Skip to content
5G

3G versus 4G mobiele netwerken: de gezondheidsfactor

2 de augustus de 2021
3G vs 4G 78fdef54c5804288b71633d5b87d51f5

Dit artikel wordt bewaard voor archiefdoeleinden. 4G is momenteel de gemeenschappelijke standaard met 5G in opkomst. Dezelfde zorgen die hier naar voren worden gebracht, gelden niet voor de overgang van 4G naar 5G. 5G maakt gebruik van een andere golflengte die wordt uitgezonden door een groter aantal kleine stations die naar een kleinere straal dan 4G zenden. Activisten herhalen al jaren dat gsm-masten en het gebruik van smartphones en mobiel internet een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid en het welzijn. Volgens hen zijn gsm-bedrijven en -aanbieders zich bewust van de potentiële valkuilen van de nieuwste technologie, maar zwijgen om de winstmarges niet te schaden. In plaats daarvan benadrukken ze de voordelen en gemakken die deze gadgets in ons leven brengen. Is deze beschuldiging waar? Gebruiken mobiele gebruikers de nieuwste technologie ten koste van hun gezondheid? In dit artikel brengen we u een analyse van 3G versus 4G mobiele netwerken, vanuit gezondheidsoogpunt.

Algemene bevindingen

3G

 • Lagere bandbreedte.
 • Minder snelheid.
 • Mogelijk minder straling.

4G

 • Meer bandbreedte.
 • Grotere snelheid.
 • Potentieel voor meer straling.

Er was een tijd dat mobiele 3G-netwerken populair waren bij mobiele gebruikers. Maar dat heeft plaatsgemaakt voor het meer geavanceerde 4G LTE-netwerk. Dit netwerk is enorm krachtig en heeft een snellere bandbreedte en biedt razendsnelle service aan gebruikers van mobiel internet. Dit heeft echter nadelen. De laatste aantijging is dat de technologie van de vierde generatie meerdere malen gevaarlijker is voor de gezondheid dan zijn voorgangers. Er zijn geen definitieve antwoorden, maar het potentieel voor risico is er.

Blootstelling aan straling: niets is overtuigend, maar 4G heeft een groter risico

3G

 • Lagere bandbreedte betekent minder verzonden gegevens.
 • Wanneer er minder gegevens worden verzonden, is er minder behoefte aan een sterker signaal.
 • Een sterker signaal verhoogt theoretisch de straling.

4G

 • Sterker signaal met meer verzonden gegevens.
 • Een sterker signaal kan gelijk staan ​​aan meer straling.
 • Een groter bereik kan gelijk staan ​​aan meer straling over een groter gebied.

Toen mobiele telefoons op de markt kwamen, werden deze apparaten gebruikt om onderweg te bellen en tekstberichten te typen. Maar dat veranderde in een paar jaar tijd. 3G maakte het mogelijk om op mobiele apparaten te internetten. De volgende generatie, 4G, maakte het voor gebruikers mogelijk om rich media-inhoud op smartphones en tablets te streamen. Dit is gunstig voor mensen die het grootste deel van de tijd op doorreis zijn. De negatieve kant is dat deze technologie meer bandbreedte gebruikt dan 2G- of 3G-netwerken, wat ook meer blootstelling aan straling betekent. Om 4G efficiënt te laten werken, moeten verschillende high-power torens worden gebouwd en met elkaar worden verbonden. Er wordt aangenomen dat dit meer straling uitstraalt dan voorheen, wat op zijn beurt op een later tijdstip ernstige gezondheidsproblemen zou kunnen veroorzaken.

Serie antennes: 4G heeft meer

3G

 • Eenvoudigere verbinding.
 • Minder antennes nodig.

4G

 • Meer antennes nodig.
 • Meer antennes betekent meer signaal en meer straling.
 • Sommige apparaten worden geleverd met zowel 3G- als 4G-antennes.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwste handsets de volledige bandbreedte van 4G-netwerken kunnen ontvangen, rusten smartphonefabrikanten deze apparaten uit met een reeks antennes in één handset. Volgens gezondheidsexperts vergroot dit de risico’s van blootstelling aan meer straling, waardoor de kans op kankerverwekkende en andere aanvallen toeneemt.

Gerapporteerde problemen: beide hebben problemen, maar 4G is erger

3G

 • Toch enig bewijs van risico.
 • Milieuproblemen gemeld.

4G

 • Potentieel voor een groter gezondheidsrisico.
 • Potentieel voor meer impact op het milieu.

Hoewel er geen sluitend bewijs is opgesteld, hebben verschillende mensen die in de buurt van gsm-masten wonen of werken, geklaagd over het plotseling optreden van hoofdpijn, misselijkheid, wazig zicht en tumoren. Artsen die deze gevallen bestudeerden, merkten dat deze aantallen de afgelopen jaren zijn gestegen, met alleen de reguliere 3G- en wifi-netwerken en mogelijk erger kunnen worden met de verspreiding van 4G-torens. Het is ook belangrijk op te merken dat een reeks milieuproblemen naar verluidt ook verband houdt met de verhoogde straling. Het meest opvallende is dat de ineenstorting van kolonies in de bijenpopulatie soms wordt toegeschreven aan straling die de interne navigatiesystemen van bijen verstoort.

Wat mobiele providers te zeggen hebben

Toonaangevende mobiele providers, die 4G LTE-netwerken aanbieden, komen snel op voor hun verdediging. Erop wijzend dat er geen concreet medisch bewijs is om te bewijzen dat het bestaan ​​van cellulaire stations gevaarlijk is, beweren ze lange proeven te hebben ondernomen voordat de technologie werd aangeboden. Ze stellen ook dat hun netwerken voldoen aan internationale veiligheidsnormen. Veel providers zijn van mening dat het contraproductief zou zijn om minder gsm-masten te bouwen, omdat deze torens de straling waaraan gebruikers worden blootgesteld zou vergroten. Het verminderen van het aantal torens zou de signalen verzwakken, waardoor elk station een hogere output zou uitzenden, wat op de lange termijn gevaarlijker zou kunnen zijn.

Eindoordeel

De voortschrijdende technologie is altijd zowel een zegen als een vloek. Bij mobiel netwerken is dat niet anders. Hoewel 4G meer gemakken heeft dan 3G biedt, brengt het ook aantoonbaar gevaarlijke gezondheidsproblemen met zich mee. In ieder geval, zonder sluitend medisch bewijs om iets te bewijzen, blijven we wachten en kijken terwijl de strijd voortgaat.