Skip to content

Werken in VR is makkelijker als je je telefoon mee kunt nemen

13 de juli de 2021
GettyImages 677263737 8651f44ace8743d0892a138449f82f90

Belangrijkste leerpunten

  • Met de productiviteits-app Immersed kun je je smartphone nu in virtual reality gebruiken.
  • Ik heb een heerlijk uur met mijn iPhone gespeeld terwijl ik was aangesloten op de Oculus Quest 2.
  • Er is een beperkte selectie van apps beschikbaar die werken in VR mogelijk maken.

Je kunt nu je smartphone meenemen naar virtual reality. De productiviteits-app Immersed voegt ondersteuning toe voor de iPhone en iPad, zodat je die apparaten in VR kunt zien. Het maakt deel uit van een groeiende beweging om VR meer te maken dan alleen een platform voor games. “In de toekomst kunnen uw apps mogelijk worden geïntegreerd met VR en kunt u ze gebruiken als onderdeel van de ervaring”, zei Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, in een e-mailinterview. “Het is ook handig als je ervoor moet zorgen dat je berichten, oproepen of belangrijke meldingen kunt ontvangen terwijl je VR gebruikt. En ik denk dat het een manier is om VR daadwerkelijk gebruiksvriendelijker te maken voor smartphones.”

Wordt verbonden

Om je telefoon in Immersed te gebruiken, moet je de Immersed iOS-app downloaden uit de App Store. Immersed zegt dat het binnenkort de Android-versie van de app zal uitbrengen en dat er een wachtlijst is. De app streamt het scherm van je iPhone of iPad via hetzelfde lokale wifi-netwerk waarmee je headset is verbonden. Momenteel houdt de software de locatie van uw handheld niet bij, maar u kunt uw telefoon docken om er zeker van te zijn dat deze zich in de echte en virtuele wereld bevindt. Het bedrijf zegt dat het van plan is om uiteindelijk tracking aan de telefoon toe te voegen, zodat je de locatie in de virtuele ruimte weet.

Ik heb een glorieus uur met mijn iPhone gespeeld terwijl ik was aangesloten op de Oculus Quest 2. Het was ongelooflijk leuk om mijn telefoon en al zijn gegevens direct beschikbaar te zien in virtual reality, net als het zien van meldingen op mijn telefoon zonder de headset af te zetten. Het hebben van mijn iPhone in VR kan ook handig zijn om door notities of andere informatie te scrollen die ik snel nodig heb. Maar de nieuwe telefoonfunctie van Immersed is op dit moment meer een technologische demonstratie. Het is een teken dat VR ons leven gaat overnemen op manieren die we ons nog niet eens kunnen voorstellen. Sommige mensen werken al vanuit virtuele ruimtes, en deze trend zal alleen maar doorzetten naarmate de hardware en software beter worden. Jezelf kunnen onderdompelen in VR en tegelijkertijd alledaagse voorwerpen kunnen manipuleren, is van vitaal belang om de ervaring nuttig te maken.

VR-apps voor het werk

Vooralsnog is er een beperkte selectie apps beschikbaar die werken in VR mogelijk maken. Met de Spatial-app kun je je werk organiseren en integreert met apps voor desktopproductiviteit, zoals Microsoft Office. U kunt het formaat van uw apps en vensters wijzigen en ze vastzetten om u te helpen focussen, en het heeft een samenwerkingsfunctie waarmee u uw team naar uw werkruimte kunt brengen en dezelfde weergave van meerdere applicaties tegelijk kunt delen. Er is ook Immersed, waarmee je meerdere computerschermen tegelijk kunt openen. Met een maandelijks abonnement kun je samenwerken met anderen in VR in virtuele scènes, variërend van een skichalet tot een ruimteschip. Facebook werkt aan de Infinite Office-app, waarmee gebruikers kunnen werken op meerdere aanpasbare schermen die bovenop de Oculus-browser zijn gebouwd. Je kunt live feeds van de ingebouwde camera’s zien, zodat ze de VR-wereld kunnen integreren met hun eigen huis.

Misschien wel het meest opwindende, Facebook kondigde een samenwerking aan met accessoiremaker Logitech waarmee bepaalde toetsenborden kunnen worden herkend, gevolgd en weergegeven in de headset, zodat gebruikers snel kunnen typen terwijl ze in de Quest werken. De app “integreert met je echte omgeving en is draagbaar en persistent, zodat je dingen gemakkelijk kunt oppakken waar je was gebleven”, schreef Facebook in een blogpost. “Om de focus en flexibiliteit te verbeteren, kun je met Passthrough zelfs schakelen tussen een volledig meeslepende ervaring en een mix van virtuele displays voor een groter bewustzijn van je omgeving.”