Skip to content

Besturingssysteem (OS) Definitie en voorbeelden

11 de januari de 2023
81 operating system 5808ddd13df78cbc288d7500

Een besturingssysteem is een krachtig en meestal uitgebreid programma dat de hardware en andere software op een computer aanstuurt en beheert. Alle computers en computerachtige apparaten hebben besturingssystemen nodig, inclusief uw laptop, tablet, desktop, smartphone, smartwatch en router. Weet u niet zeker welk besturingssysteem u gebruikt? Gebruik de Lifewire System Info Tool hieronder om erachter te komen!

Voorbeelden van besturingssystemen

Laptops, tablets en desktopcomputers draaien allemaal op besturingssystemen. Van de meeste heb je waarschijnlijk wel eens gehoord. Enkele voorbeelden zijn versies van Microsoft Windows (zoals Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP), Apple’s macOS (voorheen OS X), Chrome OS en verschillende Unix- en Linux-distributielijsten. (Unix en Linux zijn open-source besturingssystemen.)

Microsoft Windows 10.

Uw smartphone heeft een mobiel besturingssysteem, waarschijnlijk iOS van Apple of Android van Google. Beide zijn bekende namen, maar je hebt je misschien niet gerealiseerd dat dit de besturingssystemen zijn die op die apparaten draaien. Servers zoals die waarop de websites die u bezoekt of de video’s die u bekijkt, worden gehost, draaien meestal gespecialiseerde besturingssystemen die zijn ontworpen en geoptimaliseerd om de speciale software uit te voeren die nodig is om ze te laten doen wat ze doen. Enkele voorbeelden zijn Windows Server, Linux en FreeBSD.

Het hoofdmenu van de Linux Mint Desktop

Linux Munt.

Software & besturingssystemen

De meeste softwaretoepassingen zijn ontworpen om te werken met het besturingssysteem van slechts één bedrijf, zoals gewoon Windows (Microsoft) of gewoon macOS (Appel). Een stuk software zal duidelijk aangeven welke besturingssystemen het ondersteunt en zal indien nodig heel specifiek worden. Een softwareprogramma voor videoproductie kan bijvoorbeeld Windows 11 en Windows 10 ondersteunen, maar niet oudere versies zoals Windows Vista en XP.

Geannoteerde schermafbeelding van de Adobe Acrobat-downloadpagina die downloadopties voor het Windows- versus het Mac-besturingssysteem demonstreert

Softwareontwikkelaars brengen ook vaak andere versies van hun software uit die met verschillende besturingssystemen werken. In het voorbeeld van het videoproductieprogramma kan dat bedrijf ook een andere versie van het programma uitbrengen met dezelfde functies, die alleen werkt met macOS. Het is ook cruciaal om te weten of u Windows 64-bits of 32-bits voor uw besturingssysteem hebt. Het is een veelgestelde vraag bij het downloaden van software. Speciale soorten software, virtuele machines genaamd, kunnen “echte” computers nabootsen en van daaruit verschillende besturingssystemen uitvoeren.

Fouten in het besturingssysteem

Er zijn veel manieren waarop een besturingssysteem zelf beschadigd of beschadigd kan raken, maar deze problemen komen relatief zelden voor. In Windows is de meest ernstige de foutmelding Besturingssysteem niet gevonden, wat inhoudt dat een besturingssysteem niet eens kan worden gevonden!

Updates van het besturingssysteem

Alle moderne besturingssystemen hebben een ingebouwd mechanisme om de software up-to-date te houden. In Windows gebeurt dit via Windows Update. Andere besturingssystemen werken op dezelfde manier, bijvoorbeeld wanneer u het Android-besturingssysteem bijwerkt of nieuwe iOS-updates downloadt en installeert. Het up-to-date houden van een besturingssysteem met de nieuwste functies is essentieel, zodat u het meeste uit uw geld haalt. Beveiligingsoplossingen krijgen is een andere cruciale reden om ervoor te zorgen dat uw besturingssysteem up-to-date is; dit kan helpen voorkomen dat hackers toegang krijgen tot uw apparaat.

FAQ

 • Hoeveel besturingssystemen zijn er?

  Er zijn drie belangrijke besturingssystemen voor computers: Windows, Apple en Linux. De twee belangrijkste besturingssystemen voor mobiel zijn Android en iOS. Er zijn talloze andere besturingssystemen gemaakt voor specifieke apparaten, zoals Samsung’s One UI die alleen werkt op Samsung-apparaten.

 • Wat is het besturingssysteem voor Chromebooks?

  Google Chromebooks gebruiken meestal Chrome OS, dat is geoptimaliseerd voor gebruik met het ecosysteem van online tools van Google (Google Docs, de Chrome-browser, enz.). Sommige Chromebooks kunnen echter ook Android-apps en Linux-apps uitvoeren.

 • Wat is het besturingssysteem voor Amazon Fire-tablets?

  Amazon-tablets draaien op Fire OS, een aangepaste versie van Android. (Meer informatie over de geschiedenis van Fire OS en hoe het overeenkomt met Android.)

 • Welk besturingssysteem gebruiken smartwatches?

  Het kan variëren. Apple Watch draait op watchOS terwijl de meeste andere smartwatches het Wear-besturingssysteem gebruiken, het besturingssysteem van Google voor draagbare producten.