Skip to content

Basisprincipes van het vastleggen van gamevideo’s voor YouTube

9 de juli de 2021
addicted computer gamer playing late at night 170103438 57a366865f9b58974a22c256

Het maken van gaming YouTube-video’s is erg leuk, maar in het begin kan het overweldigend zijn. Onze gids helpt je de basis te achterhalen voordat je aan de slag gaat.

De waarheid over 1080p en 60 FPS gamingvideo’s

1080p-resolutie en 60 FPS waren tot nu toe de strijdkreet in de consoleoorlogen van deze generatie, en zelfs de video-opname-industrie is op de kar gesprongen. Elk opnameapparaat beschikt tegenwoordig over 1080p en 60 FPS. Toch vertellen ze je niets belangrijks. Het opnemen van games met 1080p en 60FPS met een bitsnelheid waardoor het er goed uitziet, resulteert in enorme videobestanden. Deze enorme bestanden belasten uw bewerkingsinstallatie. Vergeet het eindproduct overal te uploaden, tenzij je een hoge uploadsnelheid hebt.

Ze vertellen je ook niet dat wanneer je je video uploadt naar YouTube, deze wordt gecomprimeerd en verkleind tot een lagere bitrate (en tot voor kort en alleen in Chrome tonen ze slechts 30 FPS). YouTube doet andere dingen om de gecomprimeerde video er tijdens het kijken beter uit te laten zien, dus niet alles gaat verloren. Streaming op Twitch heeft ook een maximale bitrate van 3500, wat laag is, vooral als je 1080p en 60 FPS gebruikt.

Wat is bitsnelheid?

De bitrate is de hoeveelheid gegevens die elke seconde video bevat. Hoe hoger de bitrate, hoe meer informatie er wordt gebruikt om een ​​afbeelding weer te geven, hoe beter de beeldkwaliteit. Meer gegevens betekent grotere bestandsgroottes. 1080p-resolutie omvat meer gegevens dan 720p omdat het een groter aantal pixels gebruikt. Omdat het meer pixels gebruikt, heb je een hogere bitrate nodig om het er goed uit te laten zien. Wanneer u 60 FPS toevoegt, neemt de hoeveelheid gegevens weer toe. Aan de hoge kant met hoge bitrates en alle toeters en bellen, kunnen bestandsgroottes meerdere gigabytes zijn voor 15 minuten video. Aan de lage kant is het kleiner dan dat.

Hoge kwaliteit heeft een prijs

Als je een YouTube-kanaal voor gaming wilt starten, denk dan aan al deze factoren. Heb je een fatsoenlijke computer om mee te bewerken? Grote bestanden hebben meer tijd nodig om te verwerken en te coderen, dus met een goede computer gaat dat sneller. Opnemen met hoge resolutie en hoge bitrate vereist een degelijke computer, dus een middelmatige laptop zal de klus waarschijnlijk niet klaren. En heb je een redelijke uploadsnelheid? Het maken van grote, mooi ogende video’s is het niet waard als het dagen duurt om ze te uploaden. Het laatste waar u rekening mee moet houden, is welke video-editor u gaat gebruiken. Lagere of gratis editors doen slecht werk met video van hoge kwaliteit, dus je verliest een deel van die kwaliteit. Premium videobewerkingssoftware heeft dit probleem niet.

Eén maat past niet allemaal: doe wat voor u werkt

Zelfs als je geen hoge uploadsnelheid, een geweldige bewerkingscomputer en dure videobewerkingssoftware hebt, kun je nog steeds geweldige video’s maken. Raak niet ontmoedigd als je niet veel geld wilt uitgeven aan nieuwe apparatuur. Als je bijvoorbeeld een Let’s Play-kanaal doet, zijn je commentaar en persoonlijkheid de sterren. Hoewel je wilt dat de video er goed uitziet, hoeft deze geen hoge resolutie te hebben. Je kunt opnemen met 720p en 30 FPS met een redelijke bitrate, en niemand zal klagen. Als het je doel is om visueel met iets te pronken, en het gaat erom mensen te imponeren met hoe goed het eruit ziet, neem dan op met hogere instellingen. Denk na over je beoogde publiek en wat je wilt laten zien, en bepaal van daaruit de instellingen. Verschillende soorten games vereisen verschillende bitrates. Retro games kun je opnemen met lagere bitrates dan moderne games, bijvoorbeeld omdat er niet zoveel detail op het scherm is of zoveel beweging. Voor moderne games met zeer gedetailleerde beelden op het scherm die constant veranderen en bewegen, heb je een hogere bitrate nodig. Als je bitrate niet hoog genoeg is, heeft de video artefacten (blokkige vierkante dingen) omdat er niet genoeg gegevens zijn om het er vloeiend uit te laten zien. Je hebt bijvoorbeeld een hogere bitrate nodig om Geometrie Oorlogen 3 of Killersinstinct ziet er goed uit in vergelijking met zoiets als Monopoly omdat er meer aan de hand is. Experimenteer zelf en leer wat uw apparatuur aankan en hoeveel bestanden u gemakkelijk kunt uploaden, en ga van daaruit verder.

Hardware voor video-opname

De meeste hardware voor het vastleggen van video’s produceert dezelfde uiteindelijke videokwaliteit als je dezelfde instellingen gebruikt, dus je zult blij zijn met de beeldkwaliteit die je krijgt, ongeacht welke eenheid je koopt. Sommige leggen vast met hogere maximale bitsnelheden dan andere. Toch zijn maximale bitrates niet nodig voor YouTube-video’s. De functieset die elk opnameapparaat biedt, zou u moeten helpen beslissen welke u wilt kopen. Wil je er een met een pc-vrije modus, zodat je hem niet op een laptop of pc hoeft aan te sluiten om op te nemen? Geeft u de voorkeur aan USB-voeding of is een stekker in een stopcontact voldoende? Wil je alleen HDMI-dingen opnemen of heb je ook componentingangen nodig? Wil je old-school gamesystemen opnemen met composietkabels? Sommige apparaten hebben hogere specificaties nodig om correct op te nemen, dus houd daar ook rekening mee.

Bewerkingssoftware

Bewerkingssoftware is ook essentieel. Hoewel je een gratis bewerkingstool kunt gebruiken, bieden deze meestal niet de uiteindelijke videokwaliteit of functies van een premium-editor zoals Adobe Premiere of andere betaalde producten. Een goede video-editor kost je geld. Veel van de opnameapparaten worden ook geleverd met bewerkingssoftware, maar de software kan mager zijn en u kunt er een tijdje op vertrouwen. U zult echter uiteindelijk moeten upgraden naar iets beters.