Skip to content

Waterstofauto’s zijn cool en totaal niet klaar

21 de juni de 2022
ScreenShot2022 01 28at10.52.10AM f818d465c43d47e5b4fd2df3decda46d

Er zijn twee geweldige auto’s op de markt die ik mensen moet vertellen om ze niet te kopen: de Kia Nexo en Toyota Mirai. Beide zijn solide vervoerswijzen. Geen van beide heeft problemen met rijeigenschappen, technologie, comfortniveaus of zelfs ruimte. Het enige probleem is ook de grootste hindernis en het belangrijkste verkoopargument: beide worden aangedreven door waterstof.

Op papier klinken voertuigen met waterstofbrandstofcellen als de perfecte oplossing voor onze problemen in de klimaatcrisis. Ze tanken even snel als een auto op gas, en hun enige uitstoot is water. Water dat je kunt drinken als je daar zin in hebt, maar ik zou het niet aanraden; Ik heb het water geproefd dat uit de Toyota Mirai spuwde. Helaas zijn er geen tankstations gebouwd op een manier die deze voertuigen beschikbaar maakt buiten Noord- en Zuid-Californië en delen van New England.

Hier is een auto die je niet kunt kopen

Niet alleen kunt u deze voertuigen in de meeste delen van de Verenigde Staten niet van brandstof voorzien, maar u kunt ze ook niet kopen of leasen buiten de bovengenoemde geografische gebieden. Niet dat je dat zou willen.

Want hoewel je een EV overal met een stopcontact kunt opladen, wordt een voertuig met waterstofbrandstofcel in wezen een dure plaat van metaal, glas en plastic als het eenmaal buiten zijn comfortabele brandstofzone is. Toyota van zijn kant duwt al jaren waterstof. De automaker werkte samen met bedrijven om de infrastructuur uit te bouwen, maar heeft niet veel financieel gedaan om het mogelijk te maken.

Dat is begrijpelijk; het is een autobedrijf, geen brandstofbedrijf. Natuurlijk heeft Volkswagen Electrify America, maar het plaatsen van elektrische laadstations op een parkeerplaats is waarschijnlijk een stuk eenvoudiger dan het installeren van hogedruktanks en het bedenken van een afleversysteem om die tanks bij te tanken, zodat bestuurders hun Toyota Mirais kunnen blijven besturen. Elektriciteit is een beetje overal. Benzine en waterstof (tenzij het ter plaatse wordt gemaakt) moeten met vrachtwagens worden aangevoerd. Dat is een grote hindernis voor iedereen die in de tankindustrie wil stappen.

Hyundai, aan de andere kant, is gevestigd in Zuid-Korea, dat een solide plan heeft om een ​​robuuste waterstoftankinfrastructuur uit te bouwen, omdat de regering een brandstofcelleider wil zijn. Dus zelfs als de Nexo niet meer dan een paar honderd eenheden in de Verenigde Staten verkoopt, is het nog steeds een haalbare optie in Korea.

In de VS is er echt geen stimulans voor dat soort uitbouw – de voertuigen zijn er niet om het uit te bouwen. Maar zonder de infrastructuur zal niemand de brandstofcelvoertuigen kopen die bedrijven als Toyota en Hyundai verkopen. Vorig jaar haalde Honda zijn Clarity waterstofbrandstofcelauto van de markt.

Zoete prikkels veroorzaken geen infrastructuur

Toch willen deze autofabrikanten echt dat je hun voertuigen koopt als je op de juiste plek woont. Zo bieden zowel Hyundai als Toyota gratis brandstof aan. Hyundai zal drie jaar of $ 15.000 voor brandstof verstrekken; Toyota verhoogt de dienstregeling tot zes jaar, maar biedt hetzelfde bedrag voor de Mirai. En als u het gebied moet verlaten, bieden ze allebei gratis autoverhuur op gas.

2021 Kia Nexo geparkeerd op 940 E 2nd Street

Het klinkt als veel, maar telkens als ik een voertuig met waterstof-brandstofcel heb bekeken, was minstens 20 procent van de tankstations in Noord-Californië defect. Op een gegeven moment, tijdens het rijden in de nieuwe Mirai (alweer een hele mooie auto), berekende ik dat 60 procent van de stations buiten dienst was.

Dan was er een paar jaar geleden het waterstoftekort. Het was in die tijd waarschijnlijk geen goed moment om een ​​waterstofauto op uw oprit te hebben. Vooral omdat hij gewoon op je oprit stond. Dus op dit moment misschien niet de beste gok, tenzij je, nogmaals, in een heel specifiek gebied woont en een tweede auto hebt. Voor het geval dat.

Dat wil echter niet zeggen dat waterstof een dood voorstel is. Grote platforms voor lange afstanden die op waterstof draaien, zijn veel logischer dan het gooien van gigantische batterijen onder halve batterijen.

Big Rig-oplossing

Batterijen toevoegen aan semi’s om ze het bereik te geven dat nodig is om hun werk te doen, betekent meer gewicht toevoegen, waardoor de hoeveelheid vracht die ze kunnen vervoeren, wordt verminderd. Het is een verloren spel van gewicht-naar-bereik, omdat hun vermogen om grote hoeveelheden vracht over lange afstanden te verplaatsen, wordt verminderd wanneer u een batterij toevoegt om de benodigde afstand te kunnen overbruggen. Dat is waar waterstof-brandstofcellen binnenkomen.

Het gewicht is verminderd omdat je geen enorme batterijen nodig hebt, alleen brandstoftanks. De voertuigen kunnen sneller tanken dan wanneer het EV’s waren (tijd is geld voor vrachtwagenchauffeurs), en er is zeer weinig verlies aan de hoeveelheid vracht die over lange afstanden kan worden vervoerd. Nog iets leuks aan langeafstandsvrachtvervoer: er is al een vaste infrastructuur voor het tanken, truckstops genaamd.

En het toevoegen van waterstofstations, hoewel niet zonder problemen, zou veel gemakkelijker zijn dan te proberen elk lokaal tankstation in de stad achteraf aan te passen. “Telkens wanneer ik een voertuig met waterstof-brandstofcel heb beoordeeld, is minstens 20 procent van de tankstations in Noord-Californië buiten werking.” Op een gegeven moment zal het langeafstandsvrachtvervoer de overstap moeten maken van gas naar iets anders. Waterstofbrandstofcellen zijn nu het meest logisch. Misschien is er over vijf jaar iets anders.

Maar voor nu is de kracht van het meest voorkomende element in het universum de manier om grote vrachtwagens van staat naar staat te verplaatsen. Het neveneffect is dat er een tankinfrastructuur ontstaat met een sterke ruggengraat. Het begint met vrachtwagenstops langs belangrijke snelwegen, maar die stations zullen autofabrikanten in staat stellen hun brandstofcelvoertuigen in meer dan twee staten te verkopen.

Uiteindelijk, naarmate deze voertuigen meer op de weg komen, zullen waterstoftankstations buiten de vrachtwagenstopplaatsen verschijnen om aan de vraag te voldoen. Als dat allemaal blijft opschalen, zullen autojournalisten stoppen met iedereen te vertellen over coole auto’s die je niet moet of kunt kopen omdat ze op waterstof rijden.

In plaats daarvan zullen ze u vertellen over een voertuig dat water uitstoot, snel van brandstof voorziet en bijna overal te koop is. Weet je, als een echt voertuig kunnen mensen echt gebruiken.

Meer weten over EV’s? We hebben een hele sectie gewijd aan elektrische voertuigen!