Skip to content

7 gratis thumbnailmakers voor YouTube-video’s

24 de juni de 2021
GettyImages 136888329 59023c083df78c5456bccb43

Wanneer je een video uploadt naar YouTube, heb je de mogelijkheid om een ​​stilstaand beeld uit je video te selecteren voor de miniatuur of je kunt een aangepaste miniatuurafbeelding uploaden. Omdat thumbnails bedoeld zijn om de aandacht van kijkers te trekken, is het een goed idee om een ​​tool voor het maken van thumbnails te gebruiken om tekst, pictogrammen, vormen of andere afbeeldingen toe te voegen om je thumbnail te laten opvallen. Hier zijn enkele van de beste gratis thumbnail-makers om uit te checken. Alleen geverifieerde accounts kunnen aangepaste miniatuurafbeeldingen voor hun video’s toevoegen. De ideale miniatuurgrootte is 1280×720 of een beeldverhouding van 16:9. Het moet ook kleiner zijn dan 2 MB en in een van deze bestandsindelingen: JPG, GIF, BMP of PNG.

Canvas

Wat we leuk vinden?

 • Multifunctioneel hulpmiddel.
 • Geweldige YouTube-ondersteuning.

Wat we niet leuk vinden

 • Niet uitsluitend gericht op YouTube.
 • Abonnement/betalingsmodel kan productiviteit belemmeren.

Canva is een van de meest veelzijdige en intuïtieve ontwerptools die er zijn voor allerlei soorten afbeeldingen op sociale media en andere soorten ontwerpen. Naast een specifieke YouTube-miniatuursjabloon, kun je de tool gebruiken om je eigen afbeeldingen te uploaden om ze aan je lay-out toe te voegen, aangepaste tekst toe te voegen, pictogrammen te selecteren om toe te voegen uit de ingebouwde bibliotheek van Canva en nog veel meer. Nadat u zich heeft aangemeld voor een gratis account, selecteert u gewoon de Meer knop naast de lijst met ontwerpopties en scrol vervolgens naar beneden totdat u bij het gedeelte met het label komt Headers voor sociale media en e-mail. Hier vind je de YouTube-miniatuur sjabloon, waarop u kunt klikken om direct te beginnen met het ontwerpen van uw eigen sjabloon.

Fotojet

Fotojet-website

Wat we leuk vinden?

 • Goede gereedschapskist.
 • Gratis te gebruiken.

Wat we niet leuk vinden

 • Advertenties.
 • Alleen online ervaring.

Fotojet is een andere gratis grafische ontwerptool die er hetzelfde uitziet en functioneert als Canva, met een eigen YouTube-miniatuurlay-out plus veel geweldige vooraf gemaakte ontwerpen om uit te kiezen. Sommige kant-en-klare ontwerpen zijn alleen beschikbaar voor betalende abonnees, maar er zijn er ook die gratis zijn. U kunt Fotojet gebruiken om uw eigen afbeeldingen te uploaden, aangepaste tekst toe te voegen, clipart zoals vormen of pictogrammen toe te voegen en, last but not least, uw achtergrond aan te passen met verschillende kleuren en ontwerpen. Er zijn advertenties, wat misschien wel het grootste nadeel is van het gebruik van deze tool, maar je kunt ze verwijderen door te upgraden naar Fotojet Plus.

Adobe Spark

Adobe Spark-website

Wat we leuk vinden?

 • Onderdeel van de Adobe-familie.
 • Gratis sjabloontoegang.

Wat we niet leuk vinden

 • Basis functionaliteit.

Adobe Spark is een gratis grafisch ontwerpplatform dat ook behoorlijk lijkt op Canva. In tegenstelling tot Canva hoef je echter niet te betalen om toegang te krijgen tot de vooraf gemaakte miniatuurlay-outs van Adobe Spark. U kunt er een selecteren, deze naar wens aanpassen en downloaden als u klaar bent. Een ding dat je misschien opvalt aan Adobe Spark is dat het aanbod van functies vrij eenvoudig is. Er zijn geen leuke vormen of pictogrammen om toe te voegen zoals in Canva, maar je kunt je lay-out wel aanpassen met je kleurenpalet, achtergrondcomponenten, tekst en een paar andere basisopties.

Snappa

Snappa-website

Wat we leuk vinden?

 • Goede mix van tools en sjablonen.

Wat we niet leuk vinden

 • Alleen online.
 • Zwaar beperkt gratis account.

Snappa is een grafisch ontwerptool met zowel gratis als premium-opties die allerlei sjablonen voor sociale media biedt, waaronder een voor het maken van YouTube-thumbnails. Het enige dat u hoeft te doen, is u aanmelden voor een gratis account voordat u door enkele van de vooraf gemaakte YouTube-miniatuurlay-outs kunt bladeren of de lege sjabloon kunt gebruiken om er een helemaal opnieuw te maken. Profiteer van Snappa’s ingebouwde bibliotheek met visuele pictogrammen of upload zelf afbeeldingen om in uw thumbnail te gebruiken. U kunt ook de achtergrond aanpassen, effecten toevoegen, aangepaste tekst plaatsen waar u maar wilt, vormen maken en nog veel meer om uw miniatuur er precies zo uit te laten zien als u wilt.

Achtergrond

Achtergrondwebsite

Wat we leuk vinden?

 • Snel en eenvoudig.
 • Gratis te gebruiken.

Wat we niet leuk vinden

 • Uiterst eenvoudig, met een beperkte toolkit.

Voor een supereenvoudige tool voor het maken van YouTube-thumbnails, zou Panzoid’s Backgrounder alles kunnen zijn wat je echt nodig hebt. Op het tabblad basisinstellingen kunt u een keuze maken uit het vervolgkeuzemenu om ervoor te zorgen dat uw afbeelding de juiste afmetingen en opmaak heeft. U kunt kiezen uit een paar vooraf gemaakte lay-outs (of helemaal opnieuw beginnen) en vervolgens doorgaan met het toevoegen en aanpassen van nieuwe lagen. Lagen bevatten afbeeldingen die u zelf kunt uploaden of aangepaste tekst, plus de optie om lagen te groeperen zodat u ze gemakkelijker kunt verplaatsen. Als extra bonus kun je met Backgrounder een kleurverloop of een zonnestraal genereren om je thumbnail er echt uit te laten springen!

Miniatuurmaker voor YouTube-video’s

Miniatuurmaker op iOS

Wat we leuk vinden?

 • Fatsoenlijke set functies om diepe personalisatie te ondersteunen.

Wat we niet leuk vinden

 • Alleen voor iOS-apparaten.
 • Lage App Store-beoordeling.

Het is nu gemakkelijker dan ooit om video’s op te nemen, te bewerken en te uploaden. Voor degenen die niet naar een desktopcomputer willen verhuizen om alleen miniatuurafbeeldingen te maken, zijn er apps die kunnen worden gebruikt om in slechts enkele seconden fantastische miniaturen te maken op elk compatibel iOS-apparaat. Met deze app kun je je eigen foto’s uploaden om als achtergrond te gebruiken. Het heeft een selectie van vooraf gemaakte achtergrondlay-outs waaruit u kunt kiezen. Van daaruit kun je je miniatuurafbeelding bijsnijden tot de ideale YouTube-miniatuurgrootte en optionele filters, lettertypen, foto’s en zelfs stickers toevoegen om het er opvallender uit te laten zien.

Miniatuurmaker en bannermaker

Miniatuurmaker Android

Wat we leuk vinden?

 • Goede bewerkingstools.
 • Veelzijdig gebruik: ontwerp meer dan alleen miniaturen.

Wat we niet leuk vinden

 • Alleen Android.
 • Niet exclusief geoptimaliseerd voor miniaturen.

Als je video’s opneemt, bewerkt en uploadt naar YouTube vanaf een Android-apparaat, wil je deze gratis app voor Android eens gebruiken om fantastische thumbnails te maken. Als bonus is het een twee-in-een-tool waarmee je niet alleen thumbnails kunt maken, maar ook bannerafbeeldingen voor je YouTube-kanaal. Kies uit meer dan honderd vooraf gemaakte achtergronden, upload uw eigen afbeeldingen om te gebruiken, verbeter het uiterlijk door filtereffecten toe te passen, voeg uniek vervaardigde typografische lettertypen toe aan uw tekst en profiteer van de geavanceerde bewerkingstools. Je thumbnail wordt automatisch aangepast aan de afbeeldingsgrootte die YouTube aanbeveelt.