Skip to content

WiMAX-technologie gebruiken

17 de juli de 2021
GettyImages 140648180 57b54e8e3df78cd39c339d92 eea0f165541146cfa04f0dbd175b74e6

WiMAX-wifi

  • WiMAX-vereisten
  • De kosten van WiMAX
  • WiMAX-prestaties

Wat is nodig voor WiMAX?

Zoals bij elke draadloze technologie zijn de vereisten voor WiMAX in feite een zender en een ontvanger. De zender is een WiMAX-toren, net als een GSM-toren. Eén toren, ook wel basisstation genoemd, kan dekking bieden tot een gebied binnen een straal van ongeveer 50 km. Aan die toren kunt u als consument niet veel doen; het is het onderdeel van de faciliteiten van de dienstverlener. Dus eerst moet u zich abonneren op een WiMAX-service. Hier is een lijst met geïmplementeerde WiMAX-netwerken over de hele wereld, van waaruit u kunt zoeken naar een netwerk dat het dichtst bij u in de buurt is. Aan de andere kant, om de WiMAX-golven te ontvangen, hebt u een ontvanger voor WiMAX nodig om uw computer of apparaat aan te sluiten. Idealiter heeft uw apparaat WiMAX-ondersteuning ingebouwd, maar dat is misschien een beetje zeldzaam en duur, omdat de eerste WiMAX-compatibele laptops net zijn uitgebracht en op het moment van schrijven (2009) zijn er slechts een handvol WiMAX -compatibele mobiele telefoons, zoals de Nokia N810 internettablet. Er zijn echter PCMCIA-kaarten voor laptops, die redelijk betaalbaar en handig zijn. Vroeger hadden we een WiMAX-modem die we op een laptop zouden aansluiten, maar het was nogal onhandig omdat het van stroom moest worden voorzien en het minder dan gemakkelijk draagbaar was. WiMAX-modems kunnen verbinding maken met computers en andere apparaten via USB- en Ethernet-kabels.

Wat WiMAX kost

WiMAX zal ongetwijfeld goedkoper zijn dan zowel breedband DSL-internet als 3G-dataplannen. We houden hier geen rekening met wifi, ook al is het gratis, omdat het een LAN-technologie is. WiMAX is goedkoper dan bekabelde DSL omdat er geen draden rond het te bestrijken gebied hoeven te worden gelegd, wat een enorme investering voor de provider betekent. Het niet nodig hebben van deze investering opent de deur voor veel serviceproviders die draadloze breedband kunnen gaan verkopen met een laag kapitaal, waardoor de prijzen dalen als gevolg van concurrentie. 3G is pakketgebaseerd en gebruikers hebben normaal gesproken een drempelpakket. Gegevens die buiten de limiet van dit pakket worden overgedragen, worden betaald per extra MB. Dit kan uiteindelijk behoorlijk duur zijn voor zware gebruikers. Aan de andere kant biedt WiMAX onbeperkte connectiviteit voor alle soorten gegevens, inclusief gegevens, spraak en video. Als u van plan bent WiMAX te gebruiken, hoeft u alleen te investeren in door WiMAX ondersteunde hardware of apparaten die verbinding maken met uw bestaande hardware. In deze begindagen van WiMAX-integratie zal de eerste duur zijn, maar de laatste redelijk betaalbaar en zelfs gratis. Toen we enige tijd geleden een abonnement op een WiMAX-dienst hadden genomen, kregen we gratis een modem (terug te sturen aan het einde van het contract). We hoefden alleen de maandelijkse vergoeding te betalen, wat een vast tarief was voor onbeperkte toegang. Dus tot slot kan WiMAX, vooral thuis en op kantoor, relatief goedkoop zijn.

WiMAX-prestaties

WiMAX is behoorlijk krachtig, met een snelheid tot 70 Mbps, wat veel is. Wat daarna komt, bepaalt de kwaliteit van de verbinding die u ontvangt. Sommige providers proberen te veel abonnees op één lijn (op hun servers) te ontvangen, wat resulteert in slechte prestaties tijdens piekuren en voor bepaalde toepassingen. WiMAX heeft een bereik van ongeveer 50 km in een cirkel. Terrein, weer en gebouwen hebben invloed op dit bereik en dit leidt er vaak toe dat veel mensen geen signalen ontvangen die goed genoeg zijn voor een goede verbinding. Oriëntatie is ook een probleem en sommige mensen moeten ervoor kiezen om hun WiMAX-modems in de buurt van ramen te plaatsen en in bepaalde specifieke richtingen te draaien voor een goede ontvangst. Een WiMAX-verbinding is normaal gesproken niet-line-of-sight, wat betekent dat de zender en de ontvanger geen duidelijke lijn tussen hen hoeven te hebben. Maar er bestaat een zichtlijnversie, waarbij de prestaties en stabiliteit veel beter zijn, omdat dit problemen met terrein en gebouwen wegneemt. .