Skip to content

Zal Big Tech zelfrijdende auto’s versnellen?

18 de juli de 2021
GettyImages 1212935826 720728795a4442a5b12608a5fb80b68a

Belangrijkste leerpunten

  • Microsoft is het nieuwste Big Tech-bedrijf dat investeert in zelfrijdend onderzoek en technologie.
  • Experts zeggen dat Big Tech helpt bij het helpen van autonome technologie om zelfrijdende auto’s sneller te innoveren en te normaliseren.
  • Er zullen hindernissen moeten worden genomen als Big Tech de ruimte betreedt, zoals privacykwesties en algemeen vertrouwen.
Microsoft sluit zich aan bij de zelfrijdende sector door samen te werken met GM om autonome technologie te creëren. De Windows-maker is niet het enige bedrijf in Silicon Valley dat autonoom rijdt. In december onthulde Amazon’s Zoox-dochteronderneming een zelfrijdende robotaxi die tot 120 km/u kan rijden. Hoewel Microsoft en Amazon geen autobedrijven zijn, zeggen experts dat hun expertise zal helpen om zelfrijdende voertuigen een realiteit te maken, maar niet zonder hindernissen. “Spelers met grote namen zullen zeker helpen de snelheid te verhogen waarmee we zelfrijdende vloten kunnen uitrollen”, schreef TerraNet-CEO Pär-Olof Johannesson aan reddingsdraad in een e-mail. “Big Tech heeft hun werk voor hen gedaan: prioriteit geven aan veiligheid bij hun uitrol.”

Een zelfrijdende toekomst

Autonome voertuigtechnologie is in de maak sinds de jaren tachtig, maar we moeten zelfrijdende auto’s nog echt normaal en verkrijgbaar maken. Natuurlijk slagen grote spelers zoals Tesla al in de markt, maar experts zeggen dat we meer innovatie nodig hebben om de technologie wijdverbreid en meer geaccepteerd te maken, en dat Big Tech zal helpen. “De auto-industrie zoals we die kennen zal waarschijnlijk voor altijd veranderen, wat goed en slecht kan zijn, afhankelijk van of je deze visie persoonlijk steunt of niet.” “Er is veel expertise op het gebied van technologie, vooral op het gebied van [artificial intelligence]- waarvan ik denk dat het lang zal duren om in de autowereld zelf te creëren,” vertelde Kelly Franznick, mede-oprichter en chief innovation officer bij Blink, reddingsdraad in een telefonisch interview. Franznick zei dat dit soort externe expertise nodig is voor gevestigde autofabrikanten om zelfrijdende technologie te ontwikkelen en te implementeren. Hij voegde eraan toe dat Big Tech deze ruimte nu ineens betreedt omdat mensen eindelijk beseffen dat we op weg zijn naar een zelfrijdende toekomst.

man ervaring met het rijden in een autonoom zelfrijdende auto

“Veel mensen zien [self-driving cars] als onvermijdelijk nu – het is niet alleen meer een experiment, maar ze zien het echt als een levensvatbare toekomst, “zei Franznick. De toekomst van elk huishouden met een autonoom voertuig dat in hun garage geparkeerd staat, is echter nog ver weg, en Franznick denkt dat de technologie zal voor het eerst verschijnen in andere soorten transport.”Misschien worden zelfrijdende auto’s of bestelwagens over 3-5 jaar de nieuwe norm”, zei hij.

Potentiële wegversperringen

Zoals met alle nieuwe technologie, hebben zelfrijdende voertuigen zeker een lange weg te gaan om de mainstream te worden. En omdat Big Tech er nu bij betrokken is, zijn er andere problemen toegevoegd aan die wegversperringen. Een potentieel probleem is het algehele gebrek aan vertrouwen dat veel mensen, waaronder de overheid, hebben in Big Tech-bedrijven. Microsoft en Amazon lopen beide onder antitrustonderzoeken en er zijn ook problemen geweest met de privacy van gebruikers. Experts zeggen dat wanneer je zelfrijdende AI-mogelijkheden in voertuigen introduceert, ze kwetsbaarder zullen worden voor privacykwesties, bovenop de bestaande privacyproblemen van Big Tech.

auto's op een snelweg worden gescand

“Bijvoorbeeld zero-day-exploits die een volledige overname van de functies van de auto mogelijk maken of het privacybeleid met betrekking tot diensten zoals OnStar”, schreef Ashley Simmons, een webmaster bij avoidthehack! reddingsdraad in een e-mail. “Dit probleem wordt nog verergerd met de introductie van Big Tech vanwege de vele privacykwesties eromheen.” Voor zover de overheid Big Tech in de autonome ruimte reguleert, zeggen experts echter dat deze sector de minste van hun zorgen is. “Als er een Big Tech-breuk komt, betwijfel ik of de regeringsfunctionarissen vooruitziend genoeg zullen zijn om na te denken over waar autonome auto’s in die mix zullen zijn”, zei Franznick. “Ik zie het niet als een grote zorg.” “Big Tech heeft hun werk voor hen gedaan: prioriteit geven aan veiligheid bij hun uitrol.” Dan is er nog de kwestie van het veranderen van de rijcultuur en het overtuigen van chauffeurs om de controle weg te gooien ten gunste van zelfrijdende auto’s. “De auto-industrie zoals we die kennen zal waarschijnlijk voor altijd veranderen, wat goed en slecht kan zijn, afhankelijk van of je deze visie persoonlijk steunt”, schreef Cody Crawford, mede-oprichter van Low Offset, aan reddingsdraad in een e-mail. “Echte autopuristen die van hun handmatige transmissie houden, zullen niet gemakkelijk worden beïnvloed, hoe luxe de technologie ook is.” Anderen zijn echter van mening dat Big Tech ons zal helpen om op een punt te komen waarop we autonome technologie kunnen vertrouwen en eindelijk achter het idee kunnen komen om passagier te worden in plaats van chauffeur. “Als Big Tech-bedrijven achter de inspanningen staan, denk ik dat mensen in zekere zin een gevoel van comfort zullen krijgen”, zei Franznick. “Bedrijven op die schaal kunnen waarschijnlijk lobbyen en ook helpen bij het consumeren en op de markt brengen van sommige van deze grote veranderingen.”