde concentrator wordt soms gebruikt bij het verwijzen naar een passieve hub, en multipoort-repeater kan worden gebruikt om een ​​actieve hub uit te leggen.

Werken met Ethernet-hubs

Om een ​​groep apparaten te netwerken met behulp van een Ethernet-hub, sluit u eerst een Ethernet-kabel aan op het apparaat en sluit u vervolgens het andere uiteinde van de kabel aan op de netwerkinterfacekaart (NIC) van een apparaat. Alle Ethernet-hubs accepteren de RJ-45-connectoren van standaard Ethernet-kabels. Om een ​​netwerk uit te breiden voor meer apparaten, kunnen Ethernet-hubs ook met elkaar, met switches of met routers worden verbonden.

Wanneer een Ethernet-hub gebruiken?

Een hub kan handig zijn om een ​​kapotte netwerkswitch tijdelijk te vervangen of om een ​​netwerk uit te breiden. Hubs mogen echter alleen worden gebruikt als prestaties geen kritieke factor op het netwerk zijn. Hubs verschillen van switches en routers doordat alle datapakketten die bij de hub aankomen, worden overgedragen naar elke afzonderlijke poort, ongeacht welke poort het oorspronkelijke apparaat gebruikt. De reden is dat een hub, in tegenstelling tot een router of switch, niet weet welk apparaat de gegevens heeft opgevraagd. Het netwerk als geheel kan hierdoor prestatievermindering ervaren. Hoewel hubs vergelijkbare functionaliteit hebben, gebruiken bijna alle gangbare Ethernet-netwerkapparatuur die tegenwoordig wordt gebruikt in plaats daarvan netwerkswitches, vanwege hun prestatievoordelen.