Skip to content

Bewerkbare tekst maken in Paint.NET

20 de juni de 2023
GettyImages 892701078 5a41497413f1290037807416

Wat te weten

 • Download het gratis plug-inpakket voor Paint.NET en open vervolgens het ZIP-bestand. Kopieer de Effecten En Bestand types mappen in het ZIP-bestand.
 • Zoek de Paint.NET map in je Programmabestanden en plak de mappen die je erin hebt gekopieerd. Je ziet een Hulpmiddelen subgroep in de Effecten menu.
 • Bewerkbare tekst maken: Ga naar Lagen > Nieuwe laag toevoegen > Effecten > Hulpmiddelen > Bewerkbare tekst. Voer tekst in en selecteer OK.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de plug-in voor bewerkbare tekst voor Paint.NET kunt gebruiken om uw tekst te kunnen bewerken of verplaatsen. Instructies hebben betrekking op versie 4.2 van de Paint.NET-beeldbewerkingssoftware, niet te verwarren met de gelijknamige website.

Hoe de Paint.NET-plug-in voor bewerkbare tekst te installeren

In tegenstelling tot sommige andere grafische toepassingen heeft Paint.NET geen functies in de gebruikersinterface om plug-ins te beheren, dus u moet plug-ins handmatig instellen:

 1. Download het gratis plug-inpakket voor Paint.NET. Dit pakket bevat meerdere plug-ins die nieuwe tools toevoegen aan Paint.NET, inclusief aangepaste penselen.

 2. Sluit Paint.NET als je het hebt geopend en open vervolgens het ZIP-bestand dat je zojuist hebt gedownload.

  Sluit Paint.Net als je het hebt geopend en open vervolgens het ZIP-bestand met de plug-ins.

 3. Kopieer de Effecten En Bestand types mappen in het ZIP-bestand.

  Een screenshot van het Paint.NET ZIP-bestand met de mappen Effects en FileTypes gemarkeerd

 4. Zoek de Paint.NET map in je Programmabestanden en plak de mappen die je erin hebt gekopieerd.

  Zoek de map Paint.NET in uw programmabestanden en plak de mappen die u erin hebt gekopieerd.

 5. De volgende keer dat u Paint.NET start, ziet u een nieuwe subgroep in de Effecten menu genoemd Hulpmiddelen. Het bevat de meeste nieuwe functies die het plug-inpakket heeft toegevoegd.

  Een screenshot van Paint.NET met het menu-item Tools gemarkeerd

Hoe de Paint.NET-plug-in voor bewerkbare tekst te gebruiken

Bewerkbare tekst maken met de Paint.NET-plug-in:

 1. Ga naar Lagen > Nieuwe laag toevoegenof klik op de Nieuwe laag toevoegen knop linksonder in het Lagen-palet. U kunt bewerkbare tekst rechtstreeks aan de achtergrondlaag toevoegen, maar door voor elk stuk tekst een nieuwe laag toe te voegen, blijft alles flexibeler.

  Een screenshot van Paint.NET met de opdracht Nieuwe laag toevoegen gemarkeerd

 2. Ga naar Effecten > Hulpmiddelen > Bewerkbare tekst en een nieuw dialoogvenster Bewerkbare tekst wordt geopend.

  Een screenshot van Paint.NET met de tool Bewerkbare tekst uitgelicht

 3. Klik in het lege invoervak ​​en typ wat je maar wilt, en selecteer vervolgens OK.

  Een screenshot van het Paint.NET Editable Text-venster met de OK-knop gemarkeerd

 4. Als je de tekst later wilt bewerken, selecteer je de tekstlaag in het lagenpalet en ga je naar Effecten > Hulpmiddelen > Bewerkbare tekst. Het dialoogvenster wordt opnieuw geopend en u kunt alle gewenste wijzigingen aanbrengen. Het kan zijn dat de tekst niet meer bewerkbaar is als u schildert op een laag die bewerkbare tekst bevat.

Tekst herpositioneren met de Paint.NET bewerkbare tekst-plug-in

Paint.NET biedt ook bedieningselementen waarmee u de tekst op de pagina kunt plaatsen en de hoek kunt wijzigen. Selecteer de Verplaats geselecteerde pixels tool in de toolbox en sleep de tekst om deze te verplaatsen. Zorg ervoor dat alleen de laag met de bewerkbare tekst is geselecteerd in het lagenpalet.

Een screenshot van Paint.NET met het gereedschap Verplaatsen gemarkeerd

Je zult zien dat de positie van de tekst in realtime beweegt. Het is mogelijk om het verplaatsingspictogram buiten het kader te slepen en een deel of de gehele tekst buiten het document te verplaatsen. U kunt ook de hoek van de tekst op de pagina wijzigen.