Skip to content

5 redenen waarom iPhone veiliger is dan Android

12 de juli de 2021
secure smart phone a key next to smartphone with a lock over a cloud on its screen 499133405 5b2718cd43a10300374a9680

Beveiliging is niet het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze gaan winkelen voor een smartphone. We geven veel meer om apps, gebruiksgemak, prijs, design, en dat was vroeger ook zo. Maar nu de meeste mensen enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens op hun telefoon hebben staan, is beveiliging belangrijker dan ooit. Als het gaat om de beveiliging van je smartphone, maakt welk besturingssysteem je een groot verschil uit. De manieren waarop besturingssystemen zijn ontworpen en onderhouden, bepalen in grote mate hoe veilig uw telefoon zal zijn, en de beveiliging die wordt geboden door de toonaangevende smartphone-opties is heel anders. Als je een veilige telefoon belangrijk vindt en je persoonlijke gegevens persoonlijk wilt houden, is er maar één smartphonekeuze: iPhone.

Doe deze 7 dingen om je iPhone veiliger te maken

Marktaandeel: een groot doelwit

Marktaandeel kan een belangrijke bepalende factor zijn voor de beveiliging van een besturingssysteem. Dat komt omdat virusschrijvers, hackers en cybercriminelen de grootste impact willen hebben en de beste manier om dat te doen is door een zeer veelgebruikt platform aan te vallen. Daarom is Windows het meest aangevallen besturingssysteem op de desktop. Op smartphones heeft Android wereldwijd het grootste marktaandeel; ongeveer 85% vergeleken met 15% van iOS. Daarom is Android het #1 smartphonedoelwit voor hackers en criminelen. Zelfs als Android de beste beveiliging ter wereld zou hebben (wat niet het geval is), zou het voor Google en zijn hardwarepartners vrijwel onmogelijk zijn om elk beveiligingslek te dichten, elk virus te bestrijden en elke digitale zwendel te stoppen terwijl ze klanten toch een apparaat geven dat is handig. Dat is gewoon de aard van het hebben van een enorm, veelgebruikt platform. Marktaandeel is dus een goede zaak om te hebben, behalve als het om veiligheid gaat. In dat geval is kleiner zijn, en dus een kleiner doelwit, het beste.

Virussen en malware: Android en niet veel anders

Aangezien Android het grootste doelwit is voor hackers, zou het geen verrassing moeten zijn dat het de meeste virussen, hacks en malware heeft die het aanvallen. Wat misschien een verrassing is, is hoeveel meer het heeft dan andere platforms. Volgens een onderzoek is 97 procent van alle malware-aanvallende smartphones gericht op Android. Volgens deze studie was 0% van de malware die ze vonden gericht op de iPhone (dat komt waarschijnlijk door afronding. Sommige malware is gericht op de iPhone, maar het is waarschijnlijk minder dan 1%). De laatste 3% mikte op Nokia’s oude, maar veelgebruikte Symbian-platform. Dat is natuurlijk maar één onderzoek, maar de basistrend is dat Android het meest het doelwit is van virusschrijvers.

Sandboxen: niet alleen voor speeltijd

Als je geen programmeur bent, kan dit een complexe zijn, maar het is erg belangrijk. De manier waarop Apple en Google hun besturingssystemen hebben ontworpen en de manier waarop ze apps laten draaien, is heel anders en leidt tot heel verschillende beveiligingssituaties. Deze situaties moeten absoluut worden overwogen als u kiest tussen een iPhone of Android. Apple gebruikt een techniek die sandboxing wordt genoemd. Dit betekent in wezen dat elke app in zijn eigen ommuurde ruimte (een “sandbox”) draait, waar hij kan doen wat hij moet doen, maar niet echt kan communiceren met andere apps of, boven een bepaalde drempel, met de bediening systeem. Dit betekent dat zelfs als een app kwaadaardige code of een virus bevat, die aanval niet buiten de sandbox kan komen en meer schade kan aanrichten. Apps hebben vanaf iOS 8 uitgebreidere manieren om met elkaar te communiceren, maar sandboxing wordt nog steeds afgedwongen. Aan de andere kant heeft Google Android ontworpen voor maximale openheid en flexibiliteit. Dat heeft veel voordelen voor gebruikers en ontwikkelaars, maar het betekent ook dat het platform meer openstaat voor aanvallen. Zelfs het hoofd van het Android-team van Google gaf toe dat Android minder veilig is en zei:

“We kunnen niet garanderen dat Android is ontworpen om veilig te zijn, het formaat is ontworpen om meer vrijheid te geven … Als ik een bedrijf had dat zich toelegde op malware, zou ik ook mijn aanvallen op Android aanpakken.”

App Review: Sneak Attacks

Een andere plaats waar beveiliging een rol speelt, zijn de app-winkels van de twee platforms. Je telefoon kan over het algemeen veilig blijven als je een virus of gehackt krijgt, maar wat als er zich een aanval verbergt in een app die beweert iets heel anders te zijn? In dat geval heb je de beveiligingsdreiging op je telefoon geïnstalleerd zonder het te weten. Hoewel het mogelijk is dat dat op beide platforms kan gebeuren, is het veel minder waarschijnlijk dat dit op de iPhone gebeurt. Dat komt omdat Apple alle apps beoordeelt die zijn ingediend bij de App Store voordat ze worden gepubliceerd. Hoewel die beoordeling niet wordt uitgevoerd door programmeerexperts en geen uitputtende beoordeling van de code van een app omvat, biedt het wel enige beveiliging en zeer, zeer weinig kwaadaardige apps hebben ooit de App Store bereikt (en sommige die dat wel deden, waren afkomstig van beveiligingsonderzoekers die het systeem testen). Google’s proces van het publiceren van apps omvat veel minder beoordelingen. U kunt een app indienen bij Google Play en deze binnen een paar uur beschikbaar hebben voor gebruikers (het proces van Apple kan tot twee weken duren).

Onfeilbare gezichtsherkenning

Soortgelijke beveiligingsfuncties zijn beschikbaar op beide platforms, maar Android-makers willen de eerste zijn met een functie, terwijl Apple meestal de beste wil zijn. Dat is het geval bij gezichtsherkenning. Zowel Apple als Samsung bieden gezichtsherkenningsfuncties die in hun telefoons zijn ingebouwd en die ervoor zorgen dat je gezicht het wachtwoord wordt dat wordt gebruikt om de telefoon te ontgrendelen of om betalingen te autoriseren met Apple Pay en Samsung Pay. Apple’s implementatie van deze functie, Face ID genaamd en beschikbaar op de iPhone X, XS en XR, is veiliger. Beveiligingsonderzoekers hebben aangetoond dat het systeem van Samsung kan worden misleid met alleen een foto van een gezicht, in plaats van met het echte werk. Samsung is zelfs zo ver gegaan om een ​​disclaimer voor de functie te geven, waarbij gebruikers worden gewaarschuwd dat het niet zo veilig is als het scannen van vingerafdrukken. Aan de andere kant heeft Apple een systeem gemaakt dat niet voor de gek gehouden kan worden door foto’s, je gezicht kan herkennen, zelfs als je een baard laat staan ​​of een bril draagt, en de eerste beveiligingslijn is op de iPhone X, XS en XR .

Een laatste opmerking over jailbreaken

Een ding dat de iPhone-beveiliging drastisch kan verminderen, is of de telefoon is gejailbreakt. Jailbreaking is het proces waarbij veel van de beperkingen die Apple op iPhones plaatst, worden verwijderd, zodat de gebruiker vrijwel alle apps kan installeren die ze willen. Dit geeft de gebruikers een enorme hoeveelheid flexibiliteit met hun telefoons, maar het stelt hen ook bloot aan veel meer problemen. In de geschiedenis van de iPhone zijn er heel, heel weinig hacks en virussen geweest, maar de hacks en virussen die er waren, vielen bijna allemaal alleen gejailbreakte telefoons aan. Dus als je overweegt om je telefoon te jailbreaken, houd er dan rekening mee dat dit je apparaat veel minder veilig zal maken.