Skip to content

Alles wat u moet weten over Facebook-groepen

11 de juli de 2021
facebook groups 4103720 42b9fb67dfa04b4fa2372b4895d93840

Een Facebook-groep is een plek voor groepscommunicatie en voor mensen om hun gemeenschappelijke interesses te delen en hun mening te uiten. Ze laten mensen samenkomen rond een gemeenschappelijk doel, probleem of activiteit om te organiseren, doelstellingen uit te drukken, problemen te bespreken, foto’s te plaatsen en gerelateerde inhoud te delen. Iedereen kan zijn eigen Facebook-groep opzetten en beheren, en je kunt zelfs lid worden van maximaal 6.000 andere groepen. Groepen, zoals hieronder besproken, zijn niet hetzelfde als privé-groepsberichten die worden gebruikt in Facebook Messenger.

Snelle feiten over Facebook-groepen

Hier zijn enkele korte weetjes over hoe Facebook-groepen werken:

  • Elke Facebook-gebruiker kan een groep maken
  • Bij sommige groepen kan iedereen lid worden, maar andere zijn mogelijk privé
  • Wanneer je lid wordt van een groep, privé of openbaar, kunnen je Facebook-vrienden zien dat je lid bent geworden
  • Sommige groepen zijn geheim en kunnen niet worden gezocht, in welk geval een in aanmerking komend groepslid u moet uitnodigen
  • Als u een groep verlaat, worden de andere leden niet op de hoogte gebracht
  • Alleen de maker van de groep en iedereen die ze beheerder maken, heeft de bevoegdheid om iemand uit te nodigen voor een groep
  • U kunt evenementen maken, foto’s/video uploaden en bestanden delen binnen een groep
  • Groepen kunnen worden verwijderd door alle leden te verwijderen

Facebook-pagina’s versus groepen

Groepen op Facebook hebben veranderingen ondergaan sinds ze voor het eerst werden geïmplementeerd. Er was een tijd dat groepen waarvan een gebruiker lid was, op hun eigen persoonlijke pagina verschenen. Dus als je lid was van een groep genaamd ‘Voetbalfans’, zou iedereen die je profiel zou kunnen zien dit over jou weten. Nu staan ​​​​dit soort open forums echter bekend als pagina’s, gemaakt door bedrijven, beroemdheden en merken om met hun publiek in contact te komen en interessante inhoud te plaatsen. Alleen beheerders van Pages kunnen berichten op het account plaatsen, terwijl degenen die de pagina leuk vinden, kunnen reageren op berichten en afbeeldingen. Uw persoonlijke profiel is wat u gebruikt om in contact te komen met andere gebruikers van Pages en Groups. Wanneer u iets plaatst, plaatst u een bericht met de naam en foto van uw profiel.

Soorten Facebook-groepen

In tegenstelling tot Facebook-pagina’s die altijd openbaar zijn, hoeft een Facebook-groep dat niet te zijn. Als je een pagina becommentarieert of leuk vindt, is al je informatie beschikbaar voor iedereen op Facebook die naar die pagina kijkt. Dus als iemand de NFL op CBS Facebook-pagina zou bezoeken, konden ze iedereen zien die commentaar gaf op een foto of een artikel besprak. Dit kan privacyproblemen veroorzaken, vooral als u niet goed weet hoe u uw persoonlijke profiel kunt beschermen.

Gesloten Facebook-groepen

Een groep kan meer privé zijn dan een pagina, omdat de maker de optie heeft om deze te sluiten. Wanneer een groep is gesloten, kunnen alleen degenen die zijn uitgenodigd voor de groep de inhoud en informatie zien die erin wordt gedeeld. Een voorbeeld van een groep zijn teamleden die samen aan een project werken en efficiënter met elkaar willen communiceren. Door een groep aan te maken, krijgt het team een ​​privéforum om ideeën over het project te delen en updates te plaatsen, net als bij een pagina. Toch wordt alle informatie alleen gedeeld met degenen binnen de Groep zodra deze is gesloten. Anderen kunnen nog steeds zien dat de groep bestaat en wie lid zijn, maar ze kunnen geen berichten of informatie binnen de gesloten groep zien tenzij ze zijn uitgenodigd.

Geheime Facebook-groepen

Nog privéer dan de gesloten Groep is de geheime Groep. Dit type groep is precies wat je ervan zou verwachten: geheim. Niemand op Facebook kan een andere geheime groep zien dan die in de groep. Deze groep zal nergens op je profiel verschijnen en alleen degenen binnen de groep kunnen zien wie de leden zijn en wat er is gepost. Deze groepen kunnen worden gebruikt als u een evenement plant waarvan u niet wilt dat iemand het weet, of als u gewoon een beveiligd platform wilt om met vrienden te praten. Een ander voorbeeld is een gezin dat foto’s en nieuws met elkaar wil delen op Facebook, maar zonder dat andere vrienden alles zien.

Openbare Facebook-groepen

De derde privacyinstelling voor een groep is openbaar, wat betekent dat iedereen kan zien wie er in de groep zit en wat er is gepost. Toch kunnen alleen leden van de groep erin posten. Zie deze tabel van Facebook die enkele andere details toont over hoe deze privacy-instellingen verschillen voor elk type Facebook-groep.

Het netwerken van groepen versus pagina’s

Een andere manier waarop groepen verschillen van pagina’s, is dat ze op kleinere netwerken werken dan het hele Facebook-netwerk. U kunt uw groep beperken tot het netwerk van uw hogeschool, middelbare school of bedrijf, en er ook een groep van maken voor leden van elk netwerk. Hoewel een pagina zoveel mogelijk likes kan verzamelen, moet een groep op 250 leden of minder worden gehouden. Dit dwingt Facebook Groups onmiddellijk om kleiner te zijn dan Pages. Eenmaal binnen de Groep werkt Facebook maar net iets anders dan je profiel. Een groep gebruikt de tijdlijn niet, maar geeft berichten in directe chronologische volgorde weer, vergelijkbaar met de pre-tijdlijnmanier. Leden van de groep kunnen ook zien wie een bericht heeft gezien, wat een unieke functie is voor groepsaccounts. Dus als je een nieuw idee voor het project van je groep plaatst of iets publiceert op de Facebook-groep van je familie, kun je aan de leesbevestigingen zien wie het heeft bekeken. Een ander verschil tussen lid worden van een groep en een pagina leuk vinden, is het aantal meldingen dat je ontvangt. Als je lid bent van een groep, ontvang je een melding telkens wanneer iemand iets plaatst, commentaar geeft of leuk vindt. Met een pagina is het echter alleen wanneer iemand je opmerking leuk vindt of je tagt in een opmerking, dat je dat te horen krijgt, net zoals bij gewone opmerkingen en vind-ik-leuks op Facebook.

Welke pagina’s hebben die groepen niet hebben?

Een unieke functie die alleen in Pages wordt aangeboden, is Page Insights. Hierdoor kunnen de beheerders van de pagina zien welke activiteit de pagina gedurende een bepaalde periode heeft ontvangen, zelfs in een grafische weergave. Dit is slechts een van de vele manieren waarop u met Facebook-pagina’s het publiek kunt volgen en hoe goed uw product of bericht wordt ontvangen. Deze analyses worden niet aangeboden, of zijn niet nodig, in groepen omdat ze bedoeld zijn om te communiceren met een klein, select aantal mensen in plaats van met een groot publiek.