Skip to content

Advertentie-indeling en ontwerpstrategieën

21 de juli de 2021
GettyImages 842214506 5a90a8856bf06900376dc817

Advertenties en verkoopfolders zijn veelvoorkomende desktop-gepubliceerde documenten. Of u nu advertenties voor klanten of voor uw eigen bedrijf ontwerpt, u ​​kunt de effectiviteit van die advertenties verbeteren met slechts een paar beproefde ontwerpstrategieën. Wat zien lezers als eerste als ze naar uw advertentie kijken? Onderzoek wijst uit dat lezers doorgaans kijken naar:

 1. Visueel
 2. Onderschrift
 3. kop
 4. Kopiëren
 5. Handtekening (naam adverteerder, contactgegevens)

Een manier om ervoor te zorgen dat uw advertentie wordt gelezen, is door de elementen in die volgorde te rangschikken, van boven naar beneden. Dat gezegd hebbende, uw advertentie zou ook met zijn sterkste element moeten leiden. Soms kan het visuele ondergeschikt zijn aan de kop. In dat geval kunt u ervoor kiezen om de kop als eerste te plaatsen. Een bijschrift is misschien niet altijd nodig en vaak wilt u extra elementen toevoegen, zoals secundaire illustraties of een coupondoos. Hoewel dit niet de enige manier is om een ​​advertentie te ontwerpen, is het een eenvoudig te implementeren, succesvolle formule voor vele soorten producten of diensten. Hier ziet u de basislay-out en drie variaties op dit formaat, ook wel de Ogilvy na reclame-expert David Ogilvy die deze lay-outformule gebruikte voor enkele van zijn meest succesvolle advertenties.

Software voor advertentieontwerp

Display-advertenties kunnen worden ontworpen in vrijwel alle desktoppublishingsoftware, waaronder Adobe InDesign, QuarkXPress, Scribus of Serif PagePlus. Vectortekenprogramma’s zoals Adobe Illustrator zijn ook populair voor lay-outs met één pagina, zoals advertenties.

Basis Ogilvy-advertentielay-out

De basis Ogilvy bestaat uit 5 componenten.

Advertentie-expert David Ogilvy bedacht een formule voor advertentielay-out voor enkele van zijn meest succesvolle advertenties die bekend werden als de Ogilvy. De hier getoonde illustratie is het basisontwerp dat het klassieke visuele, kop-, bijschrift-, kopie- en handtekeningformaat volgt. Van deze basisadvertentielay-out worden andere varianten afgeleid. Probeer de marges, lettertypen, regelafstand, grootte van de beginkap, grootte van de afbeelding te wijzigen en de kopie in kolommen te plaatsen om de basisindeling van deze advertentie-indeling aan te passen.

 1. Visueel bovenaan de pagina. Als u een foto gebruikt, loopt u deze uit tot aan de rand van de pagina of advertentieruimte voor maximale impact.
 2. Voor foto’s, plaats een beschrijvend onderschrift hieronder.
 3. Zet je kop De volgende.
 4. Volg met je hoofd advertentie kopie. Overweeg een drop-cap als een inleiding om de lezer in de kopie te trekken.
 5. Plaats uw contactgegevens (handtekening) in de rechter benedenhoek. Dat is over het algemeen de laatste plaats waar het oog van een lezer naar toe wordt getrokken bij het lezen van een advertentie.

Couponvariatie van de Ogilvy-advertentielay-out

Ogilvy-advertentie met couponvariatie

Voeg als onderdeel van de advertentietekst een kortingsbon toe (of iets dat erop lijkt).

Coupons trekken de aandacht en kunnen de respons op uw advertentie vergroten. Zelfs het uiterlijk van een kortingsbon (met behulp van de bekende stippellijn rond een deel van uw advertentie) kan hetzelfde effect hebben. De hier getoonde illustratie is het basisontwerp van de Ogilvy-advertentielay-out, maar met een kopie in een indeling met drie kolommen die een coupon in de buitenhoek plaatst. Breng aanvullende wijzigingen aan in deze advertentielay-out door de marges, lettertypen, regelafstand, grootte van de initiële limiet, grootte van de visual te wijzigen en de kolomlay-out te wijzigen. Experimenteer met verschillende couponstijlen.

 1. Visueel bovenaan de pagina.
 2. Onderschrift onderstaande foto.
 3. kop De volgende.
 4. Plaats hoofdgerechtadvertentie kopie in de eerste twee kolommen van een raster met drie kolommen of een variatie. Plaats uw contactgegevens (handtekening) onderaan de middelste kolom.
 5. Zet in de derde kolom a coupon of een nep coupon. Als u de coupon in de buitenhoek van uw advertentie plaatst, kunt u deze gemakkelijker uitknippen

Headline First Variation van Ogilvy Ad Layout

Headline Over Visual Ogilvy Variation

Het plaatsen van de kop boven het visuele (of erop geplaatst) is een variatie op de standaard Ogilvy-advertentielay-out.

Soms weegt de kop zwaarder dan de visuele. De illustratie hier is het basisontwerp van de Ogilvy-advertentielay-out, maar met de kop boven de visual. Gebruik deze variant wanneer de kop het belangrijkste element van het bericht is. Probeer voor meer variatie de marges, lettertypen, regelafstand, grootte van de initiële dop, grootte van de visual en de kolomlay-out in deze advertentielay-out te wijzigen.

 1. kop eerste. Wanneer je kop een grotere impact heeft of belangrijker is dan de foto, plaats deze dan bovenaan om de lezer als eerste te pakken. Geef de kop zijn eigen ruimte of plaats deze over uw hoofdillustraties.
 2. Visueel De volgende.
 3. Onderschrift onderstaande foto. Hoewel dit niet altijd nodig is, mag u deze plek niet over het hoofd zien om uw visual uit te leggen en een andere reclameboodschap voor de lezer te krijgen.
 4. Plaats hoofd advertentie kopie in één of twee kolommen. Of gebruik een lay-out met drie kolommen en plaats een coupon in de derde kolom.
 5. Plaats uw contactgegevens (handtekening) onderaan de tweede kolom in de rechter benedenhoek.

Kop rechts of links Variatie van de Ogilvy-advertentielay-out

Verticale visuals werken mogelijk beter met een kop aan de zijkant.

Bij verticale afbeeldingen of kleinere afbeeldingen kunt u de kop links of rechts plaatsen.

Hier geïllustreerd is het basisontwerp van Ogilvy, maar met de kop verplaatst naar de zijkant van het visuele. Het kan links of rechts zijn (sjablonen zijn voor kop rechts en tweekolomskopie). Deze indeling van de advertentie maakt het beeld en de kop gelijk en maakt meer ruimte voor langere koppen of verticale afbeeldingen. Als u het uiterlijk van deze advertentielay-out verder wilt aanpassen, wijzigt u de marges, lettertypen, regelafstand, grootte van de initiële dop, grootte van de visual en wijzigt u de kolomlay-out. U kunt een afbeelding van marge naar marge proberen, maar plaats de kop over de afbeelding naar de ene of de andere kant, afhankelijk van de achtergrond (vergeet het contrast tussen tekst en achtergrond niet!).

 1. Visueel eerst naar links of naar rechts. Als de visual zich leent voor een meer verticale opstelling of als u het belang van de visual en de kop gelijk wilt maken, kunt u dit proberen.
 2. kop naast, rechts of links van visueel. Wanneer u uw kop opsplitst in meerdere regels zoals deze, wilt u waarschijnlijk te lange koppen vermijden.
 3. Onderschrift onderstaande foto.
 4. Plaats hoofd advertentie kopie in twee kolommen. Misschien wilt u een drop-cap gebruiken als inleiding.
 5. Plaats uw contactgegevens (handtekening) onderaan de tweede kolom in de rechter benedenhoek.