Skip to content

Sociale netwerken die gebruikers betalen voor inhoud

9 de augustus de 2021
make money online KTSFotos 56b3506b5f9b58def9c97dea

Het bekende model van een social media platform is een bedrijf dat je een applicatie biedt om informatie over jezelf en je interesses met anderen te delen. Deze applicaties zijn gratis te gebruiken, maar verdienen geld door informatie aan adverteerders te verkopen. Velen bekritiseren dit model omdat u niet betaald wordt voor het “product” dat u produceert (dwz de informatie die u deelt). Daarom is er een alternatief sociaal netwerkmodel op het toneel verschenen. Met deze sociale netwerken kun je geld verdienen met schrijven voor vrienden. In tegenstelling tot typische sociale-mediaplatforms, betalen deze services u wel voor het maken van inhoud. Dit is wat u over hen moet weten.

Een nieuw paradigma

De sites bieden een frisse, sociale kijk op een vorige generatie ‘content farm’-websites waarmee u geld kunt verdienen door te bloggen en artikelen te schrijven die zijn gericht op populaire zoekwoorden op internet. Sites met betaalde inhoud van de eerste generatie, zoals HubPages, waren grotendeels gericht op traditionele tekstinhoud die was ontworpen om door zoekmachines te worden geïndexeerd. Deze nieuwe pay-per-post-websites lijken meer op sociale netwerken zoals Facebook dan traditionele how-to-tutorials, maar het kernidee is vergelijkbaar; sites delen hun advertentie-inkomsten met gebruikers die inhoud maken door tekstupdates te schrijven of video’s en foto’s te plaatsen. Meestal maakt u korte berichten of visuele updates voor het netwerk en promoot u deze vervolgens bij uw vrienden en volgers op andere sociale netwerken. Sommige belonen je ook voor het aanmelden van nieuwe mensen. In wezen functioneren de meeste van deze apps als reclamebureaus, die advertenties verkopen namens makers van inhoud. Het zijn tussenpersonen en variëren vooral in wat ze u vergoeden en de formules die ze gebruiken om betalingen vast te stellen.

Het nieuwe tijdperk van het publiceren van inhoud

Hier is een overzicht van enkele new-age platforms voor het publiceren van inhoud die betalen, samen met een beschrijving van hoe schrijvers en videoproducenten geld kunnen verdienen met elk van deze apps en services:

Tsu

Het sociale netwerk Tsu werd in oktober 2014 publiekelijk gelanceerd en kreeg veel media-aandacht voor zijn hybride model voor het delen van advertentie-inkomsten met gebruikers. Naast het geven van waardering aan mensen voor het aantal paginaweergaven dat hun inhoud ontvangt, compenseert Tsu ook makers van inhoud voor het werven van nieuwkomers om lid te worden van de site. De formule van de affiliate-inkomsten lijkt op een piramide, waar mensen ‘stroomopwaarts’ van nieuwe rekruten worden gecompenseerd, zelfs als ze de nieuwe gebruiker niet rechtstreeks hebben geworven.

Persona Papier

Persona Paper lijkt een copycat-service te zijn die in 2014 is gelanceerd met als doel leden te belonen voor de inhoud die ze op het netwerk plaatsen via een deel van de advertentie-inkomsten van de site. De interface van Personal Paper is vrij simplistisch en ruw aan de randen. Het idee is vergelijkbaar met andere, vollediger uitgewerkte netwerken zoals Tsu, die erop gericht zijn makers van inhoud te compenseren door ze te betalen. Persona Paper illustreert de uitdagingen waarmee u wordt geconfronteerd wanneer u probeert te beoordelen welke services legitieme bedrijven zijn en welke gewoon softwarescripts zijn die op het web worden gegooid zonder dat u per se een solide businessplan hebt om ze te ondersteunen. U doet er verstandig aan om op internet te zoeken naar gebruikersrecensies van al deze services voordat u veel tijd investeert in het bouwen van een netwerk op een van deze services.

Contentmakers, pas op

Er zijn een aantal copycat-services verschenen die beloven u te betalen voor het maken van inhoud op hun netwerken. Een voorbeeld is Bitlanders, een ander sociaal netwerk voor digitale valuta waar u het equivalent van bitcoins verdient voor het plaatsen van inhoud en interactie met de inhoud van andere gebruikers. Het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen voor het delen van inkomsten is echter hard werken, dus je zou verwachten dat veel meer van deze sociale netwerken zullen worden gelanceerd, hun software zullen aanpassen en hun bedrijfsmodellen zullen veranderen terwijl ze experimenteren met nieuwe en andere manieren om gebruikers te compenseren. Klachten van makers van inhoud die vinden dat ze niet het juiste bedrag of op tijd betaald krijgen, zijn ook waarschijnlijk, omdat netwerken die snel groeien vaak moeite hebben om het grote aantal nieuwe gebruikers bij te houden. Velen vinden de logistiek van het maken van uitbetalingen ook moeilijker dan verwacht. Het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat een van deze sites de juiste formule vindt en aanslaat bij zowel gebruikers als adverteerders, en zich ontwikkelt tot een betaald platform voor het publiceren van inhoud met blijvende kracht. Tot die tijd moet je goed nadenken voordat je te veel tijd investeert in het maken van originele inhoud voor startups.