Skip to content

Zijn AirTags de droom van een stalker? Kan zijn

24 de juni de 2021
d c tr nh CXZz1NJgpO8 unsplash 918dea0ab5d54efd9c3675997ea9bd46

Belangrijkste leerpunten

  • AirTags maken het volgen van mensen triviaal eenvoudig.
  • De ingebouwde beveiligingen van Apple zijn aanzienlijk tegen onbekende stalkers.
  • Eenvoudige hacks kunnen AirTags ondetecteerbaar maken.

Zijn Apple’s AirTags een hulpmiddel voor stalkers? Of is dit de gebruikelijke reflexmatige hype die bij elk nieuw Apple-product hoort? AirTags zijn kleine pucks waarmee je tassen, huisdieren en sleutels kunt volgen en vinden. Ze stellen u ook in staat om mensen te volgen, wat natuurlijk privacyproblemen oproept. Apple heeft verschillende ingebouwde beveiligingen om te voorkomen dat mensen anderen volgen met AirTags, maar werken ze? Kunnen gewelddadige echtgenoten deze coole kleine tracker-tegels gebruiken om hun partners te terroriseren? Kan de politie ze gebruiken voor ongeoorloofde tracking? “Apple heeft buitengewone maatregelen genomen om te voorkomen dat stalkers de AirTag als volgapparaat gebruiken, maar net als elke andere technologie hebben slechte actoren buitengewone maatregelen genomen om dat te omzeilen”, zegt Ryszard (Rick) Gold van Apple-reparatie- en ondersteuningsbedrijf The Stem Group. Lifewire via e-mail.

Hoe AirTags volgen

AirTags zijn ontworpen om u elk object te laten vinden zoals u een verloren iPhone kunt vinden, met behulp van de ingebouwde Zoek mijn-app. Ze doen dit door een periodieke Bluetooth-blip uit te zenden. Deze anonieme blip wordt opgepikt door elke passerende iPhone en doorgegeven aan Apple, samen met de locatie van deze interactie. Wanneer je de Zoek mijn-app opent om een ​​AirTag te volgen, gebruikt Apple een aantal slimme, niet-identificerende technologie om de locatie van die tag te tonen.

Veiligheidsmaatregelen

Apple probeert al privacyschendingen te beperken. Als uw eigen iPhone detecteert dat een onbekende AirTag u volgt, wordt er een waarschuwing weergegeven op het scherm. En als de AirTag drie dagen of langer buiten het bereik van zijn “ouder” -telefoon is, begint hij te piepen. Iedereen met toegang tot uw iPhone kan deze waarschuwingen uitschakelen.

Een AirTag en een iPhone, met de AirTag-verbinding weergegeven op het iPhone-scherm.

Daar beginnen de problemen. Gebruik je een Android-telefoon, dan krijg je drie dagen lang geen waarschuwing. Als je wordt gevolgd door een gewelddadige echtgenoot of iemand anders die vaak bij je in de buurt is, zal de driedaagse waarschuwing nooit klinken omdat de AirTag het bereik van de volgtelefoon nooit lang genoeg verlaat om hem te activeren. Als een persoon probeert te ontsnappen aan zijn gewelddadige partner, dan kunnen drie dagen genoeg zijn om erachter te komen waar ze naartoe zijn ontsnapt. Dat is een heel specifieke reeks omstandigheden: je stalker moet een iPhone gebruiken, hij moet bijna dagelijks bij je in de buurt zijn en je moet een niet-Apple-telefoon gebruiken. Maar dankzij het enorme aantal iPhones dat er is, is het geen ongewone samenloop van omstandigheden.

Het Apple-versterkingseffect

AirTags kennen hun locatie niet en maken ook nooit verbinding met internet. In plaats daarvan vertrouwt het systeem op de 1 miljard Apple-apparaten die een signaal van een AirTag kunnen oppikken en doorgeven. Dit is het grootste voordeel van de AirTags en misschien wel het grootste probleem van Apple. “Dat is een heel specifieke reeks omstandigheden… Maar dankzij het enorme aantal iPhones dat er is, is het geen ongewone reeks omstandigheden.” Er bestaan ​​andere tracking-apparaten, maar geen enkele heeft het bereik van AirTags, dankzij het ongelooflijke netwerkeffect van Apple. Stalkers kunnen GPS-trackers gebruiken, maar ze moeten de GPS-satellieten kunnen ‘zien’ om erachter te komen waar ze zijn, en vervolgens een mobiele telefoonverbinding gebruiken om die informatie door te geven. Dit vereist meer vermogen, dus een op GPS gebaseerde tracker kan nooit een jaar of langer meegaan, zoals een AirTag. Dan zijn er trackers zoals de Tile, die op dezelfde manier werkt als de AirTag, alleen heeft het zijn software niet ingebouwd in een miljard iPhones. Dit maakt ze minder effectief voor tracking, maar ook minder effectief voor stalking.

Oplossingen en hacks

Apple zou deze stalkingmogelijkheden verder kunnen verminderen met softwarewijzigingen. Het zou de limiet van drie dagen voor verloren tags kunnen verlagen en het kan authenticatie vereisen om de onbekende-AirTag-gedetecteerde waarschuwingen op de iPhone uit te schakelen. Maar hoe ver kan het hier werkelijk gaan? Immers, als een slechte acteur fysieke toegang heeft tot je iPhone en ook je toegangscode kent, dan zijn er tal van andere manieren om je te stalken en te terroriseren, inclusief het gebruik van Find My om je iPhone te volgen. Je kunt AirTags ook hacken om ze stalkervriendelijker te maken. U kunt bijvoorbeeld de luidsprekerspoel uit de AirTag verwijderen, waardoor deze gedempt wordt en niet-iPhone-gebruikers maandenlang kan worden gevolgd.

Het is ook mogelijk om de ingewanden van een AirTag te verwijderen en deze in een gemakkelijker verborgen kaart te plaatsen. Een beveiligingsonderzoeker heeft de software van de AirTags al gehackt, waardoor het mogelijk is om de werking ervan aan te passen. Dit soort hacken lijkt misschien esoterisch, maar het is niet moeilijk om je voor te stellen dat een stalker de luidspreker van een AirTag verwijdert, of dat politieagenten ze op dezelfde manier aanpassen en in een magnetische behuizing stoppen om bijvoorbeeld voertuigen onrechtmatig te volgen.

Zijn AirTags een bedreiging voor de privacy?

AirTags zijn ontworpen om dingen te volgen, en ze doen geweldig werk. Zoals elk hulpmiddel kunnen ze ten goede en ten kwade worden gebruikt. Het slechte is in dit geval eigenlijk best slecht. In theorie zijn AirTags misschien beter ontworpen dan andere trackers, en het is duidelijk dat Apple op zijn minst over enkele privacy-indicaties heeft nagedacht. Maar het is de omvang van Apple’s Zoek mijn-netwerk dat deze problemen versterkt, waardoor elektronische stalking verandert van een curiositeit die alleen door technisch onderlegde mensen wordt uitgebuit in een eenvoudig apparaat dat iedereen kan gebruiken. In sommige opzichten is dat een goede beschrijving van Apple’s hele bedrijf, wat enige ironie toevoegt aan deze specifieke paniek.