Skip to content
5G

Waar is 5G beschikbaar in China? (Bijgewerkt voor 2021)

10 de juli de 2021
china map 5bf33f95c9e77c002ddb1684

Delen van China hebben nu 5G-toegang en er komen er nog veel meer. Het land is al wereldleider op het gebied van de mobiele markt, dus het is logisch dat het de top zal bereiken in termen van 5G-gebruikers; GSMA schat tegen 2025 460 miljoen 5G-verbindingen in China. Met andere woorden, 5G in China zal veel groter zijn dan 5G… nou ja, waar dan ook. Momenteel zijn er een paar primaire next-gen spelers die deze ultrasnelle nieuwe draadloze technologie tot stand brengen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat u kunt profiteren van alles wat 5G in uw regio te bieden heeft.

Voordelen van 5G boven 4G

Als je niet bekend bent, is dit de volgende generatie draadloze technologie. Bij het vergelijken van 5G met 4G zien we veel hogere snelheden en veel lagere vertragingen, wat voor jou betekent dat je sneller toegang hebt tot gegevens en een soepelere ervaring hebt bij het kijken naar films, het spelen van games, surfen op internet, enz.

China is slechts één land waar 5G beschikbaar is. Er zijn ook mobiele telecomproviders die 5G uitbrengen in de VS.

5G-uitrolplannen in China

Drie draadloze providers lanceerden hun nieuwe netwerken op 31 oktober 2019: China Mobile, China Telecom en China Unicom. Een paar anderen hebben nu ook een netwerk in gebruik, of onderzoeken een lancering van 5G in China dit jaar. Geen van deze bedrijven biedt momenteel echter wijdverbreide 5G-dekking. De grootste steden met 5G-toegang in China zijn Beijing, Shanghai en Shenzhen.

China Mobiel 5G

China Mobile heeft 5G beschikbaar gesteld in Beijing, Shanghai en bijna 50 andere steden. Als ’s werelds grootste mobiele-telefoonoperator met bijna een miljard abonnees, lijdt het geen twijfel dat ze op schema liggen om haar klanten een nieuw, sneller netwerk te bieden. Het 5G-abonnement van China Mobile is beschikbaar voor minder dan $ 20 USD en levert je 30 GB aan data op met maximale snelheden van 300 Mbps. Deze jongens zijn niet nieuw in de 5G-ruimte. Ze deden in 2015 onderzoek naar 5G-technologie met Ericsson, richtten in juni 2017 een 5G-basisstation op in Guangdong en lanceerden een maand later nog een 5G-proefnetwerk in Peking. Ze hebben zelfs een 5G-netwerk in het treinstation van Hongqiao.

China Unicom 5G

China Unicom is de op drie na grootste mobiele serviceprovider ter wereld. Met zo’n groot abonneebestand is het logisch dat het een van de koplopers is van 5G in China. Vóór de lancering van 5G in China Unicom hadden ze een netwerk van de vijfde generatie opgezet op zeer weinig locaties, aangezien de meeste, zo niet alle, testprojecten waren, met uitzondering van enkele zoals de 5G-basisstations op het Tiananmen-plein die begin 2019 werden gelanceerd. Enkele van de door hen genoemde 5G-steden zijn Beijing, Tianjin, Qingdao, Hangzhou, Nanjing, Wuhan, Guiyang, Chengdu, Fuzhou, Zhengzhou en Shenyang. Het plan is dat elk van deze locaties zullen 100 5G-basisstations bouwen.

China Telecom 5G

China Telecom heeft 5G gelanceerd in een metrostation in Chengdu, Taipingyang Station genaamd. Er is ook dekking op luchthavens en andere delen van Hubei.

3 Hongkong 5G

Een ander bedrijf dat op weg is naar een 5G-release in China is 3 Hong Kong. Ze lanceerden hun 5G-diensten op 1 april 2020. Zowel indoor als outdoor 5G-dekking is vermoedelijk geïmplementeerd in alle districten in Hong Kong. Het bedrijf kondigde eind november 2018 aan dat ze hun eerste 5G-proef buitenshuis in de 3,5 GHz- en 28 GHz-spectrumbanden hebben voltooid. Dit werd uitgevoerd op een 5G-cellocatie in Causeway Bay en leverde snelheden op van meer dan 2 Gb/s. In oktober 2019 deed 3 Hong Kong een succesvol bod op spectrum in de 3,5 GHz-band om te gebruiken voor 5G-implementatie.

SmartTone 5G

SmarTone en Ericsson bereikten in maart 2020 een deal om de twee in staat te stellen een 5G-netwerk in Hong Kong uit te rollen. In mei 2020 werd 5G officieel gelanceerd in enkele winkelcentra, hotels, kantoorgebouwen en meer. U kunt zich nu al aanmelden voor een SmarTone 5G-abonnement, maar de dekking van het hele grondgebied wordt pas medio 2021 verwacht.

Andere Chinese 5G-netwerken

China’s 54-mijl lange brug Hong Kong-Zhuhai-Macao zal naar verwachting de komende jaren 5G krijgen via de netwerkoperator van de brug, ZTE Corp. Een officiële releasedatum is echter niet gegeven.

6G in China

Niet lang nadat 5G naar China kwam, was het duidelijk dat er aan 6G zou worden gewerkt. Onderzoeksinstituten, universiteiten en overheidsdiensten doen al onderzoek naar 6G voordat het grootste deel van de wereld de smaak te pakken heeft gekregen van 5G. Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie, dat in maart 2018 voor het eerst met hun 6G-onderzoek begon, beweert dat tegen 2030 een commerciële versie van de zesde generatie draadloze technologie zal worden uitgebracht.