Skip to content

Zullen we ooit auto’s zonder bestuurder in onze steden zien?

21 de juni de 2021
ScreenShot2020 12 17at3.31.06PM b5f109162fd54861844694c2be204d29

Belangrijkste leerpunten

  • GM/Honda test de zelfrijdende cruise in San Francisco.
  • In Europa en de VS verbieden steden langzaam auto’s.
  • Zelfrijdende technologie is beter geschikt voor goederenvervoer en openbaar vervoer.

Zelfrijdende auto’s zouden de redders van onze steden zijn door het verkeer te verminderen en afgeleide chauffeurs uit de hele vergelijking van twee ton-metaal-hurtling-past-soft-humans te halen. Maar waar zijn ze? En zullen ze zelfs steden bereiken voordat auto’s helemaal worden verboden? Voertuigen zonder bestuurder beloven veiligere, langzamere straten, maar particuliere auto’s zonder bestuurder zijn nog lang niet wijdverbreid. Ondertussen sluiten steden als Parijs en Barcelona stadsstraten af ​​voor auto’s en geven ze terug aan de bewoners. Zelfs New York heeft parkeerplaatsen op straat hergebruikt voor gebruik als zitplaatsen buiten in restaurants tijdens COVID. Er is een momentum en het duwt auto’s uit steden. Zullen de wil van de nieuwe bestuurderloze Cruise, van GM en Honda, te laat zijn? “Een voordeel van [autonomous vehicles] is dat ze de locatie van dagparkeren kunnen optimaliseren, waardoor het land in de binnenstad wordt ontlast voor ander gebruik”, schrijft Roman Zakharenko in het onderzoek Zelfrijdende auto’s zullen steden veranderen. “Ze verminderen ook de kosten per kilometer van het woon-werkverkeer.”

Auto’s hebben geen plaats in steden

Privévoertuigen zijn zo ongeveer het ergste in de moderne stad. Ze zijn lawaaierig, ze vervuilen de lucht, en natuurlijk doden ze mensen bij botsingen. Ze nemen ook enorm veel ruimte in beslag. Tussen parkeren en de wegen zelf gebruiken auto’s 50-60 procent van het land in de binnenstad. En ironisch genoeg maken zogenaamd autovriendelijke praktijken het nog erger. Goedkoop parkeren, bijvoorbeeld, maakt parkeren moeilijker te vinden en verhoogt het verkeer omdat chauffeurs rondrijden om een ​​goedkope parkeerplaats te vinden. Hoe zit het met elektrische auto’s? Die lossen het emissieprobleem op, maar verder niets. Stil rijdende elektrische auto’s moeten geluid maken om voetgangers van hun pad te halen, in plaats van automobilisten in stedelijke gebieden te laten vertragen of de snelheid van elektrische auto’s te beperken tot de maximumsnelheid. Auto’s, en hun chauffeurs, hebben een enorm gevoel van recht, en het stopt niet totdat auto’s verdwenen zijn.

Auto’s kun je natuurlijk niet meteen wegvagen. Niet zonder te investeren in goed openbaar vervoer. Bezorgvoertuigen zijn ook nodig, maar Londen is van plan om de hele bezorgindustrie elektrisch te maken, wat een manier is om het te repareren. Het tij keert zich echter eindelijk tegen auto’s. Chauffeurs houden er niet van, maar wel stoer. Waarom zouden ze goed onderhouden wegen krijgen en gratis parkeerplaatsen op straat, terwijl alle anderen hun metro- en metrokaartjes moeten betalen? Het heeft weinig zin. Het goede nieuws is dat zelfs het sluiten van grote stadswegen het verkeer niet verslechtert. Met goede alternatieven beschikbaar, verdwijnt het verkeer gewoon.

Hebben zelfrijdende auto’s enig nut?

Zelfrijdende auto’s zijn handig, maar niet als privévoertuigen en niet in steden. In plaats van te proberen gemaksfuncties te bedenken zoals Tesla’s Autopilot, die waarschijnlijk nooit in staat zal zijn om te gaan met de complexiteit van het verkeer in de binnenstad, moeten we buiten de steden kijken. 70 procent van de vracht die door de VS wordt vervoerd, wordt vervoerd in vrachtwagens, en snelwegen zijn veel beter geschikt voor zelfrijdende voertuigen dan stadsstraten. Snelwegen zijn gemakkelijker in kaart te brengen, er is minder te doen en er zijn minder voetgangers. Snelwegen maken ook slechts 5 procent uit van de wegen in de VS, en door mensen bestuurde vrachtwagens veroorzaken ook 9,5 procent van de verkeersdoden, terwijl ze slechts 5,6 procent van de snelwegkilometers afleggen. Kortom, dat is een perfecte plek om zonder bestuurder te gaan.

Of wat dacht je van zelfrijdende bussen, zoals de slimme shuttle in Columbus, Ohio? Deze overbruggen de hiaten die in veel Amerikaanse transitsystemen zijn achtergebleven en brengen mensen van hun huis naar transithubs. Het is moeilijk te zeggen of zelfrijdende auto’s überhaupt zullen komen, of steden auto’s zullen uitbannen, of dat we een combinatie van beide zullen zien. Maar het langzame verbod op auto’s heeft het momentum aan zijn kant, en het is ook essentieel voor het tegengaan van klimaatverandering en ouderwetse slechte luchtkwaliteit. Uiteindelijk is het misschien geen slecht idee om tegen auto’s te wedden.