Skip to content

Wat is een peer-to-peer (P2P) netwerk?

24 de februari de 2023
smartphoneandfacebook 56a6ae9c3df78cf7728fb539

Een P2P-netwerk verbindt apparaten rechtstreeks zonder een andere computer of apparaat (zoals een server) als tussenpersoon te gebruiken. Hoewel ze al vele jaren bestaan, beloven peer-to-peer computing-technologieën de toekomst van netwerken radicaal te veranderen.

Wat zijn peer-to-peer-netwerken?

Een P2P-netwerk verbindt ongeveer gelijkwaardige computers op ongeveer gelijke basis zonder tussenkomst van een andere computer. P2P verschilt van client/server-netwerken waarbij veel computers verbinding maken met een enkele grotere server die de communicatie binnen het netwerk stuurt. Computers in een peer-to-peer-netwerk bevinden zich meestal fysiek dicht bij elkaar en gebruiken vergelijkbare netwerkprotocollen en software. Voordat thuisnetwerken populair werden, bouwden alleen kleine bedrijven en scholen peer-to-peer-netwerken.

Thuis peer-to-peer-netwerken

De meeste thuiscomputernetwerken zijn tegenwoordig peer-to-peer-netwerken. Particuliere gebruikers configureren hun computers in peer-werkgroepen om het delen van bestanden, printers en andere bronnen gelijkelijk tussen alle apparaten mogelijk te maken. Hoewel een computer op elk moment als bestandsserver of faxserver kan fungeren, hebben andere thuiscomputers vaak dezelfde capaciteit om die verantwoordelijkheden aan te kunnen. Zowel bekabelde als draadloze thuisnetwerken komen in aanmerking als peer-to-peer-omgevingen. Een router verbindt het thuisnetwerk met internet; het verandert niets aan de manier waarop bronnen binnen het netwerk worden gedeeld.

P2P-netwerken voor het delen van bestanden

Wanneer de meeste mensen de term P2P horen, denken ze aan peer-to-peer delen van bestanden via internet. P2P-systemen voor het delen van bestanden, zoals Napster, werden in het eerste decennium van deze eeuw het populairste type internettoepassing. Een P2P-netwerk implementeert zoek- en gegevensoverdrachtprotocollen boven het internetprotocol. Om toegang te krijgen tot een P2P-netwerk, downloadt en installeert u een geschikte P2P-clienttoepassing. Sommige P2P-applicaties werken alleen met één P2P-netwerk, terwijl andere netwerkoverschrijdend werken. Evenzo ondersteunen sommige P2P-netwerken slechts één applicatie, terwijl andere meerdere applicaties ondersteunen.

Wat zijn P2P-softwaretoepassingen?

Een goede definitie van P2P-software werd vele jaren geleden voorgesteld door Dave Winer van UserLand Software, toen P2P voor het eerst mainstream werd. Hij suggereert dat P2P-softwaretoepassingen deze zeven hoofdkenmerken bevatten:

  • De gebruikersinterface draait buiten een webbrowser om.
  • Computers in het systeem kunnen fungeren als zowel clients als servers.
  • De software is eenvoudig te gebruiken en goed geïntegreerd.
  • De applicatie bevat tools om gebruikers te ondersteunen die inhoud willen maken of functionaliteit willen toevoegen.
  • De applicatie maakt verbindingen met andere gebruikers.
  • De applicatie doet iets nieuws of spannends.
  • De software ondersteunt netwerkoverschrijdende protocollen zoals SOAP of XML-RPC.

In deze moderne kijk op peer-to-peer computing strekken P2P-netwerken zich uit over het internet, niet alleen een lokaal thuisnetwerk (LAN). Met gebruiksvriendelijke P2P-softwaretoepassingen kunnen zowel technische professionals als niet-technische mensen deelnemen.

Kazaa, Napster en meer P2P-softwaretoepassingen

Napster, het oorspronkelijke systeem voor het delen van MP3-bestanden, werd bijna van de ene op de andere dag ’s werelds populairste internetsoftwaretoepassing. Napster typeerde het nieuwe, moderne P2P-systeem dat hierboven is gedefinieerd: een eenvoudige gebruikersinterface die buiten de browser draait en zowel bestandsservice als downloads ondersteunt. Bovendien bood Napster chatrooms aan om zijn miljoenen gebruikers met elkaar in contact te brengen en voerde het een nieuwe en opwindende dienst uit. De naam Napster verwees zowel naar het P2P-netwerk als naar de client voor het delen van bestanden die het ondersteunde. Behalve dat Napster beperkt was tot een enkele clienttoepassing, maakte het gebruik van een eigen netwerkprotocol, maar deze technische details hadden geen wezenlijke invloed op de populariteit ervan. Toen de oorspronkelijke ongereguleerde Napster-service werd stopgezet, streden verschillende P2P-systemen om dat publiek. De meeste Napster-gebruikers migreerden naar de softwaretoepassingen Kazaa en Kazaa Lite en het FastTrack-netwerk. FastTrack groeide uit tot zelfs groter dan het oorspronkelijke Napster-netwerk.

Populaire P2P-applicaties en -netwerken

Geen enkele P2P-toepassing of -netwerk geniet vandaag de dag exclusieve dominantie. Populaire P2P-netwerken zijn eDonkey, BitTorrent, Gnutella en eMule.